Prezes266 Napisano 5 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2023 Czesc Z racji tego że moim głównym hobby stała się jazdą na rowerze chciałbym prosić o pomoc w wyborze roweru fitness/gravel z prostą kierownica . Wybór padł na ten właśnie rodzaj ponieważ dzięki forum kupiłem już rower górski XC100 który służy mi tylko na sciezkach w mojej okolicy ( Beskid niski) a teraz chciałbym coś szybkiego na asfalt jako odmianę od cięższego terenu :). Moimi faworytem jest Cube Sl road ale chciałbym abyscie mi doradzili czy przełożenia są wystarczające na okolice w których się poruszam? Wzrost i waga amatora rowerzysty czyli mnie to 177cm/94kg Z góry dziękuję za każdą propozycję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 5 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2023 To nie jest waga amatora rowerzysty czy coś takiego, tylko trzeba zacząć ruszać tyłek Serduszko i cała reszta podziękuje. Ale, szosowy sprzęt to dobry pomysł. Cube SL Road także. Jakby było za twardo możesz zmienić kasetę/przerzutkę na MTB - od niedawna Shimano ma w ofercie 8 rzędowej kasetę 11-40, albo pomyśleć o korbie 30/46. Bez punktu odniesienia trudno jednak powiedzieć od razu po jakich drogach, górkach jeździsz, i jakich przełożeń potrzebujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezes266 Napisano 5 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Lutego 2023 Dzięki za odpowiedź. Z tą waga to fakt ale przez ostatnie kilka lat jedynym moim ruchem była siłownia 3x w tygodniu , na szczęście odkryłem że wydolność i kondycja jest fajniejsza od siły. Wracając do tematu mieszkam wokol pagórków i gór w przedziale 500-900m wysokości a w okolicy praktycznie nie ma prostych i równych dróg jak stół . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 5 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2023 Cube SL Road w podstawowej wersji na Clarisie ma trochę twardy napęd, nie na górki - mam więc wiem. Może lepszy byłby SL Road Pro na GRX? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 5 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2023 Jak tylko budżet pozwala - to czemu nie. Chociaż, na górki można iść całkiem po bandzie z napędem "crossowym" czyli 28/42. Mam taki w crossie - ot taki gravel, biorą pod uwagę zastosowania. Jest w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 5 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2023 naprawdę, rower za 4,5k z 8rz kasetą? Kup sobie drugiego XC100, wymień wideł na sztywny, wsadź opony 42c, korbę 40t i będziesz miał sztywny XC100 Road 😘 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 6 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 Popatrz za DSX 2 (1-ki nie bierz, nie warto), kaseta jest dość szeroka, jeśli tylko nie będzie Ci przeszkadzał przekoszony łańcuch (TTTM) to jest całkiem szybki rower. Chwilę jeździłem na DSX 1 - żona kupiła za moją namową ale nie przypadł jej do gustu. Słaba reklama, wiem ale faktycznie - Claris nie jest zły - zła jest kwota... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezes266 Napisano 6 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 Ten marin fajny i rzeczywiście napęd dosyć szeroki a jak on wypada w porównaniu z trek fx3? Bo tez ma dosyć szeroki zakres napedu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi