Skocz do zawartości

[Bagażnik tylni] zwiększona nośność

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, zakupiłem rower unibike flash lds eq i chiałbym zamontować na nim fotelik rowerowy aby przewozić dziecko,  z tego co widze bagażnik ten z zestawu jest raczej pod sakwy, ma mocowanie dolne ale brak górnego, obawiam się montażu fotelika dziecięcego na takim bagażniku, i tutaj pytanie do Was, możecie polecić jakiś sprawdzony bagażnik rowerowy tylni aby miał nośność ok 40kg?? fotelik mam thule yepp junior ale to raczej bez większego znaczenia

Sam fotelik jest przez producenta zalecany do 35kg, więc to można brać pod uwagę jako wskazanie ile maksymalnie może ważyć dziecko. 

A Twój bagażnik ma mocowanie górne, ale ukryte pod błotnikiem ;)

Pytanie czy rama ma inserty do przykręcenia bagażnika na górze - poniżej zacisku sztycy. Wiem że któreś Unibike nie miały, i można było jedynie przykręcić bagażnik z błotnikiem, albo kombinować. 

Taki klasyczny bagażnik, nawet ten montowany przez Unibike kiedyś/w innych modelach powinien dać radę. https://hurt.unibike.pl/produkt/27661/bagnuvo2428czarny

Jak dobrze pamiętam to kiedyś jakaś firma przebijała 25 na 35kg nośności i sprzedawała błotniki jako swoje i wzmocnione :P

Na niemal każdym bagażniku usiądzie dorosła osoba i pewnie chwile wytrzyma, ale wiadomo, że jeżeli chodzi o dzieciaka to parametry wybite na bagażniku traktowalbym jako świętość, a nie zastanawiał się, czy jeżeli jest napisane 25 to czy może 30 też wytrzyma.

Poza tym, nie wiem dokładnie jak wygląda mocowanie tego fotelika thule, alem mam doświadczenie z hamaxem i wiem, że do tego bagażnika po prostu nie można zamontować fotelika...

Chodzi o to, że "łapy" montażowe fotelika (przynajmniej w hamaxie) są do siebie równoległe, a bagażniki w unibike mają górną część w kształcie trapezu. Efekt jest taki, że łapy fotelika po dokręceniu oprą się tylko tylnymi krawędziami, zamiast opasać pręty bagażnika na całej długości.

Tak, czy inaczej, nie wyobrażam sobie jeżdżenia z 40 kg dzieckiem, czy jakimkolwiek innym, tak dużym obciążeniem na bagazniku. Tzn, ja wiem, że się da, ale żeby nazwać to przyjemnym to już nie koniecznie.

@charlie1986 Myślałeś o przyczepce?

Cena jest jedną z nielicznych wad przyczepki względem fotelika. Niemal cała reszta to przewaga przyczepki nad fotelikiem.

Piszę to jako użytkownik przyczepki i fotelika, który z przyczepką przejechał kilka tysięcy km dla przyjemności i z przyjemnością, a z fotelikiem kilkaset jak za karę.

Na fotelikach się nie znam i nie wiem czy podejdzie ale crosso deklaruje 35kg nośności . https://crosso.pl/produkt/bagaznik-rowerowy-tylny-crosso/

Na pewno nie przesadziłeś z tymi 40 kg ?

Aha , jeszcze są Tubusy . Drogie ale 40kg nośności mają . https://www.rowertour.com/p/26509/tubus-logo-evo-bagaznik-rowerowy-tylny

Edytowane przez WaGiant

18 godzin temu, charlie1986 napisał:

Faktycznie jest to mocowanie ukryte, nie wiem czy to dobre rozwiązanie ale na pewno estetyczne, ciekawe ile realnie wytrzyma taki bagażnik, do 30kg da radę? 

Trudno powiedzieć. Sakwy to mimo wszystko obciążenie "statyczne" a dziecko na foteliku już trochę mniej. Nie wiem czy Unibike podaje coś nt. nośności tego bagażnika na szynie, może on jest na bluzę złapaną gumami, albo lekką torbę. Możesz się z nimi skontaktować, albo podpytać dystrybutora. 

@WaGiantznalazłem informację o Crosso - przynajmniej na początku to ich 35kg było ściemnione. 

Myśmy w tym roku zakupili sztywny hol do roweru. Córka co prawda dopiero 20kg ale komfort mam nadzieję że będzie dużo większy z jej rowerkiem podpietym pod mój niż w foteliku. Dodatkowo zawsze można ją odpiąć żeby też sama jechała np. na leśnej ścieżce.