szymon43 Napisano 25 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2023 Witam Czy mogę użyć taśmy gorilla tape do roweru dętkowego z obręczą wewnętrzną 25mm i z taśmą 25mm czy lepiej skrócić aby nie przykleiła się do opony i przy zdejmowaniu opony nie schodziła razem z oponą i starczyła na długie lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 25 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2023 Napisz to jeszcze raz, po naszemu, rzeczowo. Do czego chcesz tej taśmy użyć? Do oklejenia ramy roweru dętkowego? Czyli, że co, w ramie jest dętka? Dżizas... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymon43 Napisano 25 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2023 Chcę ją przykleić do wnętrza koła, aby zapewnić szczelność i być przygotowanym na tubelessa w przyszłości. Koło ma szerokość wewnętrzną 25 mm i nie wiem jaką szerokość taśmy gorilla tape uciąć by nie było z nią problemów przy zdejmowaniu. Na razie w oponie mam zwykłego duck tape, ale zmieniam na gorilla tape z powodu przejścia na tubeless w najbliższym czasie. W załączniku zdjęcie środka koła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 25 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2023 (edytowane) Widzę, że to obręcz o klasycznej budowie, więc optymalna byłaby tutaj taśma 26mm, może 27mm. Dlaczego? Bo jak ją prawidłowo, dobrze dociśniesz w rowku, to przy taśmie 25mm zacznie Ci jej brakować po bokach i może to spowodować nieszczelność. Po zastosowaniu taśmy szerokości 26-27mm przylegałaby ona idealnie do całej wewnętrznej powierzchni obręczy, od rantu do rantu i byłaby dodatkowo dociskana przez krawędź opony. Na pewno nie powinieneś zakładać węższej niż ta 25mm. Edytowane 25 Stycznia 2023 przez TheJW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymon43 Napisano 25 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2023 A jak to wygląda przy zdejmowaniu opony np 5 razy na sezon narzędziem do zdejmowania opon. Taśma wytrzyma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 25 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2023 Jak będzie odpowiedniej szerokości i nie używasz ostrego narzędzia, to nic się jej nie stanie. Przy zbyt wąskiej jest ryzyko, że możesz ją nieumyślnie podważyć i oderwać wpychając łyżkę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bob555 Napisano 25 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2023 Przed nałożeniem przemyj felgę izopropanolem. Pozbędziesz się śladów po paluchach i starego talku. Jak taśma się dociśnie dętką, to za chiny ludowe jej nie odkleisz. Zdejmując oponę plastikową łyżką do opon nic jej się nie stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi