girek Napisano 24 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 Siemka Pytanie jak w tytule - na ile przejmować się brakiem sztywnych osiek w rowerze? Rozglądam się za jakimś rowerem ze sztywnym widelcem i płaską kierą i wpadł mi w oko Giant Toughroad SLR 1 albo 2. Obie wersje mają niestety QR. Jeżdżę wyłącznie turystycznie / rekreacyjnie więc co do jakości jazdy pewnie nic nie odczuję. Bardziej chodzi mi o dostępność kół w przyszłości, tym bardziej że myślałem o dokupieniu od razu dodatkowej pary z innymi oponami. Jak sobie wstukałem odpowiedni filtr na sklepie CR to z 83 kół 28'' zostały tylko 4 z mocowaniem QR135mm. Waszym zdaniem olać to czy jednak poczekać/poszukać czegoś innego? Nie mam parcia, nie muszę mieć nowego roweru za tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 24 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 Kupić koła z wymiennymi osiami, wtedy problem nie istnieje. Ja tak zrobiłem i nie żałuję. Pierwotnie jeździły w Gravelu z QR9, a teraz wsadziłem je do szosy z osią 12mm. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 24 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 Każdy liczący się producent kół/piast robi piasty z możliwością konwersji na różne rodzaje mocowań. Chyba najpopularniejszą obecnie na świecie piastę dt350 możesz mieć w czterech standardach https://www.dtswiss.com/en/components/hubs-and-rws/hubs-road/350 które sobie możesz "zmieniać" stosując dedykowane endcapy, np. za pomocą tego robisz zmieniasz sobie sposób mocowania koła na qr https://daveo.pl/dt_swiss_endcap_tyl_135mm_qr-1061i 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 24 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 Istnieją adaptery pod qr9. Kół Ci nie zabraknie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
girek Napisano 24 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 Widzę, że otwiera się nowa dziedzina wiedzy przede mną 😬 Muszę zadać głupie pytanie bo nie do końca rozumiem - czy to działa tak, że mogę kupić koło pod sztywne osie np. z opisaną wyżej piastą + adaptery i to załatwia sprawę czy też muszę jeszcze coś kombinować z samą piastą? 30 minut temu, ChuChu napisał: Kupić koła z wymiennymi osiami, wtedy problem nie istnieje. Ja tak zrobiłem i nie żałuję. Pierwotnie jeździły w Gravelu z QR9, a teraz wsadziłem je do szosy z osią 12mm. Co to znaczy "koła z wymiennymi osiami"? Jak je rozpoznać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 24 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 (edytowane) W piaście są łożyska, które pozwalają na montaż różnych typów osi. Tutaj przykład Novatec: Z zewnątrz wymiar jest identyczny, natomiast różnią się mocowaniem. Z przodu na ogół jest jeszcze łatwiej, bo tam nie ma osi, tylko same End Capy. Jak rozpoznać? Musisz poszukać, czy dana piasta ma możliwość konwersji. Pewniakami są piasty DT Swiss, w większości przypadków także Novatec. Shimano odpada w 100%. Na koła systemowe, czyli gotowe danego producenta, też bym nie liczył. Jaki masz budżet? Edytowane 24 Stycznia 2023 przez ChuChu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 24 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 Wszystko, co istotne, Panowie powyżej powiedzieli napisali. Ze swojej strony dodam, że ważę setkę, śmigam bez przerzutek na kołach z QR w grawelu oraz góralu z trzema calami. Problemu nie widzę, kwestia dobrych szpilek. Adaptery: sam też używam przedniego i tylnego. Co do kół w przyszłości - zanim QR wymrze na dobre minie jeszcze trochę czasu, zawsze będzie można zakupić używane koła na zacnych piastach "w starym standardzie" lub zakupić piasty z wymiennymi końcówkami i zlecić dobremu kołodziejowi ich zaplecenie z fajnymi obrączkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
girek Napisano 24 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 Jeszcze nie wiem jaki mam budżet. Nie muszę jakoś bardzo oszczędzać ale z moim spokojnym jeżdżeniem to szkoda mi wydawać na coś co będzie przerostem formy nad treścią. Dziękuję wszystkim za wyjaśnienia, nie miałem pojęcia że są takie możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 24 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 Strzelam że QR będzie jeszcze długo z rami. Po prostu produkcja ramy i widelca jest prostsza, bo nie wymaga takiej precyzji. Koła będą, no ale oczywiście raczej niskiej klasy. 1 minutę temu, girek napisał: Jeszcze nie wiem jaki mam budżet. Nie muszę jakoś bardzo oszczędzać ale z moim spokojnym jeżdżeniem to szkoda mi wydawać na coś co będzie przerostem formy nad treścią. Dziękuję wszystkim za wyjaśnienia, nie miałem pojęcia że są takie możliwości. Czyli 1k czy 3k? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
girek Napisano 24 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 Nie no, 3k? To musiałbym startować w TDF. 1-1.5 max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 24 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 Żodyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi