Skocz do zawartości

[Opony] wybór szosówek 28C dla ciężkiego początkującego

DekRek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, szukam opon 700x28C na początki przygody z szosą. Tytuł dlatego, że waga krąży około 100-110kg. Budżet 100, ewentualnie 150 zł. Zastosowanie - co najmniej 95% asfalt, lepszej i gorszej jakości. Zwykłe, nie bezdętkowe.

Wymagania:

- wytrzymałe na przebicia,

- zapewniające dobrą przyczepność na zakrętach i przy wilgotnej nawierzchni,

- dosyć lekkie, max 300g, zwijane 

W tej kolejności. 

Co dotychczas znalazłem:

- Bontrager R2 Hard-Case Lite 100 zł 

- Specialized Turbo Pro 70 zł 

- Continental GP5000 130 zł 

- VITTORIA Zaffiro Pro V 110 zł 

Które byście polecili, czy może jest coś lepszego?

Napisano

Zapytam z ciekawości.

Gdzie niby GP5000 są do kupienia za 130 zł?

Napisano

@up

Nie neguję, ale znacznie przekraczają budżet, a z racji tego że i tak czekają mnie zakupy za jakiś 1000 zł, to nie chcę go naginać, bo skończy się na >1500. 

W dniu 25.01.2023 o 19:02, adas651 napisał:

Continental GP 4season - świetna przyczepność na mokrym

Jak wyżej

W dniu 25.01.2023 o 18:48, Mihau_ napisał:

Tufo comtura duo, conti grandsport

Dobre mają opinie. Lepsze będą od Pirelli P7 Sport i Bontragerów AW3 Hard Case Lite?

Napisano

Pirelli ważą po 310g i już z tego powodu bym ich nie brał w ogóle pod uwage. 

Ogólnie o oponach bontragera nie mam zdania, nie jeździłem na żadnych i jeździć nie zamierzam. Wychodzę z założenia, że jeśli chcesz mieć dobry produkt to trzeba go kupić od firmy, która się w danej kategorii specjalizuje. 

Napisano

Są jeszcze conti grand prix (standardowe), na jednym ze sklepów za 153zł,w innym niecałe 150zł Żeby nie było, nie miałem, nie jeździłem, wcześniej czytałem dobre opinie o niej...ale mając wcześniej gp4000 i gp5000 pewnie próbowałbym z nimi szczęścia. Nie wiem jak się rozkładają na obręczy. GP4000 25x700 na obręczy 17 rozłożyło mi się na 28, GP5000 25x700 na mleku, obręczy hookless niecałe 20mm na 25,5mm. Ogólnie z własnej doświadczenia to jeżdżąc nawet na duro hypersonic zwijanym nie łapałem kapci...choć już tutaj wieści z netu są różne. Na marginesie też całkiem fajne opony, szczególnie jak kiedyś kosztowały 69zł- no ale Tobie polecam coś ze stajni Conti.

Napisano

jeździłem kolejno na tych "standardowych" gp, contactsportaach i comtura duo. Tufo jest zdecydowanie najbardziej komfortowe bez zauważalnych różnic w oporach, przyczepność na mokrym też najlepsza.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...