pajak.tomasz98 Napisano 9 Lutego 2023 Napisano 9 Lutego 2023 Siemka, ogólnie jestem laikiem w temacie rowerów i mam pytanie. Chciałem zakupić rower Marin Muirwoods ze stalową ramą. Użytkowanie to 80% miasto i 20% parki i las. Czyli ogólnie żaden ciężki teren. Wszystko mi się w tym rowerze podoba, ale wyczytałem, że rower posiada szybkozamykacz a nie sztywne osie. Czytałem również, że te sztywne osie sporo dają (zwłaszcza przy hamulcach tarczowych, aby koła się o nie nie ocierały). Czy przy terenie po jakim będzie jeździł rower te sztywne osie są bardzo potrzebne? Czy odczuł bym różnicę? Mam jeszcze inne pytanie, właściwie to najważniejsze - gdzieś czytałem o jakichś adapterach, dzięki którym można na ramie z szybkozamykaczem zamontować sztywną oś (nie wiem czy dobrze zrozumiałem i dlatego piszę ten wątek). Jak miało by to działać i jakie adaptery powinienem kupić? Cytuj
Alsew Napisano 10 Lutego 2023 Napisano 10 Lutego 2023 (edytowane) Sztywna oś polega na tym że rama i widelec mają zamknięte haki i z jednej strony masz gwint. Więc wsadzasz taką sztywna oś w hak gdzie nie masz gwintu przepychasz przez piastę i wkręcasz ją w nagwintowany hak. Niektóre ramy mają wymienne haki. W Muirwoods możesz ewentualnie zastosować szybkozamykacze skręcane na imbus. Ogólnie bym sobie tym głowy nie zawracał. A jeśli chodzi o adaptery to zapewne chodzi ci o wymienne adaptery piast dzięki którym możesz takie koło użyć z szybkozamykaczem lub sztywną osią. To są piasty takich firm jak DT Swiss czy Novatec. Edytowane 10 Lutego 2023 przez Alsew 1 Cytuj
pajak.tomasz98 Napisano 10 Lutego 2023 Autor Napisano 10 Lutego 2023 @Alsew Okej, czyli rozumiem, że te adaptery są po to, że jeśli np. mam ramę roweru lub widelec z szybkozamykaczam a kupiłem koło na sztywną oś to mogę kupić adapter aby móc to koło zamontować? (sorki za głupie pytania, ale tak jak pisałem jestem laikiem, jeśli jestem w błędzie to proszę mnie popraw). Jeśli tak to działa, to czy w tym wypadku takie rozwiązanie działa lepiej niż zwykły szybkozamykacz? Cytuj
Alsew Napisano 10 Lutego 2023 Napisano 10 Lutego 2023 Tak jak ci napisałem konwersja za pomocą adapterów możesz przeprowadzić w piastach typu DT Swiss. Czyli kupując koła z takimi piastami do Muirwoods będziesz mógł w przyszłości ich użyć w rowerze gdzie są sztywne osie 15x100 i 12x142. Przewaga sztywnej osi nad szybkozamykaczem jest taka że nie musisz korygować ustawienia zacisku hamulca po demontażu koła i zwiększa sztywność połączenia piasta / haki co ogranicza efekt ocierania tarczy przy agresywnej jeździe np w zakrętach. 1 Cytuj
pajak.tomasz98 Napisano 10 Lutego 2023 Autor Napisano 10 Lutego 2023 @Alsew Okej już rozumiem, jeszcze tylko jedno pytanie - czy te szybkozamykacze na imbus lepiej dociskają? Warto wymienić? Widziałem też komentarz gdzieś w internecie, że dobrze jest kupić zamykacze DT Swiss RWS, które dociskają lepiej tam chyba nawet o 50%. Cytuj
Dokumosa Napisano 10 Lutego 2023 Napisano 10 Lutego 2023 Nie wolno piast DT ściskać za mocno. Kompresuje się wtedy w nich tulejka dystansowa pod bębenkiem i bębenek zaczyna ocierać o korpus piasty. Jeśli chcesz używać RWS to kręć zawsze z wyczuciem. Cytuj
chopmaz Napisano 10 Lutego 2023 Napisano 10 Lutego 2023 @pajak.tomasz98 Jeździłem rowerem z fabrycznymi kołami na szybkozamykacz, które później zmieniłem na dt swiss z konwersją na oś 9 i 10mm. Nie czułem różnicy w stosunku do szybkozamykacza. Trochę łatwiej było osadzić koło w ramie, żeby klocki nie ocierały o tarczę. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi