Mihau_ Napisano 6 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 Cytat Z tego co wiem to grx 400 lata normalnie z korbą tiagry-kumpel tak śmiga. W teorii nie śmiga więc żaden producent takiej konfiguracji nie zastosuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon1066 Napisano 6 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 Ok, dzięki za odpowiedzi. Na razie najbardziej przekonuje mnie Scott, na razie mam tylko rozmiar XS upatrzony, ale wg producenta będzie za mały. Jak nie znajdę rozmiaru S to chyba pójdę w tego Specializeda. Sklep dał mi info że w razie ewentualnej gwarancji tego Specializeda da sie reklamować w dowolnym miesjcu, co jest na plus przy zakupie z internetu. Myślę, że na początek nie będę miał potrzeby zmiany osprzętu na nic lepszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon1066 Napisano 7 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 Znalazłem jeszcze jedną ofertę na scotta, ale model z 2020 roku. Warto dopłacić do lepszego osprzętu kosztem modelu 3 letniego? Rower tak samo nowy. pewnie jakaś powystawówka, albo leżak magazynowy. : https://alpebike.pl/szosowe/5515-p5515-rower-scott-speedster-gravel-10-s52-20-2000010304042.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 (edytowane) Starszy ma zdecydowanie lepszy napęd i hamulce ale to są dwa inne rowery: Edytowane 7 Lutego 2023 przez marcesco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon1066 Napisano 7 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 Ok, widzę że są różne. Na co się to przekłada? Rozumiem że wersja z 2020 roku daje bardziej wyprostowana pozycję, ale nie wiem na co przekłada się ten rozstaw kół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Electronite Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 Idzie jak po szynach, skręca jak wanna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon1066 Napisano 7 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 Im krótszy rozstaw kół tym mniej zwinny rower? Jak rozumiem Twój komentarz dotyczy czarnego konturu, czyli starej geometrii ramy z 2020 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 Mniejszy rozstaw to bardziej zwrotny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 A pozycja będzie praktycznie taka sama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon1066 Napisano 7 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 No dobra, dla moich założeń: - Jazda codzienna - 30-50km, co jakiś czas okolice 100km, raczej rzadko 200+ Lepiej brać Specializeda Diverge Elite E5 czy tego Scotta Speedstera 10 z 2020 roku? Tylko te dwa mam do wyboru obecnie. Cena praktycznie identyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 Aż jestem ciekawy czy jakiś fantasta zdecyduje się odpowiedzieć na takie pytanie xd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon1066 Napisano 7 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 Cytat Aż jestem ciekawy czy jakiś fantasta zdecyduje się odpowiedzieć na takie pytanie xd Pytam dlatego, że uzyskanie porady od sprzedawcy w sklepie na ogół mija się z celem. Ostatnio chcieli mi sprzedać za małą ramę upierając się, że będzie idealna i nawet że producent tak sugeruje (co oczywiście nie było prawdą), byle sprzedać. Na pytanie czy geometria ma znaczenie - "bez znaczenia", czym różni sie tiagra od GRXa (zainstalowana tiagra) "To samo, nawet tiagra lepsza na gravel". itd. Na forum i tak nic mi nie sprzedajecie, więc wnioskuję, że opinia może być ok. Oczywiście to ja muszę zdecydować na koniec, ale jako że nie jestem specjalistą to nie dostrzegam różnic na które warto patrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 Żeby coś doradzać musisz sprecyzować wymagania i preferencje, w ogóle nie odnosisz się do teoc czego oczekujesz od roweru Jak na razie jesteśmy na etapie, parafrazując, co kupić - golfa czy astrę, raz będę jeździł krótko a raz długo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 Co do różnic sprzętowych to za cienki jestem. Ale Scott ma na stronie archiwalnej 1 zdjęcie i szczątkowy opis. Spec pisze np. o rzeczach, które mnie interesują (ale niekoniecznie Ciebie) np. że można bagażniki założyć i błotniki albo jaka max opona wejdzie. Nie wiem, jakie są warunki gwarancji ale też bym to sprawdził. Zakładam, że nie ma opcji, żebyś obejrzał oba ale z drugiej strony, to przecież nie rozwiążesz tutaj równania, podstawiając dane za niewiadome, którego wynikiem będzie właściwy wybór. Każdy takie równanie rozwiąże inaczej, bo masz w nim sporo subiektywnych zmiennych, jak choćby budowa ciała. Może weź pod uwagę też inne kwestie, jak gwarancja, gdzie będziesz serwisował itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Electronite Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 Tak sobie myślę, te twój obecny Attain to prawie jak gravel jest. Weź ty mu wsadź opony na błoto, i naucz się jeździć szosą po kamieniach. Ja obecnie za namową serwisanta w sklepiku rowerowym założyłem Swalbe CX PRO i nabiłem 7 bar na kamień. O dziwo zmieściły się w widelcu. Jak się mocno depnie to to rower idzie w śniegu po korbę. Także twój Attain też pójdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 8 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2023 @Szymon1066 To są znowu dwa różne rowery, Diverge wygląda mi bardziej na kanapowca, poza tym ma dłuższy rostaw kół i nisko zawieszony suport. Inna sprawa to osprzęt, który w Speedsterze jest o dwie grupy wyższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon1066 Napisano 8 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2023 Ten scott z 2020 roku odpadł ze względu na brak sztywnych osi, czego wcześniej nie zauważyłem. Pozostał Specialized do wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi