chalice Napisano 29 Stycznia 2023 Napisano 29 Stycznia 2023 Witam. Po kilku godzinach szukania w internecie informacji o rozmiarze obręczy rowerowych stwierdziłem że informacje o które chciałem zapytać nie istnieją. Chodzi o przelicznik obręczy w systemie ETRTO czyli jedynym słusznym i znormalizowanym pomiędzy miarą wyrażoną w milimetrach i w calach. Dla przykładu rozmiar koła 28 calowego to obręcz o wymiarach zewnętrznych 622 mm. Jeśli przyjmiemy z matematyki że jeden cal równa się 2,54 mm to koło o wymiarach 622 mm ma 24,48 cala i nie ma innej możliwości. O co tu chodzi? Ponadto są jeszcze koła 630 czyli większe i te koła nazywają się 27 cali... Skoro do 622 dodaję to wydawać by się mogło że w calach również jest wynik większy natomiast wychodzi na to że im więcej milimetrów czyli na przykład plus 8 tym mniej cali czyli na przykład o jeden cal mniej... O co tu chodzi? Ktokolwiek wie, ktokolwiek potrafi wyjaśnić, Bardzo dziękuję Cytuj
Alsew Napisano 29 Stycznia 2023 Napisano 29 Stycznia 2023 (edytowane) Rozmiar koła to rozmiar obręczy razem z oponą. Np koło 26 to obręcz 559 z oponą 2cale. Taka opona ma wysokość około 5cm czyli 559+50+50 i wynik dzielisz przez 25,4. Dlatego w crossie z oponą 40mm masz koło 28 a w MTB z 2,25 cała masz 29er chociaż obręcz jest taka sama . Edytowane 29 Stycznia 2023 przez Alsew Cytuj
chalice Napisano 30 Stycznia 2023 Autor Napisano 30 Stycznia 2023 Dzięki bardzo za odpowiedź... Tego nie wziąłem pod uwagę że koła w calach mierzone są z uwzględnieniem opony... Nie znalazłem albo niezbyt się wczytałem. Wszystko jasne, dzięki bardzo Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi