DekRek Napisano 19 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2023 (edytowane) Cześć, w ubiegłym sezonie załapałem zajawkę na rower i myślę nad kupnem roweru szosowego. Obecnie mam crossa i po zrobieniu na raz 170 km zrozumiałem, że potrzebne jest coś bardziej długodystansowego. O ile wydolność była na dobrym poziomie, tak dłonie i prostowniki pleców, wskutek braku możliwości zmiany pozycji dostały strasznie po d... - nawet wspomniana tak nie bolała. Rozważam dwie opcje, celuję w ramę endurance: 1) kupno nówki Krossa Vento 2.0 lub ewentualnie Romet Huragana 2 2) zakupienie używki, czegoś w tym stylu: https://m.olx.pl/d/oferta/specialized-allez-dsw-105-race-58-szosa-fv-raty-aluminiowy-CID767-IDRXNpX.html Vento jest do dostania nieco taniej, jednakże w przypadku gdyby sama jazda nie podeszła, od razu sporo traci na wartości, a używka co najwyżej parę procent. Do tego mimo znacznego rocznika, grupa sprzętowa jest o wiele wyższa. Co prawda, niby geometria "race", ale patrząc na cyferki, to różnicy dużej nie ma. Ważne dla mnie są koła - 188cm i waga 100-110 kg, nie chce co chwilę latać do serwisu na centrowanie/wymianę szprych, a nowe koło to 500+. https://99spokes.com/compare?bikes=kross-vento-2.0-2022,specialized-allez-race-2014 Co jest lepszą opcją? Edytowane 19 Stycznia 2023 przez DekRek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 19 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2023 Jest bardzo krótki, aczkolwiek trafny komentarz w sprawie ceny tego Specialized. Brzmi on "xD". Ja wiem że są ciężkie czasy, ale bez przesady. Nie wiem gdzie się podziała geometria na stronie Kross, ale gwarantuję Ci, że Vento w rozmiarze XL nie ma górnej rury 554m, tak jak pokazuje strona którą zamieściłeś. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DekRek Napisano 19 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2023 Chodzi głównie o rocznik (2014)? Można go dostać za 3000, cena jest niezaktualizowana. Vento brałbym raczej L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 19 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2023 Tu masz link do strony gdzie można porównać geometrię - co prawda nie maja oni w swojej bazie wszystkich modeli i nie ma np. Vento 2.0 ale jest 5.0, który chyba ma taką sama ramę tylko rózni się osprzetem (ale mogę się mylić) i tak samo jest ze Specialized, który jest w wersji Base a nie Race: https://bikeinsights.com/compare?geometries=6103fce154ec98002a74ad7d,5c1e7a95c66bd50017df953e, 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DekRek Napisano 19 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2023 O ile dobrze interpretuję - w powyższym porównaniu specialized ma ramę "bardziej endurance"? Ciężko znaleźć porównanie wersji Race oraz Base. Patrząc tylko po zdjęciach wydają się dosyć porównywalne. Czy się mylę? Tamta oferta za 3000 jest warta rozważenia, czy lepiej pójść w coś nowego? Nie biorę tu już pod uwagę ewentualnej odsprzedaży, pytanie tyczy bardziej się tego, czy 105 z '14 jest lepsza od Clarisa z '22/23. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 19 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2023 Vento 2.0 i 5.0 z 2021 to dwa zupełnie inne rowery, ale geometria o dziwo się pokrywa. Jeżeli chodzi o Specialized, to nie wiem czym się różni wersja Base od Race, o ile w ogóle takie rozróżnienie istnieje. Na razie to sobie stąpamy gdzieś tam w okolicy tabelek z geometrią. Złe podejście, bo potrzeba konkretów, chyba że chcesz mieć rower w złym rozmiarze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 19 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2023 W okolicach 3-3,5 szukaj używki na napędzie 105 2x11. Antyki od bernarda w cenach z kosmosu sobie możesz darować 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DekRek Napisano 20 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2023 3000 wolałbym nie przekraczać. W crossie mam Alivio i po tym jak z tyłu wrzuciłem kasetę z największą zębatką 28T, naprawdę jest ok jeśli chodzi o zakresy. 19 godzin temu, ChuChu napisał: Na razie to sobie stąpamy gdzieś tam w okolicy tabelek z geometrią. Złe podejście, bo potrzeba konkretów, chyba że chcesz mieć rower w złym rozmiarze. Z rzeczy istotnych zapomniałem o dł. wewnętrznej nogi, wychodzi jakieś 88 cm. Coś jeszcze? Znalazłem taką propozycję z regionu. https://m.olx.pl/d/oferta/rower-szosowy-ghost-nivolet-CID767-IDSdVwK.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 20 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2023 Cytat W crossie mam Alivio i po tym jak z tyłu wrzuciłem kasetę z największą zębatką 28T, naprawdę jest ok jeśli chodzi o zakresy. Nie porównuj jazdy szosą do innych typów rowerów, bezsens. Poza tym korbę w crossie masz inną więc już totalny mismatch Ghost wygląda bardzo spoko za taką kasę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 20 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2023 Ten Ghost wygląda o.k., dobry osprzęt. W sumie naprawdę ładny rower. Możesz się umówić skoro w regionie i się przejechać, zobaczyć czy pasuje pozycja, rozmiar roweru, itp. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DekRek Napisano 8 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2023 Żeby zakończyć temat kupna - Ghost Nivolet nabyty Danych dot. użytkowania brak, ale stan wskazuje na baaaardzo mały przebieg - kaseta i korba bliskie ideału, lakier także, koła równo chodzą, opony jeszcze były z tymi postprodukcyjnymi "igiełkami". Dzięki wszystkim za pomoc. Mam w zasadzie jedno pytanie. Przy wymianie opon chciałem od razu założyć spinkę connexową, a tam zaskoczenie: łańcuch jest dobrej klasy KMC ale do napędów 11s - wymienić od razu na nowy 10s? Chciałem dokupić jeden by jeździć zamiennie, czy musiałby być także 11s? Jak byłoby ze zużyciem napędu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 9 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 A Ty nie szukałeś roweru Endurance? Dziwne że w 10s, jest łańcuch 11s. Taki jest w specyfikacji? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vincek Napisano 9 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Dziwne nie dziwne. Jeśli działa dobrze, to jeździć i dokupić taki sam. Jeśli działa słabo - przejść na 10 rzędowe łańcuchy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DekRek Napisano 9 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 57 minut temu, ChuChu napisał: A Ty nie szukałeś roweru Endurance? Dziwne że w 10s, jest łańcuch 11s. Taki jest w specyfikacji? Szukałem, ale przejechałem się i geometria w tym całkiem mi leży. Nawet na dolnym chwycie, nic nie powoduje dyskomfortu. Zobaczymy jak będzie na dłuższych trasach. Nie znalazłem w internecie specyfikacji dokładnej na tyle, by był w niej opisany łańcuch. Wydaje mi się, że to jakieś przeoczenie serwisu. @vincek Nie uśmiecha mi się za każdym razem dopłacać 40% do czegoś co nie potrzebuję, bo tak jest różnica pomiędzy wersjami 10 i 11s. Kupię po prostu dwa 10s a ten opylę po taniości na olx. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 9 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Wątpię żebyś sprzedał sam używany łańcuch. Jak już, to razem z kasetą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vincek Napisano 9 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 9 godzin temu, DekRek napisał: Nie uśmiecha mi się za każdym razem dopłacać 40% do czegoś co nie potrzebuję, bo tak jest różnica pomiędzy wersjami 10 i 11s. Kupię po prostu dwa 10s a ten opylę po taniości na olx. Jak uważasz. Teraz wystarczy kupić raz 11rz. A Ty chcesz kupić 2 x 10rz. i sprzedać 11rz. Powodzenia w sprzedaży za sensowne pieniądze. Mi by było szkoda czasu i pieniędzy na takie zabawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi