mocart Napisano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 Cześć, upgraduje rower do alfine 11. nigdy tego nie robiłem i co chwilę wychodzi mi coraz to nowe pytanie. Przenosze się z napędu 2x8 na 1x11 Nie zwracałem na to uwagi do tej pory ale przenosząc się na alfine 11 muszę kupić jakieś manetki hamulca niezintegrowane z afline ( bo takich chyba nie ma) W produktach grupy są tylko manetki pod hamulce tarczowe, hydrauliczne. Ja nie chce mieć takich hamulców. chcę zostać przy tarczowych, mechanicznych, ze względu na prostotę obsługi (np. wymiana dętki podczas złych warunków) Jakie polecacie manetki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 Avid Speed Dial 7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 11 godzin temu, mocart napisał: W produktach grupy są tylko manetki pod hamulce tarczowe, hydrauliczne. Ja nie chce mieć takich hamulców. chcę zostać przy tarczowych, mechanicznych, ze względu na prostotę obsługi (np. wymiana dętki podczas złych warunków) Czy mechaniczne, czy hydrauliczne, to koło wyjmuje się tak samo. Jedyne na co trzeba uważać, żeby nie naciskać klamki hamulca jeżeli miedzy klockami niczego nie ma. Takie hamulce same regulują wysunięcie klocków, więc nie mając oporu tarczy zbyt mocno się wysuną i może być problem z ich cofnięciem (zwłaszcza w warunkach polowych). No ale trzeba by mieć ogromnego pecha lub bardzo nieuważnie obchodzić się z rowerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtasin Napisano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Dość długo używałem klamek Avida FR5 i SD7, niedawno dostałem w gratisie do zakupów Deore T610 i mi przypasowały - według mnie są sporo wygodniejsze, niż klamki avida, z hamulcami TRP Spyke nie widzę różnicy w sile hamowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mocart Napisano 31 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 11 godzin temu, zekker napisał: Czy mechaniczne, czy hydrauliczne, to koło wyjmuje się tak samo. Jedyne na co trzeba uważać, żeby nie naciskać klamki hamulca jeżeli miedzy klockami niczego nie ma. Takie hamulce same regulują wysunięcie klocków, więc nie mając oporu tarczy zbyt mocno się wysuną i może być problem z ich cofnięciem (zwłaszcza w warunkach polowych). No ale trzeba by mieć ogromnego pecha lub bardzo nieuważnie obchodzić się z rowerem. Nie wiem, może masz rację ale jak czytam po necie to jednak ludzie piszą że z hydraulicznymi ciężej. Zobaczę w przyszłości. No ale teraz mam rozgrzebane koła, nową piaste nie wiem jak dobrać przednią korbę do tego alfine i hamulce są ostatnią sprawą jaką chce mi się teraz zmieniać. I tak kupę kasy dałem teraz za te podstawowe komponenty wiec muszę trochę odsapnąć przed kolejnymi rewolucjami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi