wojtekdu Napisano 6 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 Planuję wyjazd do Kościerzyny. Tam będę miał bazę wypadową. Rower trackingowy koła 29". Może ktoś podpowie jakieś ciekawe pętle długości do 60km wokół Kościerzyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 6 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 Rzut beretem masz tam Kaszubski Park Krajobrazowy i Wdzydzki Park Krajobrazowy. Gdzie nie pojedziesz, będzie bosko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 6 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 (edytowane) Konkretnych tras teraz nie rzucę, ale polecam łącząc kropki wziąć pod uwagę: - Jezioro Gatno południowy brzeg - Jezioro Jelenie wschodni brzeg - Lotnisko Borsk - Dookoła jezior Wdzydzkich - Wieżyca i wieża widokowa - Rezerwat Krwawe Doły Możliwości eksploracji są nieograniczone, mam wielki sentyment do tych lasów. Począwszy od 2002 kiedy trafiłem tam jako nastolatek z Warszawy na obóz harcerski, poprzez kolejne obozy, aż w końcu przeprowadziłem się na stałe na Pomorze w 2016... Można się też zainspirować szlakami rowerowymi opisanymi tutaj: https://www.atrakcje-kaszuby.pl/trasy/ Edytowane 6 Lutego 2023 przez KSikorski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 6 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 Jeśli masz auto warto poświęcić jeden dzień na wyjazd do Kartuz, skąd ruszysz czerwonym szlakiem na północ do Szczeliny Lechickiej. Zaparkujesz przy ławce Asesora lub na parkingu leśnym przy wylotówce z Kartuz. Ruszasz szlakiem czerwonym pieszym w stronę Jeziora Białego - dotrzesz nim aż do Szczeliny Lechickiej. Trasa w kilku miejscach ma epickie widoki, jest taki jeden bajeczny zjazd po pagórkowatych łąkach, dużo polnych/szutrowych dróg i kilka jezior ukrytych w lesie. W pobliżu znajdziesz też bunkier Gryfa Pomorskiego, Groty Mirachowskie. W drodze powrotnej koniecznie jedź przez Mirachowo i skręć w stronę Rzymu (ul. Kożyczkowska) - przejedziesz przez las i trafisz na asfaltowe serpentyny Ta droga zaprowadzi Cię do Chmielna i wrócisz przez Kosy do Kartuz. Czerwony szlak znajdziesz też na południe od Kartuz, jednak ja polecam północną pętlę - jest bliżej natury i ciszy (brak osiedli domków letniskowych, brak Wieżycy, Szymbarku itp. gdzie tłum turystów jedzie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 Cytat skąd ruszysz czerwonym szlakiem na północ do Szczeliny Lechickiej o tak, bardzo tak! W kierunku kartuskim polecam też groty mirachowskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 15 Marca 2023 Udostępnij Napisano 15 Marca 2023 W zeszłym roku w lipcu byłem na 3 dni we Wdzydzach Kiszewskich, spałem na polu namiotowym. Bardzo fajna okolica. Polecam odwiedzić Lipuski Młyn w Lipuszu. Poza samym zwiedzaniem młyna można tam kupić rękodzieło lokalnych artystów. W Lipuszu w szkole akurat odbywała się wystawa makiet kolejnictwa. Fajnie to wyglądało, budynki stacji, kolejki jeżdżące. Jak prawdziwe, tylko, że w mniejszej skali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szy Napisano 16 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2023 My po naszej czerwcowej zeszłorocznej wycieczce jesteśmy bardziej sceptycznie nastawieni do szlaku wokół jeziora Wdzydze. Długie odcinki po zachodniej stronie zostały wysypane grubym żwitem, kamieniami i jazda tamtędy trekkingiem na przeciętnym profilu 1.6 naprawdę przestała być przyjemna. Przemęczyliśmy się tam wszyscy. Szy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi