irowerem Napisano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2023 (edytowane) Cześć, Starszy rower: http://www.bikekatalog.pl/2013//rowery/2087/Giant.Expression/ Zdjęcia w załącznikach. Trzy pytanka, 1. Jak dotykam siodełka w lewo/prawo to ma luz, widzę ewidentnie, że wraz z siodełkiem przesuwa się ta stalowa rułka (ta pod gumą kształtem przypomina kwadrat), da się coś z tym zrobić? Jeździć się da, ale za bardzo nie wiem co miałbym zrobić, żeby ten luz zniwelować. 2. Pod gumą jest ta stalowa rurka przypominająca kształtem kwadrat, należy tam to miejsce smarować? 3. Tam poniżej tej gumy jest taka nakrętka, do czego to jest? Ona jest przykręcona tak, że mogę ręką ją odkręcić, ale w sumie niczego to nie zmienia, może powinna być mocno dokręcona, ale czym to dokręcić? Jest na to jakiś specjalny klucz? Edytowane 18 Stycznia 2023 przez irowerem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 18 Stycznia 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2023 Pewnie zrobił się luz na ślizgach. Zniwelowanie może być niemożliwe, bo zapewne części do tej sztycy nie znajdziesz. Ogólnie wypadałoby to rozebrać, zrobić serwis i zobaczyć jak będzie po. Nie wróżę poprawy, ale spróbować nie zaszkodzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2023 4 godziny temu, irowerem napisał: ale za bardzo nie wiem co miałbym zrobić, żeby ten luz zniwelować. Zmienić sztycę na zwykłą, a ten szmelc na szrot. Taki urok tanich amortyzowanych sztycy, i tak dłuuuugo wytrzymała. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 19 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2023 Pytanie jaki to jest luz i czy przeszkadza w jeździe. Tego typu sztyce mają pewien luz nawet jak są nowe. Jak wielkość luzu jest akceptowalna to można zrobić jak sugeruje @bogus 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi