ChuChu Napisano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 Hej, Szukam opon w rozmiarze około 45/47c z bieżnikiem nadającym się do jazdy w teren. Ideałem by była opona w rodzaju MTB Race King, ale niestety nie jest dostępna w rozmiarze jakiego potrzebuję. Budżet? Im niżej, tym lepiej, ale z zachowaniem rozsądku. Chińszczyzna czy taniocha typu Kenda mnie nie interesuje. Waga też nie jest jakoś bardzo istotna, bo to ma być rower weekendowy, a nie do regularnej jazdy. To co dotychczas znalazłem: Schwalbe Smart Sam 28x1.75 Tufo Gravel Thundero 44c Znalazłem jeszcze Pirelli, ale są absolutnie poza budżetem. Jakieś inne propozycje? Najchętniej bym wsadził Race King 2.0, ale nie jestem w 100% czy wejdą z odpowiednim zapasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 Thundero mam ale 40c. Zadowolonym bardzo ale na dętkach. Na mleku wyszło, że są delikatne. W piachu i błocie to dobrze nie jest ale za to opory toczenia są bardzo niskie, coś za coś. Na dzień dzisiejszy następne też bym je kupił. Smart Sama mam ale 2,6 cala w fullu więc trochę inna bajka Z racji bieżnika będą bardziej terenowe na czymś sypkim ale rower zrobi się strasznie mułowaty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 16 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 Ja mam Tufo Speedero 40c, realnie 42mm. Chce coś trochę szerszego i z nieco większym bieżnikiem. Nie jestem pewny, czy Thundero będą wystarczające. No i jednak cena, jak na budżetowy rower, nieco wysoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 Kwestia terenu, ja u siebie mam wszędzie twardo i tu problemu nie ma. Kamienie i korzenie też są twarde Jak się wpakowałem do piachu w Borach Tucholskich czy innej Jurze albo Puszczy Noteckiej to tak różowo nie było. Walczyć się da ale nie ma lekko. Błota to bywało, że nawet nie próbowałem atakować, bo już mi się zdarzało utknąć. Tylko jak miałbym się potem wkurzać, że to "nie jedzie" to tez będzie irytujące. Ciekawiło by mnie jak sobie Vittoria Terreno Wet radzi, bo ma najwyżej 38c. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 CONTINENTAL AT RIDE 700x42C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 Godzinę temu, kipcior napisał: Thundero mam ale 40c. Zadowolonym bardzo ale na dętkach. Na mleku wyszło, że są delikatne Skoro "na mleku wyszło, że sa delikatne" to tym bardziej"wyjdzie" na dętkach... Może Vredestein Aventura 44 mm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 GIANT CROSSCUT GRAVEL 2 700X45C OPONA KENDA 700X45C K-1185 PIEDMONT Ale Ty Kendy nie chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 5 minut temu, Chociemir napisał: Skoro "na mleku wyszło, że sa delikatne" to tym bardziej"wyjdzie" na dętkach.. No nie. Zrobiłem kilkaset km na mleku i kilka tysięcy na dętkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 17 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2023 7 godzin temu, leejoonidas napisał: CONTINENTAL AT RIDE 700x42C 42c trochę mało. Continental na dodatek oszukuje i opony zawsze są węższe. Szukam czegoś bliżej tych 48mm, niż 40 mm. 7 godzin temu, Chociemir napisał: Skoro "na mleku wyszło, że sa delikatne" to tym bardziej"wyjdzie" na dętkach... Może Vredestein Aventura 44 mm ? Kandydat dobry, cena już mniej. Zapamiętam. 8 godzin temu, kipcior napisał: Kwestia terenu, ja u siebie mam wszędzie twardo i tu problemu nie ma. Kamienie i korzenie też są twarde Jak się wpakowałem do piachu w Borach Tucholskich czy innej Jurze albo Puszczy Noteckiej to tak różowo nie było. Walczyć się da ale nie ma lekko. Błota to bywało, że nawet nie próbowałem atakować, bo już mi się zdarzało utknąć. Tylko jak miałbym się potem wkurzać, że to "nie jedzie" to tez będzie irytujące. Ciekawiło by mnie jak sobie Vittoria Terreno Wet radzi, bo ma najwyżej 38c. Może i tak. Bardzo mocno zależy mi na objętości, żeby zejść z ciśnieniem. Speedero 40c mają realnie 42mm na obręczy 22.5 mm. Ciekawe ile by miały Thundero 44c. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano 17 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2023 Thundero 40 mm na obręczy o szerokości wewnętrznej 26 mm mają dokładnie 41,40 mm (jako nowe, możliwe, że jeszcze minimalnie się rozciągną). Jeśli zależy Tobie na niskim ciśnieniu to może warto zastanowić się nad systemem bezdętkowym? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2023 https://theradavist.com/teravail-rutland-review/ Poglądowo 😀 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nemrod82 Napisano 19 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2023 Thundero 44c na obręczy 22,5 mm i ciśnieniu 2 barów mają 45 mm. Aventury 44 mm na tej samej obręczy i ciśnieniu 43 mm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
el_gregorio Napisano 21 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2023 Z budżetowych dorzucę jeszcze pod rozwagę CST Convoy np. https://allegro.pl/oferta/opona-29x2-0-50-622-cst-convoy-szosa-zwir-gravel-13108816307 Waga realnie ok. 600-620g. U mnie na obręczach o szer. wewn. 20mm osiągają szerokość ok. 47-48mm. Opony na twardą nawierzchnię, idealne na szutry. Bieżnik bardzo minimalistyczny. Jak na rozmiar i fakt, że to drutówki, to waga całkiem niezła. Inne warte rozważenia "budżetówki" to Schwalbe Hurricane np. https://www.sbike.pl/schwalbe-opona-schwalbe-hurricane-29x2.00-performance-addix-drutowa-o_l_15089.html Tu ważna jest jej wersja bo są różne a performance nie ma paska odblaskowego i jest lżejsza, wg producenta 650g. Opona z zupełnie gładkim paskiem centralnie, cicha i szybka na twardych nawierzchniach. Z nowości ciekawą oponę wypuścił Continental tj Terra Hardpack w rozmiarze 700x50c np. https://sprint-rowery.pl/opona-terra-hardpack-sw-50-622-czarna-zwij-615g?gclid=Cj0KCQiAt66eBhCnARIsAKf3ZNE3v7EnDWfEAFEYQAr44X-JHpnpoqmlcxRmiaZZnZZgoxDDGRi-iUsaAgxxEALw_wcB Wygląda na szybką oponę szutrową. Zwijana. Wagowo zbliżona co Convoya od CST. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 21 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2023 Cst pika na drucie i grubsza TR - nie ma tragedii jest ok, Convoy też rozważałem miałem jeden dzień w domu. tylko czy wchodzi 50 ka? Zobaczyłem jeszcze nieznane mi https://www.goodyearbike.com/tires/peak-all-terrain/ też akurat 50 jest w ofercie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 22 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 Dzięki za propozycje. Tylko wiecie, gdybym miał pewność że mi wejdzie 50c, to bym zamówił RK 2.0. Cały czas myślę jak to sprawdzić ale obawiam się, że bez kupna opony się nie obędzie. Gorzej jak zamontuję, a okaże się że jednak nie wchodzi. Nie zawsze udaje się zamontować tak, żeby nie było widać śladów. Widełki mierzyłem, no ale jednak nie jestem pewny gdzie wypadnie najgrubsze miejsce opony. W jednym miejscu mam 60 mm, a kawałek dalej już tylko 55 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano 22 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 (edytowane) Są jeszcze Michelin Power Gravel: https://www.michelinman.com/bicycle/tires/michelin-power-gravel#sizes i Vittoria Mezcal 44 mm: https://www.tradeinn.com/bikeinn/pl/vittoria-mezcal-tnt-graphene-2.0-700-składana-składana-opona-żwirowa/138246543/p Te drugie trudniej jest znaleźć. Z czego to wynika nie wiem, być może wycofali je z oferty. Edytowane 22 Stycznia 2023 przez Chociemir 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 10 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2023 Wczoraj po rzece bluzgów, zamontowałem Tufo Gravel Thundero 44c. Wcześniej miałem model Speedero 40c, realnie mierzący 42mm. Thundero 44c ma realnie 45mm, więc dużej różnicy nie ma. Za to jest ogromna różnica w wysokości opony. Nie mierzyłem dokładnie, ale przykładając suwmiarkę wyszło mniej więcej 5mm różnicy. Balon jest ogromny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 10 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2023 A są odczuwalne różnice w jeździe między speedero a thundero? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 10 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2023 Wedlug strony BRR nie. W praktyce odpowiem na wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 10 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2023 W dniu 16.01.2023 o 20:40, ChuChu napisał: Schwalbe Smart Sam 28x1.75 Mam , używam w krosie, daje radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 10 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2023 1 godzinę temu, ChuChu napisał: Balon jest ogromny. To byś zobaczył Pirelli Gravel H, Rondel wyglądał na nich jak Monster Cross 🤣 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 10 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2023 Brałem je także pod uwagę, no ale cena jest nieco absurdalna. No i ostatecznie nie chciałem przesadzić z rozmiarem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 10 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2023 Dobrze zrobiłeś, sprzedałem je po miesiącu używania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi