MichalKonrad Napisano 31 Stycznia 2023 Napisano 31 Stycznia 2023 Cześć, Planuję przejechać triathlon z przewyższeniem łącznie 700m na odległości 56 km. Poszukuję roweru, który będzie przystosowany wyłącznie do tras na szosie z przewyższeniami. Budżet jak w temacie do 4000 zł. Nie jestem specjalistą w temacie, więc nie wiem nawet jakie mógłbym mieć wymagania. Rower może być nowy lub używany - choć preferowałbym nowy. W temacie wielkości ramy - mam około 180 cm wzrostu. Cytuj
Mihau_ Napisano 31 Stycznia 2023 Napisano 31 Stycznia 2023 Nówka za 4k to sprzęt entry level na słabej jakości komponentach, wadze 9,5kg+. Oczywiście cały czas poruszasz się wśród tych mniej "prestiżowych" marek. Używka za 4k to już całkiem przyzwoity rower, z sensownym osprzętem 11 rzędowym i nawet jakiś karbon mniej popularnej marki się pewnie znajdzie. Dla mnie wybór jest oczywisty ale to twoja kasa. Mogę ci tylko podpowiedzieć, że rower to nie prom kosmiczny i jeśli w używanym rowerze nadaje się do wymiany to widać to od razu Cytuj
MichalKonrad Napisano 31 Stycznia 2023 Autor Napisano 31 Stycznia 2023 Oczywiście, to jakich modeli powinienem szukać i na co zwrócić uwagę? Cytuj
Mihau_ Napisano 1 Lutego 2023 Napisano 1 Lutego 2023 Jeśli nowe to za dużego wyboru nie masz, sortujesz od najtańszych i będzie świetnie jeśli znajdziesz coś na osprzęcie sora Przy używkach za 4k trzeba już szukać czegoś na 11s 105/ultegrze Tu masz przykład co można dobrego (i chyba nic lepszego się nie uda) kupić za 4k, ten akurat o rozmiar za duży ale szukaj a coś trafisz https://www.olx.pl/d/oferta/rower-szosowy-centurion-gigadrive-carbon-ultegra-2x11-roz-58-CID767-IDSM4O7.html Cytuj
MichalKonrad Napisano 1 Lutego 2023 Autor Napisano 1 Lutego 2023 Znalazłem taki podobny, z mniejszą ramą - czy różni się znacząco na niekorzyść? https://www.olx.pl/d/oferta/szosa-centurion-gigadrive-ultegra-6800-2x11-rozmiar-54-waga-8kg-CID767-IDQjG4C.html Cytuj
Mihau_ Napisano 1 Lutego 2023 Napisano 1 Lutego 2023 Nie jest podobny bo jest aluminiowy. Ogólnie to co na wrzuciłem jest bardzo dobrą ofertą za 4k a to co ty wrzuciłeś jest standardem za 3,5. I jest dwa rozmiary mniejszy. Od biedy byś się dopasował jeśli zależy ci na agresywnej pozycji podczas jazdy. Cytuj
MichalKonrad Napisano 1 Lutego 2023 Autor Napisano 1 Lutego 2023 Rozumiem, ale 58 to jednak za duży rozmiar. Szukam w takim razie czegoś karbonowego w rozmiarze 56. Cytuj
Mihau_ Napisano 1 Lutego 2023 Napisano 1 Lutego 2023 Nie koniecznie musi być "rozmiar 56" bo nie istnieje żadna standaryzacja nazewnictwa. Najlepiej czułbyś się na rowerze z długością poziomej w granicach 55-56 Zerknij na to. Wiem, że lekko powyżej budżetu ale tcr to świetna maszynka do ścigania i na podjazdy. https://www.olx.pl/d/oferta/rower-szosowy-giant-tcr-advanced-pro-2-carbon-kola-slr1-carbon-m-l-CID767-IDPdlGK.html Cytuj
MichalKonrad Napisano 1 Lutego 2023 Autor Napisano 1 Lutego 2023 Dziękuję! Przy zakupie na co zwrócić szczególną uwagę? Ma przejechane 17k, to nie dużo jak na rower? Cytuj
Mihau_ Napisano 1 Lutego 2023 Napisano 1 Lutego 2023 Cytat Przy zakupie na co zwrócić szczególną uwagę? Na ogólny stan, zużycie części. Dokładnie obejrzyj ramę żeby nie było żadnych pęknięć ani większych ubytków Cytat Ma przejechane 17k, to nie dużo jak na rower? Dla niedzielnego rowerzysty jeżdżącego na browara do baru może i dużo. Dla kogoś kto jeździ jest to 2-3 letni przebieg, zresztą to samo masz napisane w ogłoszeniu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi