Skocz do zawartości

[Dziwna wycena Giantów] Giant Toughroad 2 / Roam 1

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

mam drobną zagwozdkę z ofertą Gianta dla rowerów uniwersalnych, nastawionych na bardziej utwardzoną turystykę. W ofercie są dwa rowery, które mnie interesują i tańszy z nich wydaje się mieć najlepszy osprzęt, byłbym wdzięczny gdybyście mi powiedzieli czy ja coś pominąłem. 

Giant Roam 1:
 Rower crossowy Giant Roam 1 Disc 2022 - Rozmiar XL

Shimano Deore, powietrzny amortyzator

Giant Toughroad SLR 2

Rower crossowy Giant Toughroad SLR 2 2022

Shimano Alivio/Acera, carbonowy widelec

Napęd jest mocno po stronie Roama 1, cena również (tańszy o niecałe 1000 zł), mamy tu dobrej jakości amortyzator, a nie jakąś chamską sprężynę, więc o co chodzi? Gdzie Toughroad nadrabia tak mocno tracąc przy napędzie? Wagowo sztywniak jest tylko 900 g lżejszy, co w tej klasie rowerów nie ma żadnego znaczenia, wychodzi na to że ten widelec karbonowy musiał być z 2000 zł droższy od powietrznego amortyzatora żeby ta cena miała sens.

Edytowane przez Sear14

Cytat

mamy tu dobrej jakości amortyzator, a nie jakąś chamską sprężynę

Mamy tu najtańszy widelec powietrzny na rynku a nie "dobrej jakości"

Skala produkcji też wpływa na ostateczną cenę, toughroad przechodzi te same procesy co roam (a podejrzewam, że sam proces projektowania ramy był bardziej czasochłonny) a wolumen o wiele niższy.

BTW decathlonowy riverside 920 ma ten sam widelec co roam, koła fulcrum i napęd będący mieszanką slx/xt a kosztuje 4300, dobre kilkanaście procent mniej

nie mówiąc już o starszej wersji na mavicach i sram nx do wzięcia za 3500

@Mihau_ nie popatrzyłem na to w ten sposób, dzięki :D 

Jeśli chodzi o Riverside 920 to mam uraz do rowerów z jednym blatem z przodu, mojemu Boreasowi 1 z 2019 bardzo daleko do uniwersalności z tego właśnie powodu, za twardy na górki i za małe przełożenie na szybsze trasy. Również z tego powodu odpuściłem sobie Team Marin 1, którego chciałem używać jako takiego pseudo gravela xD