Mod Team KrissDeValnor Napisano 22 Stycznia 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 Przerzutka z systemem odzyskiwania energii : https://www.chip.pl/2023/01/sram-elektroniczna-przerzutka-rowerowa Im szybciej jedziesz, tym więcej odzyskasz PS smartfon nie łyka SRAM... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 22 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 (edytowane) Ciekawe ale chyba każdy z nas wolałby, żeby energia nie pochodziła z łańcucha, a z koła, np. w czasie zjazdu Chyba że ktoś woli w opcji treningowej zwiększać obciążenie, jak dynamem A najlepiej, jak można byłoby sobie wybrać tryb pracy, np. manetką na kierownicy Edytowane 22 Stycznia 2023 przez spidelli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 22 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 Odzysk energii z przerzutki? Ale się uśmiałem. Już dawno wymyślono coś co nazywa się dynamo gdzie wydajność jest nieporównywalnie większa i stopień skomlikowania mniejszy niż tego ustrojstwa od Srama-a z grafiki poniżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 22 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 Serwisy rowerowe się ucieszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 22 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 Serwisy? Chyba producent Wiadomo, haki pewnie coś uchronią ale przy glebach przerzutki będą padać jak muchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ernorator Napisano 22 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 (edytowane) Elektryczne przerzutki z dynamem, które ładują się zabierając energię z napędu. Przeciętny właściciel roweru szosowego z elektrycznymi przerzutkami: 2w za kabel na kokpicie - kupie sobie zintegrowany carbon kokpit żeby chować kable, to 8w zaoszczędzone - 3000pln ogolę nogi bo to 3w na nogę oszczędności na włosach - męskość aero skarpetki bo to 1,5-2w na skarpetce - 120pln zamiast 30 zapakuje ceramiczne łożyska do suportu, kółeczek przerzutki, piast koła bo to kolejne kilka watów na każdym - nawet boję się sprawdzić ale 2500pln za same DT 180 więc jest potencjał na drugi rower nałożę wosk super grafen niebrudzący, kilka W na wejściu i łatwiej utrzymać czystość to kolejne kilka W za tydzień - 300-500pln za 250g o elektryczny SRAM z dynamem.....w ogóle nie będę myślał o tym ile W stracę (treść oczywiście bardziej satyryczna ale to pierwsza rzecz o jakiej pomyślałem czytając artykuł) Edytowane 22 Stycznia 2023 przez ernorator 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 22 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 Jakoś już gx-axs miały trafić pod strzechy tym czasem nadal to mega egzotyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 22 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 To że opatentowali nie oznacza, że ruszają z produkcją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 22 Stycznia 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 1 godzinę temu, Dokumosa napisał: Jakoś już gx-axs miały trafić pod strzechy Widziałem kilka recenzji na YT i wszyscy byli na "nie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 22 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 (edytowane) ... dobrze wyregulowane GX Eagle pracuje wystarczająco dobrze i amatorowi raczej nie potrzeba już nic więcej. Ale jeśli ktoś miał przyjemność z X01 AXS, to wie że to ma sens. Niemniej jednak nie ma co się spodziewać że GX AXS będzie pracował tak jak wyższe grupy, podobnie jak to jest w przypadku grup szosowych. Edytowane 22 Stycznia 2023 przez KNKS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Semtex Napisano 22 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 (edytowane) 32 minuty temu, sznib napisał: Widziałem kilka recenzji na YT i wszyscy byli na "nie". Ja też kilka oglądałem i raczej były na tak, z zastrzeżeniem, że "masz na to hajs". Sam bym z chęcią pozbył się linki od przerzutki. Nawet koleś zgrał SRAM z kasetą SLX 10-51 i działało to bez zarzutu. Sam będę robił podobny mod w rowerze żony, bo kasety GX są droższe niż kaseta SLX + bębenek do DT Swiss, kupiłem używany za 40€ kasetę SLX (nówka) za 105€ i to nadal mniej niż nowa kaseta GX Edytowane 22 Stycznia 2023 przez Semtex 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 22 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 I łańcuchy tańsze i dużo lepsze (nawet deorka 12s). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Semtex Napisano 22 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 Zgadza się, kupiłem łańcuch XT, postanowiłem, też wymienić blat na Alugear Oval, nie będę musiał kombinować ze spinką od SRAM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 22 Stycznia 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 Specjalnie wyszukałem w historii te testy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Semtex Napisano 22 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 @sznib no akurat przynajmniej w dwóch z tych filmów głównym punktem na "nie" jest cena. Loam Ranger do ostatniego tygodnia cały czas na AXS jeździł i raczej nie narzekał na jego działanie, mówię jeździł bo wpadł u niego filmik z budowy super hiper duper fulla na gratach od Magury i tam zainstalował wersję z linką. I moim zdaniem samo działanie jest całkiem spoko, precyzyjne i poza ceną to nie ma co się czepiać, z tego też powodu nie kupię, bo przerzutka XT działa u mnie bez zastrzeżeń, choć przyznaję, że byłem bliski zakupu GX AXS z drugiej ręki, ale dałem sobie siana, chwilowo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 22 Stycznia 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 No, głównie o to chodzi że przerzutki mechaniczne chodzą bardzo precyzyjnie, elektronika wiele nie wnosi, a cena w stosunku do korzyści to nieporozumienie. Taki typowy produkt dla fanów gadżetów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enadxx Napisano 22 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 (edytowane) 6 godzin temu, Dokumosa napisał: Jakoś już gx-axs miały trafić pod strzechy tym czasem nadal to mega egzotyka. Cena jest tutaj kluczowa. Sam chętnie przetestowałbym elektroniczna przerzutkę, niestety koszty z tym związane nie są na moją kieszeń. Edytowane 22 Stycznia 2023 przez Enadxx 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Semtex Napisano 22 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 Generalnie koszty SRAM mid i highend są kosmiczne, nie jestem fanbojem Shimano, ale jednak można mieć przyzwoite graty w niższej cenie. Mam w domu 4 rowery, bo tylu jest domowników, ja mam setup na XT z kasetą SLX na korbie Deore, u żony siedzi XO z kasetą GX (jeszcze), młodszy ma GX, a starszy Deore, wszystkie napędy są 12s. Więc mam szerokie doświadczenie bo serwisuję wszystko sam. I gdybym miał wszystko sam składać obecnie to całość byłaby na Deore/SLX z trigerami XT. Choć rozwiązanie SRAM z blokadą wózka bardzo mi się podoba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi