Skocz do zawartości

[narzędzie] Lezyne tubeless insert kit

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej

Kupiłem narzędzie Lezyne tubeless insert kit.

https://ride.lezyne.com/collections/tubeless/products/tubeless-insert-kit

Wiem jak działa , problemem jest mocowanie.

Mocowane jest w kierownicy na wcisk , w komplecie są 3 rodzaje oringów po 2 sztuki ale w żaden sposób nie pasują.

Małe i średnie są za luźne na obu końcach, większe są luźne od środka a od zewnątrz nie wchodzi w kierownice, dzieje się tak, ponieważ narzędzie mimo 3 kompletów takich samych oringów ma różne średnice na mocowaniu od wewnętrznej i zewnętrznej strony.

Czy ma ktoś podobne doświadczenie, jakie jest rozwiązanie problemu ?

Napisano

A próbowałeś mieszać Oringi?

Strzelam że to kwestia kierownicy, a właściwie na pewno. Narzędzie projektowali pewnie pod ileś tam modeli.

Jaką masz kierownicę?

Napisano

Tak, mieszałem, ten największy od wewnątrz jest za luźny, ten średni od zewnątrz za luźny a ten największy może wejdzie na ścisk ale mam wrażenie, że wciśnięty na siłę wyskoczy, może gdyby ten wewnętrzny trzymał to by nie wypadło a tak to mało pewne mocowanie.

Podjadę pewnie do jakiegoś sklepu z oringami i dobiorę.

Kierownica raczej standardowa w Scott Scale.

Napisano

Czyli pewnie kawał klocka, o nierównomiernej grubości ścianek. W kierownicach chociażby PRO, ścianka jest cienka, a co ważniejsze, tej samej grubości na dość długim odcinku.

Jeżeli ten największy ma potencjał żeby wejść, to spróbuj nasmarować chociażby sprayem silikonowym.

Napisano

Narzędzie jest długości chwytu a na tej długości kierownica jest okrągła, równa.

Sądzę, że to kwestia oringu, podjadę rowerem z narzędziem i dopasuję coś.

Napisano
6 godzin temu, pdz napisał:

Kierownica raczej standardowa w Scott Scale

6 godzin temu, ChuChu napisał:

Czyli pewnie kawał klocka, o nierównomiernej grubości ścianek

Akurat kiery Syncross pakowane seryjnie są spoko i nie wydaje mi się aby zwężała się, lub była jajowata, czy pofalowana wewnątrz na tak krótkim odcinku.

Napisano

Kierownica jest prosta w miejscu gdzie mocowane są chwyty i ma 20 mm od wewnątrz , kit Lezyne nie jest dłuższy niż chwyt.

Średnica kitu Lezyne w miejscach gdzie mocowane są oringi to od wewnętrznej strony kierownicy 14.5 mm a od zewnętrznej 15.5 mm

W zestawie są oringi 3 rozmiary po 2 sztuki ale akurat u mnie nie pasowały, kupiłem po kilka oringów w różnych rozmiarach (średnica wewnętrzna oringu i jego grubość) 14x2.5 , 14x3 , 14.5x2.5 , 14.5 x3 , 15x2.5 , 15x3 i udało się dopasować i zamontować na wcisk z pomocą oleju do łańcucha, bez niego stawiały opór.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...