pablooni Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 Witam Użytkowników, Przymierzam się do zmiany ramy wysłużonego Cuba Fritzza 180 na Specialized Status 160 produkowanego jako konfiguracja mullet 27.5/29. Rama Cuba z drugiej ręki kupiona w czasach pandemii, ale większość częsci nowych wszczepilem i chaciałbym jak najwięcej przetransferowac do Statusa. Tutaj pojawia się kilka znaków zapytania, bo nowa rama Statusa to mullet, a ja mam dość spoko widelec 180 Santour Durolux 36 z kołem 27.5'' tylko. Po wstępnych kalkulacjach wychodzi, że brakuje mi 8mm na długości widelca by geometria nowej ramy w miare łapała fabryczne ustawienia. Widelec w fabrycznym Statusie to FOX 36 Rhythym 160 o wymiarze korony do osadzenia osi 567mm. Mój Santour Durolux 180 ma ten sam parametr o wymiarze 578mm i po uwzględnieniu różnicy kół wyglada na to, że Santour 180 z kołem 27.5 bedzie o 8mm przykrótki. Spodziewałem się odrwotnej sytuacji szczerze mówiąc, ale cóż... Nie wiem tak naprawdę czy się tym przejmować czy nie machnąć ręką. Proszę o rady i wskazówki. Czy mógłbym SAGiem jakoś tę różnicę zniwelować, ustawić np. 25%? A może duża opona z przodu trochę pomoże też? Może poprostu pojezdzić i sprawdzić czy będzie ok? Dziękuję i pozdraawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 7 Lutego 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 Cytat nowa rama Statusa to mullet, Rama nie może być mulletem, bo mulletem jest rower z większym kołem z przodu, a rama do tego nic nie ma. Jak Ci pasuje ten Suntour (nie Santour), to montuj i jeździj (choć ja bym bez zastanowienia wolał Foxa), nie ma co patrzeć na milimetry. To nie rama XC dedykowana tylko pod widły 100mm, ramki enduro zazwyczaj maja dużą tolerancję i producenci podają zakres np. 140-180mm zalecanego skoku amortyzatora. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 7 godzin temu, pablooni napisał: Nie wiem tak naprawdę czy się tym przejmować czy nie machnąć ręką. machnąć ręką i wpakować największą oponę 27,5 jaka się zmieści z przodu 😄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 8mm mniej to raczej zmiana na +. Na zjeździe prawie tego nie odczujesz, a podjazdy będą łatwiejsze. Jakby to było w drugą stronę to wtedy co innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablooni Napisano 7 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 Dziękuję za porady i przepraszam za literówki - post pisałem w nocy... Zmienię opony bo już czas, ale jakie rozmiary wybrać? Widelec może przyjąć 2.8'', ale to chyba za dużo. Proszę zaproponujcie. Dzięki. Pozdrawiam P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi