Skocz do zawartości

[Uszkodzenie kilku dętek przy wentylu] jak to rozwiązać?

yogi009

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Koło Jalco AX430 26" 559x16 Double Wall, dętki 26"x2.1" (m.in Continental), opona Geax LoboLoco 26x2.1"

W pierwszej wentyl AV był ustawiony krzywo, także owijka była przesunięta, nakrętki nie było. Wentyl w dętce Continental ma ok. 0,5-0,7mm mniejszą średnicę, niż średnica otworu w obręczy. Sam otwór w obręczy raczej nie ma jakichś szczególnie ostrych krawędzi. W drugiej dętce wyrwało całą tą gumę wentyla na połowie obwodu, to była jakaś tania dętka z sieciówki. Ale trzecia to już Continental, od razu widać inny materiał, guma to jest guma. No i tu wyrwało wentyl z gumy na połowie obwodu, a owijka znowu była przesunięta. Wygląda to tak, jakby się ta opona przesuwała ciągnąc za sobą napompowaną dętkę. Co radzicie teraz wymienić, felgę czy oponę? A może jest jakiś patent, żeby to naprawić? Owinąć wentyl, żeby jego średnica była na wcisk w stusunku do otworu? Opona jeszcze wygląda całkiem, całkiem (bieżnik jest ok). Czy tak uszkodzone dętki da się skutecznie pokleić?

Napisano

Zacznę od końca.

Z uszkodzonych w ten sposób dętek to możesz sobie co najwyżej zrobić gumki recepturki ;)

A co do możliwej przyczyny to dobrze kombinujesz z tym ciągnięciem dętki przez oponę przemieszczającą się względem obręczy (obstawiam, że dzieje się to z przodu i jest wynikiem hamowania?)

Zakładając, że nie jeździsz na 0,5 bara, to jedną z przyczyn może być wada opony.

Jako sklep mieliśmy kiedyś sporo reklamacji tego typu i okazało się, że była jakaś wada produkcyjna w oponach.

Podobno nie było jakiejś warstwy odpowiadającej za przyczepność krawędzi opony do obręczy.

Ale to były opony zupełnie innej marki i w rozmiarze 29.

Tak czy inaczej, po wymianie wadliwych opon problem znikał.

U Ciebie może to być coś innego, ale poza obręczą nie może być już innych podejrzanych.

A podejrzewam, że obręcz masz dłużej niż oponę i na poprzedniej oponie problemu nie było?

Co do patentów... No nie wiem. Kiedyś w Kross'ach przyklejali opony do obręczy ;)

Z moich rad:

Kup na próbę najtańszą dętkę, jeżeli masz z tyłu inną oponę to zamień je miejscami i pojeździj trochę na tej tylnej założonej na przód.

Pohamuj mocniej, pomęcz to trochę i będziesz miał odpowiedź.

• Mod Team
Napisano

Może być pechowa kombinacja obręcz - opona. Ja ze swoimi Raiderami nie miałem problemu dopóki nie zacząłem jeździć na oponach Geaxa. Miałem już kilka modeli i wszystkie z przodu się przesuwają podczas hamowania, ciągnąc dętkę. Kiedy to zauważyłem po prostu co jakiś czas, kiedy widziałem ze wentyl jest już krzywo, spuszczałem powietrze i prostowałem oponę i dętkę względem otworu w obręczy. Od jesieni spróbowałem natalkowac dętkę i wyniki są obiecujące.

Klejenie dętki do obręczy to raczej nie jest dobry pomysł. Złapiesz w trasie kapcia, trzeba będzie wymienić dętkę i będzie lipa.

Napisano

Ile ważysz? Ile lat mają opony?

Ja jeździłem 2 czy 3 sezony na jednym zestawie i nie miałem kompletnie problemów. Dodam, że jeździłem naprawdę agresywnie i szybko.

Rower sprzedałem koledze i... w jakiś miesiąc czy dwa, ściął 4 dętki. Najwyraźniej dlatego że byłem lekki, u mnie problem nie występował. On był cięższy i opona zaczęła ruszać się na obręczy. W jego przypadku, podniesienie ciśnienia pomogło.

Niestety wygląda na to, że najlepszym sposobem jest zmiana opon. Dobrze by było kupić jakieś Tubeless i założyć z dętką, bo na ogół są dużo ciaśniejsze niż zwykłe Drutowe/ Zwijane.

Napisano
  W dniu 20.01.2023 o 00:14, Maciek.B napisał:

Zakładając, że nie jeździsz na 0,5 bara, to jedną z przyczyn może być wada opony.

Rozwiń  

Tak, pompowałem ok. 3 barów. Temat dotyczy przedniego koła. W ostatniej dętce przykręciłem tą nakrętkę wentyla do samej felgi (oczywiście z czuciem), co też mogło "pomóc" w wyrwaniu maszynki z jednej strony.

W dniu 20.01.2023 o 00:14, Maciek.B napisał:

Z uszkodzonych w ten sposób dętek to możesz sobie co najwyżej zrobić gumki recepturki ;)

Rozwiń  

Tak zakładałem, pytanie było z grupy tych rozpaczliwych 🙂

Jak widzę, szkoda czasu, trzeba kupić nową oponę (chyba Mitasa drutowego dla świętego spokoju) i dętkę. Dziękuję za wszystkie opinie.

Napisano
  W dniu 20.01.2023 o 06:09, sznib napisał:

Ja ze swoimi Raiderami nie miałem problemu dopóki nie zacząłem jeździć na oponach Geaxa

Rozwiń  

To raczej potwierdzałoby winę opony.

Też mam obręcze Dartmoor rider w elektryku.

Ja co prawda ciężki nie jestem, ale z rowerem i tak ok. 100 kg.

Opony mam Schwalbe big ben, które są na tyle luźne, że da się zdemontować gołymi rękoma bez użycia łyżek.

Do go jeżdżę na 1,5 - 2 bar, a hamowanko zdarza się z 50 km/h do zera na odcinku 5 metrów, że aż czasami oponka zapiszczy na suchym asfalcie.

W środku też dętka Conti, ale bez żadnych nakrętek, czy kontry i nigdy przez 4000 km nie przesunęła się ani 1mm.

Chociaż waga raczej nie ma nic do rzeczy, bo zaś w rowerze syna (8 latek 20 kg) są nowe Kendy Booster 20x2.4 i u niego wentyle też się kantują (nie urywają, bo w porę poprawiam), ale jemu zaś trzymam ciśnienie na poziomie 1 bar i ma mocny przedni hamulec, którego używa.

@yogi009 Aby uniknąć zmiany opony zmień styl jazdy i hamuj tylko tyłem jak 95% rowerzystów :D

Z tym klejeniem opony do obręczy to oczywiście był żart. Tzn. Kross naprawdę kleił, ale nie rób tego ;)

• Mod Team
Napisano

No, ja tym bardziej ciężki nie jestem, +/- 70kg. Sytuacja dotyczy opon Geaxa, miałem Goma zwijki, obecnie Gato na mokre i Sturdy na suche, TNT. Zwykłe zwijki szybciej się przesuwały, TNT lepiej trzymają, ale to i tak tylko odwleka przesunięcie. Na zwykłych trasach pewnie długo by można jeździć nie marwiąc się o to, ale ja ostatnio polubiłem zjazdy na lokalnych trailach ;).

Wcześniej na tych obręczach miałem opony Conti, Bontragera, Schwalbe, problemów nie było żadnych. Dlaczego zatem trwam przy Geaxach? Z opon jakie miałem zdecydowanie najlepsza jakość. No i można dorwać w dobrej cenie ( za Gato płaciłem 60zł za sztukę, wersja TNT).

Napisano
  W dniu 20.01.2023 o 08:11, Maciek.B napisał:

Aby uniknąć zmiany opony zmień styl jazdy i hamuj tylko tyłem jak 95% rowerzystów

Rozwiń  

Tym rowerem nie jeżdżę ja, ja tylko dętki zmieniam 🙂 Ale w ostatnim przypadku na pewno nie było hamowania przodem (prawdopodobnie zazwyczaj jest hamowanie tyłem). Co ciekawe, temat się zdarza podczas jazdy miejskiej. To nie jest rower do zjazdów.

Napisano

Waga rowerzysty i sposób hamowania nie mają nic do rzeczy. To jest wada opony choć nie oczywista. Mam to samo w moim trekingu. O dziwo najwięcej wytrzymuje jakaś dętka noname z chamsko zwulknizowanym wentylem bez nakrętki.

Fakt, że po spuszeniu powietrza można łatwo przesuwać oponę względem obręczy świadczy o tym, że coś jest nie tak.

Napisano

Już założyłem nowego Mitasa i ContiTube, wszystko dostało sporo talku, nakrętki nie nakręcałem, dla pewności pilniczkiem diamentowym wygładziłem delikatnie wewnętrzny otwór wentyla w feldze. Mam nadzieję, że to ostatecznie rozwiąże problem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.