ChuChu Napisano 1 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 (edytowane) Hej, Zrobiłem serwis przerzutki, ale coś mi nie pasuje. Pomiędzy wózkiem a korpusem jest szczelina. Jest tam ta plastikowa uszczelka, ale mimo jest tam około 1mm szczelina, przez którą widać sprężynę. Nic nie zgubiłem, śruba dokręcona mocno. Może ktoś z Was spojrzeć, czy ma tak samo? Z jednej strony coś mi tu nie gra, z drugiej, nie mam pojęcia co mogłem zrobić źle. Zastanawia mnie też to, że Pin blokujący, zostawił ślad na korpusie nieco głębiej, więc jakby jednak brakuje tego 1mm. Edytowane 1 Lutego 2023 przez ChuChu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 1 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 Rozebrałem jeszcze raz i złożyłem. Wszystko obejrzałem i po prostu nie ma możliwości, że coś może być inaczej. Nie jestem w stanie nawet dopchnąć wózka do obudowy, więc po prostu w środku nie ma już miejsca. Niezła lipa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 1 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 Komar musi mieć gdzie dydka wsadzić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 1 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 (edytowane) Tak jak zauważyłeś, ślad po pinie blokującym wózek sięga dalej niż pin obecnie, więc przerzutka wcześniej była inaczej poskładana. Do tej pory we wszystkich przerzutkach Shimano które serwisowałem (czy to szosowe, czy MTB) wózek zawsze licował się z korpusem. Nie włożyłeś odwrotnie sprężyny? Edytowane 1 Lutego 2023 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 1 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 (edytowane) Nie da się odwrotnie. Podkładka w środku też jest dobrze, chociaż nie ma to znaczenia. No i w zasadzie środkowa tulejka wkręca się w wózek. Tulejka opiera się na podkładce, co definiuje długóść. Nie mam pojęcia... Problem jest taki, że też miałem troche przerzutek i nie kojarzę takiej sytuacji... @Punkxtr w Tobie nadzieja. Kojarzysz czy tak ma być? Edytowane 1 Lutego 2023 przez ChuChu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 1 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 Co jest ewidentnie nie halo, nie może być takiej szczeliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 1 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 (edytowane) Zdemontowałem jeszcze raz i sprawdziłem bez kolejnych elementów. Korpus opiera się na podkładce, która jest na wózku. To te elementy definiują osadzenie. Zatem opcje są dwie: 1. GRX400 tak ma 2. Jakimś cudem na etapie produkcji, została zastosowana za gruba podkładka Szczelina pewnie była od nowości. Tłumaczyloby to dlaczego pod zaledwie dwóch myciach, komora ze sprężoną była absolutnie sucha. Zero smaru. Wyjąłem elementy czyste jak z taśmy produkcyjnej. Złożyłem tak jak jest, bo nie widzę innego rozwiązania. Pewnie można by było szlifować podkładkę, ale to większa robota. W razie niepowodzenia, musiałbym kupić nową przerzutkę. Inna sprawa, że przy takiej konstrukcji, miejsce gdzie siedzi sprężyna w zasadzie może być suche. Piwot na którym obraca się przerzutka jest dobrze uszczelniony. Co do śladu na korpusie. Chyna ja go przypadkiem zrobilem. Miejsce gdzie Pin się opiera o obudowę, jest wgniecione a nie tylko zarysowane. Edytowane 1 Lutego 2023 przez ChuChu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 1 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 Tak to powinno wyglądać: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 1 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 (edytowane) W zasadzie to tak jest, bo uszczelka nie jest dosunięta do korpusu, tylko do wózka. Tak mi się przynajmniej wydaje, chociaż na zdjęciu wygląda jakby szczelina była nieco mniejsza. Edytowane 1 Lutego 2023 przez ChuChu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi