BartoszPL Napisano 26 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2023 (edytowane) Cześć ponownie 😀 Rzuca mnie w stronę rekreacyjnego MTB. Rozkminka Cross vs MTB... Rower na ścieżki rowerowe, las, wyprawy w granicach 100-150km. 1. KTM ULTRA Sport rozmiar 43 https://www.ktm-bikes.at/bikes/detail/ultra-sport-29-vapor-grey-orange-black-1x12-shimano-deore-2022 CENA w granicach 4800. 2. Specialized Rockhopper Elite rozmiar M https://www.specialized.com/pl/pl/rockhopper-elite-29/p/199580?color=319779-199580 Specialized ma korbę do podmianki na 32 lub 34 (ale to małe piwo)... CENA w granicach 4800. Pytania: 1.Która geometria w w.w jest bardziej rekreacyjna? Planowany bagażnik itp... Osprzętowe rowery podobne. Różnica 11 vs 12 biegów. Waga 70 Wzrost 176 Przekrok 78 Edytowane 26 Stycznia 2023 przez BartoszPL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 26 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2023 Cytat Rozkminka Cross vs MTB Ja tu widzę dwa MTB. Nie wiem też, w jaki sposób planujesz przykręcić bagażnik do Specialized. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszPL Napisano 26 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2023 Rockhopper ma otwory montażowe w ramie. Rozkminiałem pomiędzy Cross a MTB. Bardziej pasuje mi rekreacyjne MTB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszPL Napisano 26 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2023 Najbardziej interesuje mnie kwesta geometrii co do moich potrzeb w.w modeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sk27 Napisano 26 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2023 Geometria tych rowerów jest bardzo zbliżona. W Specialized jest niższy przekrok, co daje większy zapas bezpieczeństwa w razie nagłego zeskoczenia z siodełka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 26 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2023 (edytowane) KTM krótszy zarówno na siedząco jak i stojąco, lecz nie przechyla to szali na żadną stronę. Stack (to jak wysoko jest przód roweru) zaledwie 2mm większy pomimo wyraźnie dłuższej główki ramy - dziwne. Parametry są na tyle podobne, że decydowałbym oczami. Edytowane 26 Stycznia 2023 przez c1ach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 26 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2023 (edytowane) Myślisz że napęd 1x12 albo 1x11 będzie odpowiedni do twoich potrzeb ? Ktm ma na korbie 34zęby :10= 3,4 . To nie jest twarde przełożenie w dodatku części do takiego napędu trochę kosztują . Spec w ogóle nie podaje jaka jest zębatka z przodu ale z tyłu masz 11 więc też nie będzie twardo . Ja wolałbym napęd 2X 10 . A jeśli nie planujesz jazdy po górskich szlakach to popatrz na crossy gianta - Roam . One mają geo zbliżone do MTB z dawnych lat , opony można włożyć dość szerokie, tylko amor zostanie niegórski ( a może ? ) ale w dwóch najwyższych modelach jest pneumatyk . Aha , Marin robi różne dziwadła . Do mnie ich filozofia nie przemawia ale sporo ludzi jest zadowolonych w ich rowerów wyprawowych . Edytowane 26 Stycznia 2023 przez WaGiant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszPL Napisano 26 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2023 Na Specu siedziałem. Wydał mi się krótki i z mega szeroką kierą. KTM tylko wysyłkowo, dlatego podpytuję. Napęd 1x to coś dla mnie. Mniej dla mnie to lepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcina Napisano 27 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2023 Ten Spec ma 740 mm kierownicy, to dziś taki standard w MTB (niektórzy dają nawet 780 mm) i (na szczęście) można je bardzo łatwo przyciąć W KTM masz mniejszy reach, więc pewnie będzie nawet krótszy. Możesz poźniej zawsze dać dłuższy mostek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszPL Napisano 28 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2023 KTM ma kierę 720. Jest krótszy tym samym bardziej rekreacyjny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KurczakNorris Napisano 28 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2023 (edytowane) Przy podobnych do Ciebie wymiarach bardzo dobrze czuję się na Specu rozmiar M, kierownica 720 mm oryginalnie. Mogę jechać i nie zsiadać, zwłaszcza, że mam oryginalny napęd 2x10 i przy dojazdach na miejscówki nie jest nudno. Ten Rockhopper ma krótki mostek, możesz dać dłuższy. Ma otwory na bagażnik, dobra rzecz. Ogólnie ma dobrą ramę. Krótsza rama to wygodniejsza, nie tak bardzo wyciągnięta pozycja na rowerze. Ale za krótka też źle, więc z tych dwóch brałbym Speca. Napęd 1x11 lepszy moim zdaniem, bo tańszy w eksploatacji a zakres całkiem porównywalny do 1x12. Więc znowu Spec... Edytowane 28 Stycznia 2023 przez KurczakNorris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszPL Napisano 6 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 A ktoś z Was ma doświadczenie w rowerach KTM? Produkt wydaje się być raczej dopracowany, ale opinii o nim jak na lekarstwo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 6 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 W tym kraju się nie jeździ rowerami tej marki, tyle. Jeśli ktoś nie ma ogarniętego dystrybutora to niestety tak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszPL Napisano 6 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 Zapewne chodzi o brak rozreklamowania itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 6 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 Ale to jest właśnie zadanie krajowego dystrybutora a nie producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszPL Napisano 6 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 Tak czy siak, ktoś musi jeździć KTM, bo sklepy istnieją😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XC100S Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 (edytowane) https://immotion.pl/rowery-gorskie/1881-rower-gorski-specialized-rockhopper-expert-29-1.html https://immotion.pl/rowery-gorskie/2325-rower-gorski-specialized-rockhopper-elite-29-2.html Taniej ? Edytowane 7 Lutego 2023 przez XC100S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszPL Napisano 7 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 Cena spoko. Tylko u nich rozmiarów brak. Poszukam po sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi