Skocz do zawartości

[2500-3500] Rower crossowy Trek/Kellys/Kross/Unibike

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, przeglądnąłem trochę wątków na forum, byłem w sklepie stacjonarnym, oglądałem recenzje na YT...im bardziej zagłębiam się w temacie, tym mniej wiem :)

Interesuje mnie rower Crossowy, samemu lubię jeździć szybko i na dystans ok 50km. W weekend z żoną rekreacyjnie jej tempem. Głównie po ścieżkach rowerowych, ale także po szutrowych czy ubitych leśnych drogach. Aktualnie nie mam w planach dopinać żadnych sakw itp. ale w przyszłości kto wie...przedział cenowy jak w temacie między 2500 a 3500. Rowery, na  które zwróciłem uwagę to:

• Trek Dual Sport 2 Mulsanne Blue 2022 (LINK)
  • Kellys Cliff 90 Dark 2022 (LINK)
  • Unibike Crossfire 2022 (LINK)
  • Kross Evado 4 (LINK)

Po wizycie w sklepie stacjonarnym wykreśliłem Evado 4, wybierałem miedzy Cliffem, a Trekiem i bardziej skłaniałem się ku Trekowi...ale po powrocie do domu oglądałem kilka filmików i wskoczył jeszcze ten Unibike, z niby lepszym osprzętem..na którym kompletnie się nie znam. Co wybrać? Czy idę w dobrym kierunku? Czy może zwrócić uwagę na kompletnie inną pozycję, której nie uwzględniłem? Aktualnie jeździłem na Jamis Trial X3, wiekowy, ze zmienionym napędem i trochę małą ramą. Aha nie wiem czy to ważne ale mam ok 185cm wzrostu i ok 85kg wagi.

Krossa bym skreślił ze względu na hamulce mechaniczne (choć wizualnie mi się podoba najbardziej). Pozostałe trzy są generalnie bardzo podobne i wybrałbym ten, który mi się bardziej podoba i którym lepiej się jeździ jeśli jest możliwość przymiarki i przejażdżki. Jeśli mieszkasz w bardziej pofałdowanym terenie to bym chyba wybrał Kellysa bo ma napęd 3x8, co daje więcej kombinacji, szczególnie miękkich, niż 2x9 w pozostałych. Chociaż faktycznie napęd w tym Krossie jest niższej grupy niż w pozostałych

Zdecydowanie Dual Sport. Ewentualnie Giant Roam. Albo coś z podobną geometrią. Sprawdzona, polecana, chwalona - i to zarówno przez osoby które szukają rowerów do "szybkiej" ale też "rekreacyjnej" jazdy. Kwestia dopasowania pod siebie wysokością mostka, kierownicą, itd. 

Unibike to rower w którym geometria nie zmieniła się od lat i jak to trafnie opisują niektórzy jest "kwadratowa". Owszem, rower solidny, trwały, osprzętowo wypadający dobrze na tle konkurencji - ale to coś bardziej dla niedzielnych rowerzystów, szukających bardziej wyprostowanej pozycji, nastawionych na tzw. rekreację. Tak bym go sklasyfikował. 

Z kolei Dual Sport i podobne to rowery w których ten "sport" w nazwie nie wziął się z byle powodu. Jeździ mi się na nim jakoś lepiej i szybciej niż na innych crossach, o tak najkrócej mówiąc :D

Osprzęt spokojnie Ci wystarczy, a jak coś urwiesz z ceny katalogowej - te kilkaset złotych z zakładanego maksymalnego budżetu, odłożysz sobie na widelec powietrzny. Warto po stokroć wrzucić sobie do roweru np. RockShox Paragona, inna jakość z jazdy. 

Bagażnik można dorzucić, szersza opona, w stylu roweru MTB jakbyś takiego zapragnął (nawet na jakiś wypad na piaski) też wejdzie. 

No i rozmiarowo Lka Treka siądzie Ci idealnie - dla mnie przy 180 ta rama jest taka "w sam raz ale mogłaby być minimalnie mniejsza", chociaż wiadomo, wszystko zależy od długości kończyn.