Skocz do zawartości

[Oświetlenie, pakowanie] Lampka Knog Plus CZY Bontrager! Plus Backpacking

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim. Mam do was dwa pytania. Po pierwsze jak pakujecie się na rower na dystans 30-60km aby nie wozić plecaka. Detka, multitool, łyżki, bidony, telefon, karta lub gotówka, powerbank, łatki i pompka, wtedy to chyba tyle co trzeba, jeżeli chodzi o podstawę, w co to pakujecie??? Ja kupiłem w sklepie sakwę na górną część ramy 0,6 litra KLS za 80 zł, był to błąd bo kupiłem w sklepie stacjonarnym i przepłaciłem 25 zł ale wracajmy do tematu głównego, było to błędem tak mi się wydaje bo jak stoję np. czekając na światła trochę mi ona przeszkadza i zastanawiam się nad zakupem czego innego, czyli pojemnik jako bidon, bardzo mi się ten pomysł spodobał i wydaję mi się to bardzo praktyczne zamiast sakwy pod siodełkiem. Niby żeby ładować telefon na kierownicy będę potrzebował sakwy na ramie ale najwyżej zaoszczędzę przez rok pieniędzy i kupię nawigację do roweru.  Telefon i gotówkę mogę wozić na plecach w kieszeniach, komfortu to chyba nie pogorszy ale oczywiście wolałbym wszystko mieć gdzieś to upchane. Wydaje mi się że niemożliwe jest to aby włożyć to wszystko np. do sakwy pod siodełkiem. Musiałbym mieć pod siodełkiem plus na górnej części ramy. Chyba żeby pójść jeszcze w coś innego i kupić pod ramę mały trójkąt np. https://trekking24.pl/pl/torby-sakwy-plecaki/8254-kross-torba-triangle-m-5902262011891.html?fbclid=IwAR1EQKtYp8LSvFgY1Jt2B1MRI0Y-Bi2ug-zaRA9o9vru8O_XQmXh5SI13Jc . Ogólnie chciałbym żeby nie miał pełno rzeczy na tym rowerze i żeby one były minimalistyczne. Chyba że tak się nie da to najwyżej przeboleje bo najważniejsza jest frajda z jazdy.

Teraz drugie pytanie, chodzi o oświetlenie. Co myślicie żeby mieć dwa zestawy świateł czy lepiej mieć jeden. Myślę żeby na lato mieć lampki KNOG PLUS  zestaw 130 zł, a resztę roku zakupić Zestaw lampek Ion Elite R / Flare R City ale nie mogę zbytnio znaleźć opinii na temat Flary R City, czy jednak kupić Flare RT. Albo w ogóle inny pomysł, kupić KNOG PLUS zestaw, a żeby w nocy jeździć kupić tylko przednią lampkę Elite R lub kupić Tylko KNOG PLUS przód, a w tył od razu zainwestować w flarę RT lub R City, a nocne wypady lon Elite R. 

Z góry dziękuje wam za podpowiedzi i wasze opinie na ten temat. Pozdrawiam was! 

Jak już chcesz świecić to lepiej mieć dwie - primo, że jak jedna padnie to masz zapas, a secundo: możesz ustawić je na różnych wysokościach aby snop światła był "pełniejszy".  Albo skontaktuj się z @rambolbambol bo ogarnia wypaśne lampiony w dobrej cenie.  Tylna lampa - jak najmocniejsza, aby w ciągu dnia też dawała radę.  Tutaj masz dużo info na temat.

Jeśli nie potrzebujesz dodatkowego bidonu do nawadniania to do dużego pojemnika (np. Elite Byasi) upchasz dętkę, multitula, wiatrówkę, baton lub żel a pompkę montuj w uchwycie pod bidonem i w drogę!  Powerbank?  No w sumie zależy w jakim tempie te 60kilo chcesz machnąć, ale jeśli nie używasz telefonu do ciągłej nawigacji, słuchania muzyki na bajerfull i pstrykania fot w hadeerze to chyba wystarczy go po prostu naładować przed trasą.  To samo jeśli chodzi o lampy, chyba, że wjedziesz w dynamo lub Reelight'y.  

Telefon, jakieś drobne i baton do torebki którą już posiadasz a jeśli Ci bardzo wadzi to trójkątna w ramę jest niegłupim pomysłem, chyba że coś na kierownicę.  

Ja wożę wszelkie graty w pięciolitrowej nerce - może to nie jest rozwiązanie dla każdego ale warto spróbować!   

• +1 pomógł 1

2 godziny temu, Ptakowski3 napisał:

Po pierwsze jak pakujecie się na rower na dystans 30-60km aby nie wozić plecaka. Detka, multitool, łyżki, bidony, telefon, karta lub gotówka, powerbank, łatki i pompka, wtedy to chyba tyle co trzeba, jeżeli chodzi o podstawę, w co to pakujecie??? Ja kupiłem w sklepie sakwę na górną część ramy 0,6 litra KLS za 80 zł, był to błąd bo kupiłem w sklepie stacjonarnym i przepłaciłem 25 zł ale wracajmy do tematu głównego, było to błędem tak mi się wydaje bo jak stoję np. czekając na światła trochę mi ona przeszkadza i zastanawiam się nad zakupem czego innego, czyli pojemnik jako bidon, bardzo mi się ten pomysł spodobał i wydaję mi się to bardzo praktyczne zamiast sakwy pod siodełkiem. Niby żeby ładować telefon na kierownicy będę potrzebował sakwy na ramie ale najwyżej zaoszczędzę przez rok pieniędzy i kupię nawigację do roweru.  Telefon i gotówkę mogę wozić na plecach w kieszeniach, komfortu to chyba nie pogorszy ale oczywiście wolałbym wszystko mieć gdzieś to upchane. Wydaje mi się że niemożliwe jest to aby włożyć to wszystko np. do sakwy pod siodełkiem. Musiałbym mieć pod siodełkiem plus na górnej części ramy. Chyba żeby pójść jeszcze w coś innego i kupić pod ramę mały trójkąt np. https://trekking24.pl/pl/torby-sakwy-plecaki/8254-kross-torba-triangle-m-5902262011891.html?fbclid=IwAR1EQKtYp8LSvFgY1Jt2B1MRI0Y-Bi2ug-zaRA9o9vru8O_XQmXh5SI13Jc . Ogólnie chciałbym żeby nie miał pełno rzeczy na tym rowerze i żeby one były minimalistyczne. Chyba że tak się nie da to najwyżej przeboleje bo najważniejsza jest frajda z jazdy.

0,6l to trochę za mało. Na takie wypady przyda się coś pokroju 1.4l mam od Zefala i bardzo dużo nawet do niej da się upchać, ale teraz bym kupił takiego bontragera:

https://fabrykarowerow.com/sklep/wyposazenie/akcesoria/bontrager-elite-xl-seat-pack/

Na telefon, przekąski, chusteczki, powerbank to polecam torbę na górną ramę, coś w tym stylu:

image.png.c90103b85ac93eb86abdfe507682f33e.png

Są oczywiście wersje z paskami. Nie wiem jak tam inni ale apidura ma na przodzie dziurkę że można kabelek poprowadzić na zewnątrz co można ładować sobie fona jak zamontowany na kierownicy, albo nawigacje. 

Taki zestaw pozwala na całodzienne wypady, ja akurat nie zaliczam się do zmarzluchów, więc ubrań ze sobą nie wożę, a jak już, to coś co zmieści mi się poskładane do tylnej kieszonki. 

Można oczywiście pomyśleć o torbach na kierownice co jest bardzo dobrym pomysłem, ale u mnie odpadł, bo średnio mi się to podoba i mam lampkę zamontowaną pod kierownicą.

Podsiodłówka z Dekla na dętkę, łyżki, szmatkę do wycierania rąk że smaru.

Mały fuelbag na ramę po stronie sztycy - żele, gaz pieprzowy, żel do rąk.

Fuelbag na ramie od kierownicy - telefon, chusteczki , multitool rowerowy i zwykły, oba miniaturowe.

W drugim rowerze zamiast ppodsiodłówki jest torba w ramę, tam wchodzi miniapteczka poza zestawem z podsiodłówki ale to rower pod sakwy generalnie więc mocniej objuczony.

Edytowane przez spidelli