Skocz do zawartości

[3000-4500] Cross na szutry i asfalt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przymierzam się do kupna nowego roweru którym będę jeździł po szutrach i asfalcie - można powiedzieć, że pół na pół. Budżet to max 4500pln. Strzelam bardziej w crossa niż trekkinga, gdyż oświetlenie na dynamo jest mi zbędne, a błotniki i bagażnik czy nóżkę mogę dorzucić sobie sam. Mierzę 182 cm i ważę ok. 92kg. Po przejrzeniu tematów zastanawiam się pomiędzy:

Unibike viper

Giant roam 1/2 disc

Trek dual sport 3

Najbardziej przemawia za mną Giant roam 1 disc ze względu na wyposażenie i powietrzny widelec. Cena jednakoż jest dużo wyższa niż w modelu 2 - czy odczuję dużą różnicę pomiędzy nimi? W Treku odrzuca mnie napęd 1x10 z którym w sumie nigdy nie miałem do czynienia i nie wiem czy te przełożenia będą mi odpowiadały, ale pomimo tego sam rower prezentuje się bardzo w porządku.

Czy znajdzie się dobra dusza która podpowie i nakieruje który rower powinienem wybrać? Jeśli chodzi o rozmiar ramy to chyba powinienem wybrać L, tak?

Z góry dzięki i pozdrawiam.

Napęd 1x do takich zastosowań to pomyłka.

Geometria ramy w Treku i Giancie są bardziej na sportowo i będą dalekie od trekkinga jeżeli chodzi o pozycję za kierownicą.

Unibike jest trochę bardziej staroświecki pod tym względem i zaś jeżeli chodzi o pozycję to do trekkinga mu bliżej niż do górala.

Wszystkie te rowery są przyzwoite, a to który Ci spasuje, Ty powinieneś powiedzieć nam, a nie my Tobie.

Idź do sklepu i się przymierz, żebyś wiedział z czym to się je.

Bo to, który ma lepszy osprzęt sam możesz sobie sprawdzić, a tego czy taka, a nie inna geometria i pozycja będzie Ci pasować inaczej nie sprawdzisz.

Ja posiadam Trek DS3 i napęd 1X10 jest wystarczający, taki system jest teraz pakowany do Graveli.

Na największych przełożeniach(11 T)  można spokojnie wyciągnąć  na prostej 45 km/h Na  strome wzniesieniach zębatka na kasecie 46 T  daje radę bez większego problemu.

Nie rozumiem  negatywnych opinii na temat 1X10,11,12

Wagowo w porównaniu do Unibike to 1,5 kg na plus dla Treka.

Giant  Roam 0,1 jest dużo droższy niż Trek DS3,a Roam 2 to już przepaść.

TK