Sear14 Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 (edytowane) Hej, mam drobną zagwozdkę z ofertą Gianta dla rowerów uniwersalnych, nastawionych na bardziej utwardzoną turystykę. W ofercie są dwa rowery, które mnie interesują i tańszy z nich wydaje się mieć najlepszy osprzęt, byłbym wdzięczny gdybyście mi powiedzieli czy ja coś pominąłem. Giant Roam 1: Shimano Deore, powietrzny amortyzator Giant Toughroad SLR 2 Shimano Alivio/Acera, carbonowy widelec Napęd jest mocno po stronie Roama 1, cena również (tańszy o niecałe 1000 zł), mamy tu dobrej jakości amortyzator, a nie jakąś chamską sprężynę, więc o co chodzi? Gdzie Toughroad nadrabia tak mocno tracąc przy napędzie? Wagowo sztywniak jest tylko 900 g lżejszy, co w tej klasie rowerów nie ma żadnego znaczenia, wychodzi na to że ten widelec karbonowy musiał być z 2000 zł droższy od powietrznego amortyzatora żeby ta cena miała sens. Edytowane 7 Lutego 2023 przez Sear14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 Różnica jest taka, że roam to "obciachowy" cross, a toughroad to modny "flat bar gravel". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 Cytat mamy tu dobrej jakości amortyzator, a nie jakąś chamską sprężynę Mamy tu najtańszy widelec powietrzny na rynku a nie "dobrej jakości" Skala produkcji też wpływa na ostateczną cenę, toughroad przechodzi te same procesy co roam (a podejrzewam, że sam proces projektowania ramy był bardziej czasochłonny) a wolumen o wiele niższy. BTW decathlonowy riverside 920 ma ten sam widelec co roam, koła fulcrum i napęd będący mieszanką slx/xt a kosztuje 4300, dobre kilkanaście procent mniej nie mówiąc już o starszej wersji na mavicach i sram nx do wzięcia za 3500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sear14 Napisano 7 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 @Mihau_ nie popatrzyłem na to w ten sposób, dzięki Jeśli chodzi o Riverside 920 to mam uraz do rowerów z jednym blatem z przodu, mojemu Boreasowi 1 z 2019 bardzo daleko do uniwersalności z tego właśnie powodu, za twardy na górki i za małe przełożenie na szybsze trasy. Również z tego powodu odpuściłem sobie Team Marin 1, którego chciałem używać jako takiego pseudo gravela xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 No i z tego co widzę, to jest inna rama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 Cytat No i z tego co widzę, to jest inna rama Nie ma słynnej "łezki"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 O ile dobrze widze, to sztywne osie + inne mocowanie sztycy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 Wg specyfikacji, to nawet droższy SLR 1 ma osie QR 100/135... Roam 1 też.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi