katrin884 Napisano 22 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 Hej, potrzebuję porady jaki model roweru wybrać na częste wypady za miasto. Zazwyczaj robię jednorazowo dystans 50-100 km trzy razy w tygodniu w sezonie wiosna-jesień. Głównie asfalt ale i teren. Zależy mi na modelu który połączy rekreację, możliwość szybkiej jazdy, dynamikę i lekkość, wygodną pozycję, możliwość montażu sakw na bagażniku.. czyli jednym słowem uniwersalny rower;-) do tej pory jeździłam na crossowym i bezawaryjnym Kandsie, jednak chcę zmienić na coś lepszego . Czy w tym przedziale cenowym znajdę coś godnego uwagi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 22 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 Tematów o rowerze crossowym do 3 tysięcy jest wiele. Przejrzyj forum to na pewno coś Ci się rozjaśni. Pojawiające się często propozycje to Trek Dual Sport czy Giant Roam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek.B Napisano 23 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2023 Szczerze to zaczyna mnie zastanawiać mnogość takich samych tematów w bardzo krótkim czasie. Krew mnie zalewa jak na jakimkolwiek forum motoryzacyjnym chcesz się czegoś dowiedzieć i zakładasz nowy temat, gdy nie udało się znaleźć odpowiedzi na nurtujące Cię pytanie, to od razu dostajesz reprymendę w stylu: "Temat już był"; "Naucz się używać szukajki" itp, a moderatorzy nieraz takie powtarzające się tematy zamykają. Tu pojawia się kilka takich tematów dziennie i w sumie każdy stara się pomóc, ale wystarczy napisać jak wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 23 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2023 No zbliża się wiosna i tu będą jedynie takie tematy Prz 50-100 km to już bym się zastanowił nad jakimś "fitnesem" i powoli przechodził na baranka. Różnica w "lekkości" jazdy będzie zauważalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 23 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2023 Jak ma być szybko, dynamicznie i lekko to też bym sugerował - tak jak radzi kolega RabbitHood - przyjrzeć się rowerom typu fitnes lub tzw. grawel z prostą kierownicą. Tutaj podawałem kilka przykładów rowerów typu crossowy ze sztywnym widelcem / fitness / grawel z prostą kierownicą. Co prawda były to rowery do 2500 zł ale można spojrzeć na wyższe modele podanych przykładów - pewnie będą miały lepszy osprzęt. Zeby zjechać okazjonalnie w lekki teren typu droga leśna czy polna trzeba patrzeć żeby mieściły opony 38-40 mm: https://www.forumrowerowe.org/topic/262414-jaki-rower-do-2500-zł/#comment-2408466 Mam Cube SL Road, który jest klasycznym fitnessem z podstawowym szosowym napędem ale jest reklamowany, czy opisywany przez producenta jako grawel z prostą kierownicą. Wychodzi on z fabryki na oponach 700x40c i spokojnie sobie radzi na leśnych i polnych drogach. Ja na lato zakładam opony 28c i używam go jako takiej niby szosy z prostą kierownicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 23 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2023 18 godzin temu, katrin884 napisał: Głównie asfalt ale i teren. Zależy mi na modelu który połączy rekreację, możliwość szybkiej jazdy, dynamikę i lekkość, wygodną pozycję, możliwość montażu sakw na bagażniku.. czyli jednym słowem uniwersalny rower;-) Czyli musisz się zastanowić czy "idziesz" w crossa czy w kierunek, który zaproponowali przedmówcy. 15 godzin temu, Maciek.B napisał: Tu pojawia się kilka takich tematów dziennie Nie przesadzaj @Maciek.B 😀, ale prawdą jest, że autorka powinna trochę postudiować podobne tematy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mocart Napisano 23 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2023 (edytowane) Miałem też taki dylemat. Kupiłem rower krossowy ale teraz bym kupił trekiingowy. Minimum to: koła 700C / 28 bagażnik + błotniki dynamo w piaście kaseta na tyle to minimum jakie musisz mieć. Jak masz 4 tys ,kup Dual Sport 2 Equipped, jak nie to jakiegoś Krossa 4.0 i zamkniesz się w 2700 PLN. To porada na rower na sezon wiosna - jesień. Nie wiecej. Edytowane 23 Stycznia 2023 przez mocart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 23 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2023 Przecież Trans 4.0 i Dual Sport 2 to kompletnie inne rowery Jak na dłuższe trasy, do szybszej jazdy to zdecydowanie jakiś cross - Dual Sporta od fitnessa na asfalty różni według mnie to że zamiast sztywnego widelca mam RS Paragon - który pracuje na tyle fajnie że nawet nie trzeba go blokować. A to zawsze opcja na upgrade w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mocart Napisano 25 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2023 (edytowane) napisałem dual sport w wersji Equipped, czyli cross zrobiony na trekkinga Edytowane 25 Stycznia 2023 przez mocart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 25 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2023 "Zrobione" to tam jest dołożenie błotników, bagażnika i oświetlenia. Więc to ciągle stary sprawdzony DS. Ale Kross Trans 4.0 (jeśli tego miałeś na myśli): To zupełnie inna geometria i inny rower. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 25 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2023 A gdzie jest do k nędzy muirwoods ja się pytam?😉 monotematycznie. https://allegro.pl/oferta/rower-marin-muirwoods-black-700c-2022r-xs-12733982510 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 26 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2023 Ta, Muirwoods i dłuższe wypady za miasto. Pewnie że się da - tylko po co. Masz rację, monotematycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 26 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2023 https://youtu.be/ECnI4jexTKg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi