Daimos77 Napisano 6 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 Posiadam sztycę regulowaną XLC SP-T10B z zewnętrznym prowadzeniem linki i blokuje mi się w górnej pozycji. Nawet pod własnym ciężarem jest ją ciężko opuścić, muszę kilka razy swoją wagą uderzyć w siodełko i wtedy dopiero się opuszcza. Co mogło by się w niej uszkodzić może ktoś ma jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siemalysy Napisano 6 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 Długo masz tą sztycę? Rozkręcałeś ją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek.B Napisano 6 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 Pytanie z jakim momentem dokreciłeś obejmę podsiodłową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daimos77 Napisano 6 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 Sztyca jest nowa, mam ją niecały miesiąc (uprzedzając pytania czemu nie oddam jej na gwarancję, chcę najpierw się dowiedzieć czy to nie będzie jakaś pierdoła, którą mogę naprawić sam bo chciałbym uniknąć całego odsyłania i czekania na naprawę i powrotnej wysyłki), zrobiłem na niej jakieś 15km. Nie była jeszcze nigdy rozkręcana. Dolna śruba z obejmy została dokręcona na 6Nm zgodnie z zaleceniami producenta sztycy. Do tej pory działała bez zarzutu, nie miała nawet żadnego kontaktu z brudem (błoto, piach itp). Po prostu z dnia na dzień przestała poprawnie działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slavi Napisano 6 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 a linka jest dobrze naciągnięta? podkręć regulator o ile wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daimos77 Napisano 6 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 Dobrze jest naciągnięta. Nawet próbowałem to regulować kręcąc baryłką i zero poprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siemalysy Napisano 6 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 Ja bym sprawdził linkę przy sztycy. Jeżeli jest tam zewnętrzne prowadzenie linki, to łatwiej się do niej dostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 6 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 No dobrze że jest 6Nm a po odkręceniu lekko zacisku praca się nie poprawia? Pancerz może wyskoczył z oporu wewnątrz ramy i manetka nie odpuszcza całkiem linki? Jak wygląda ten wpust linki w sztycę, może po wsunięciu w ramę być jakaś kolizja z śrubą do bidonu itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daimos77 Napisano 6 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 (edytowane) 18 minut temu, siemalysy napisał: Ja bym sprawdził linkę przy sztycy. Jeżeli jest tam zewnętrzne prowadzenie linki, to łatwiej się do niej dostać. Linkę wypiąłem od sztycy i ten spust wciskałem manualnie i dalej to samo. 17 minut temu, itr napisał: No dobrze że jest 6Nm a po odkręceniu lekko zacisku praca się nie poprawia? Pancerz może wyskoczył z oporu wewnątrz ramy i manetka nie odpuszcza całkiem linki? Jak wygląda ten wpust linki w sztycę, może po wsunięciu w ramę być jakaś kolizja z śrubą do bidonu itp? Odkręciłem obejmę całkowicie, że sztyca była luźna i nadal po wystrzeleniu w górę blokuje się i nie chce się opuścić. Nie ma żadnej kolizji linki ponieważ w tej ramie jest zewnętrzne prowadzenie linek bo jest to RR XC120 Dodam tylko, że pojawił się nowy dźwięk taki metaliczny kiedy sztyca wysuwa się do góry i wtedy kiedy on się pojawia to jest problem z jej opuszczeniem. Wygląda to tak jakby sztyca wysuwała się za swój maksymalny skok... Edytowane 6 Lutego 2023 przez Daimos77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siemalysy Napisano 6 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 Pomiędzy rurą sztycy, tą która ma większą średnicę, a tą z mniejszą średnicą powinieneś mieć nakrętkę. Sprawdź czy nie jest luźna. Później ją odkręć i zobacz czy przypadkiem coś tam się nie blokuje. Jeżeli będzie wszystko w porządku, to raczej nie pozostanie Tobie noc innego jak reklamacja sztycy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daimos77 Napisano 6 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 Wygląda to tak jakby ten sznurek od sztycy zrobił się za długi i wypuszcza sztyce poza swoja maksymalną wysokość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 6 Lutego 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 Przy tej konstrukcji masz na dole sztycy nakrętkę. odkręć ją, tam jest mechanizm aktywujący odblokowanie sztycy, ciągnięty przez ten sznurek od zewnętrznego połączenia. Zobacz czy tam coś się nie stanęło. Tu gostek też miał problem z XLCkiem z tym mechanizmem: tak od 3.30, bo z nawijki nic nie kumam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siemalysy Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 @Daimos77 skorzystałeś z powyższej wskazówki? Udało się rozwiązać problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daimos77 Napisano 7 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 @siemalysy tak, niestety nie udało się rozwiązać problemu. Podejrzewam że mogło dość do jakiegoś mechanicznego uszkodzenia w samym kartridżu. Ciekaw jestem czy idzie gdzieś dostać jakieś części serwisowe do tej sztycy? Oczywiście sztyca zostanie odesłana na gwarancję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi