Skocz do zawartości

[napęd] Sram Apex w Boreas 1, zmiana kasety na 11-42T

td.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

jestem laikiem, więc proszę o pomoc. Przymierzam się do Rometa Boreas 1, który posiada napęd Sram Apex 1x10 (40T / 11-34T). Napisałem do Rometa, czy wejdzie kaseta 11-42T. Dostałem odpowiedź, że przerzutka nie obsłuży tej kasety.

Ale widziałem w sklepie, że nowe Boreasy 1 mają montowane przerzutki Apex 1, wg specyfikacji 10/11s, do 42T. W innych rowerach te przerzutki obsługują napędy 1x11 z kasetami 11-42T. Co stoi na przeszkodzie, żeby w Boreasie zastosować kasetę 10 rzędową 11-42T? Czy oprócz samej przerzutki jest jeszcze jakiś element, który uniemożliwia taką modyfikację? A jeśli kaseta 11-42T podejdzie, to będę musiał wymienić łańcuch na dłuższy?

No właśnie wydaje mi się, że kiedyś Sram miał różne Apexy, ale obecnie jest jeden model. Na stronie Sram też jest obecnie tylko jedna przerzutka dla grupy Apex.

Przeglądałem ogłoszenia i w starszych rocznikach Boreasa przerzutka tylna wygląda tak: https://rower.com.pl/sram-apex-przerzutka-tyl-krotki-wozek-10-rz-czarna-404448

Natomiast w najnowszych Boreasach, i chyba też w tych z roku modelowego 2022, jest już taka przerzutka: https://www.sbike.pl/sram-przerzutka-tylna-sram-apex-1-type-3-1011-speed-o_9515.html

Dlatego nie ogarniam, dlaczego dostałem taką odpowiedź od Rometu.

Nie chcę się bawić w modyfikacje nowego roweru, bo jeśli miałbym dołożyć 1000 czy 1500 na wymianę napędu, to wolę kupić inny rower. Maks. to wymiana kasety. Stopniowanie będzie średnie, ale przełknę za cenę miększego przełożenia - taki kompromis. 

Tak, widziałem zdjęcia na stronie. Być może jeszcze w 2022, do pewnego momentu, były montowane stare przerzutki - 10 rzędowe, a ponieważ malowanie w roku modelowym 2023 się nie zmieniło, to nie aktualizowali zdjęć robionych do katalogu 2022.

Natomiast na pewno już w 2022 były montowane też Apex 1, obsługujące systemy 1x10 i 1x11. W Decathlonie jest wyprzedaż, napisane "koniec serii", a rowery mają Apex 1. Byłem, widziałem:) Na OLX, w ogłoszeniach sklepów, są rzeczywiste zdjęcia rowerów z roku modelowego 2023, i też są z Apex 1, np. tu https://www.olx.pl/d/oferta/romet-boreas-1-lite-2023-gravel-rozm-56-gwarancja-nowy-CID767-IDRZI56.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=2.

No dobra, jeśli jednak jest Apex 1, to chyba jest to pełnowartościowy Apex 1? Czy dla producentów może być produkowana jakaś uboższa wersja, obudowa z Apex 1, ale jest tylko do systemów 1x10 i maks. 36T? Czy o tym, jaki blat obsłuży przerzutka, decyduje tylko długość wózka? Czy poza przerzutką jest jeszcze jakiś element roweru, który może przeszkodzić w założeniu 11-42T? W końcu, czy "dział projektowy" Rometu mógł się tu pomylić?

• 1 rok później...
  • 2 tygodnie później...

Z doświadczenia z moim BOREAS1 wynika, że Sram Apex radzi sobie z kasetą 10 rzedową 11-36T bez żadnych kombinacji, choć producent twierdzi, że Apex kończy się na 32T. Wystarczy pokręcić śrubkami regulacyjnymi w przerzutce. Łańcuch oryginalnie montowany wystarcza. Teraz wymieniłem kasetę na "łatwiejszą" przy podjazdach tzn. 11-42. SRAM takiej nie produkuje, więc włożyłem Shimano Deore M4100. Musiałem też zmienić przerzutkę na SRAM Apex 1, łańcuch też jest nowy, ale taki, jak oryginalny KMC X10. Manetka jest stara 10 biegowa. Wszystko pasuje i śmiga bez problemu. Całość kosztowała (wliczając wymianę w serwisie) 550 zł. Sprzedając naped wymontowany skończy się na ok 350 zł.