Sobek82 Napisano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2023 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2023 4 godziny temu, Mentos napisał: Zawszę wolę rower w realu, nawet jesienią czy zimą, ale jak jest syf albo pada i nie jest to dojazd do roboty to wolę stacjonarkę przed TV. I specjalnie by usatysfakcjonować naszego trola wysiliłem się i założyłem błotnik 😉 Trza było do góry nogami. Niech zbiera z przedziała 😁 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 19 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2023 20 godzin temu, Thomass13 napisał: Co do szosy tam juz wogóle nic nie mam ale tutaj znów cieniutka opona także jak pochlapie to nie tak bardzo. Mam inne doświadczenia, choć już nie pamiętam czy to były slicki czy coś bardziej crossowo/trekkingowego. Tak czy inaczej nie przekraczające 35mm. Mokry asfalt, kałuże, po jakiejś ulewie. Z opon leciało ciurkiem prosto w gacie W butach tyle wody, ze można by ryby wpuścić. Po prostu do gładkich opon woda się klei i odrywa strumieniem. Opony w teren bardziej rozpraszają ale więcej błota zgarniają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 19 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2023 I tak raczej staram się nie jeździć w deszczu bo to średnia przyjemność. Pamiętam w tamtym roku pojechałem na ponad 80 km i ostatnie 8 km taka chmura wyskoczyła nagle że chodź bym miał błotniki ze złota nie było szans się uchronić przed deszczem. Wszystko co możliwe przemoczone do cna. Szkoda że nie miałem się gdzie schronić ale trudno. Wtedy to człowiek jechał i już mu było obojętne bo nie było milimetra suchego skrawka ubrania. Ale jak człowiek rąk do roku nie zniczy deszczem na trasie to się nie liczy sezon 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 20 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2023 To co opisałem, to było po deszczu. Same opady przeczekałem spokojnie u kolegi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grissley Napisano 14 Czerwca Udostępnij Napisano 14 Czerwca Ja mam najdłuższe możliwe SKSy na grawelu. Wg zgodnej opinii znajomych, najbrzydszy rower jaki w życiu widzieli 😂 3 2 3 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 14 Czerwca Udostępnij Napisano 14 Czerwca faktycznie 😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 14 Czerwca Udostępnij Napisano 14 Czerwca (edytowane) ... aż chciałoby się poprosić o zdjęcie z rowerzystą, podczas jazdy w dolnym chwycie... To musi być oryginalna pozycja 🤪. Czy za tą przedziwną geometrią stoi coś w stylu ponadstandardowych warunków fizycznych ? Edytowane 14 Czerwca przez KNKS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grissley Napisano 14 Czerwca Udostępnij Napisano 14 Czerwca (edytowane) Eee... A cóż jest dziwnego w geometrii? Wstawiłem a'propo błotników, a nie geometrii przecież 🤨😉 Geometria identyczna z Marinem 4 corners Edytowane 14 Czerwca przez grissley 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 14 Czerwca Udostępnij Napisano 14 Czerwca 1 godzinę temu, grissley napisał: (...) najbrzydszy rower jaki w życiu widzieli 😂 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grissley Napisano 14 Czerwca Udostępnij Napisano 14 Czerwca 3 godziny temu, Mentos napisał: faktycznie 😉 Przy czym ja jestem bardzo zadowolony i nie zamierzam ich ściągać! 🤪 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 14 Czerwca Udostępnij Napisano 14 Czerwca nie no spox, ja we wszystkich rowerach nawet ęduro mam rogi bo lubię, ludzie się nabijają a ja mam do w d 😉 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzypi_mi_siodelko Napisano 18 Czerwca Udostępnij Napisano 18 Czerwca W dniu 14.06.2024 o 12:50, grissley napisał: Ja mam najdłuższe możliwe SKSy na grawelu. Wg zgodnej opinii znajomych, najbrzydszy rower jaki w życiu widzieli 😂 Wygląda pociesznie ale najważniejsze, że dobrze służy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grissley Napisano 18 Czerwca Udostępnij Napisano 18 Czerwca (edytowane) A na co dzień jest jeszcze cięższy Edytowane 18 Czerwca przez grissley Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon7877 Napisano 18 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca (edytowane) Ale podwyższyłeś masę roweru o jakieś 150g. Już nie mówiąc o stopce, to i ze pól kilo będzie. Taka gruba stopka. Po co ci ta stopka? Większość nie ma. Edytowane 18 Czerwca przez leon7877 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grissley Napisano 18 Czerwca Udostępnij Napisano 18 Czerwca torby to ze 700g! Picie 1.5kg. Stopka ze 300 pewnie. Błotniki 500. Bagażnik 500. Mocowanie komórki z 50 pewnie. Robi się waga motocyklowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon7877 Napisano 18 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca (edytowane) Jeszcze pytanie o dętki. Dętki ważą swoje, na forum już były pytania jak zejść z wagą dętek. Picie to faktycznie, 2 butelki? I to pełne? Edytowane 18 Czerwca przez leon7877 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grissley Napisano 18 Czerwca Udostępnij Napisano 18 Czerwca (edytowane) Opony są bezdętkowe. Ale mleka może za dużo nalane... 🤪 No w każdym razie, akurat na tej wycieczce z której jest fotka lało przez jakieś 40km - ale nic na mnie z kół nie leciało, rower też w miarę czysty. Edytowane 18 Czerwca przez grissley Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon7877 Napisano 18 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca (edytowane) Inni pisali, że to wszystko nie warte posiadania pełnych błotników. Lepiej niech nawet leje z kół niż montować takie błotniki. To jest zdanie większości, dlatego ciężko w ogóle takie błotniki kupić, nie sprzedawałyby się więc nikt nie produkuje praktycznie. Najlepiej schodzą takie: Poczytaj ten wątek. Ten kto mówi że pełne tylko mają sens - troll. Kto używa pełnych i nie boi sie o tym głośno powiedzieć - troll Edytowane 18 Czerwca przez leon7877 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 18 Czerwca Udostępnij Napisano 18 Czerwca Akurat w takich rowerach jak powyżej pełne błotniki to kompletny nonsens, widać że nie wiesz o czym piszesz w odniesieniu do takich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 18 Czerwca Udostępnij Napisano 18 Czerwca (edytowane) Większość to siedzi w suchym gdy pada deszcz. Wolność dla błotników od roweru odczep je, wolność dla błota niech leci tam gdzie chce, wolność mokrego rowa, jemu też należy się, wiosenny wodospad z pleców... 😀 Mamy wolność wyboru i to jest cudowne. Na przód na podkowę amortyzatora, Topeak xc defender jak w motokrosie, na tył nie mam ale są dwie fajne konstrukcje do full, zefal , i mud cośtam ??? W szosie na gumach takie z chlapaczem na końcu, szybki demontaż, a w komuterze pełny na tylne koło, żeby mało nawijało na nogawki. Nawet oriony. Jest piękny film o szkole , czeski z 1991 roku, a w nim grawelowe usportowienie roweru taty ( akcja 1946r) Z konsekwencjami polecam ostrzegam to czeskie spokojne kino nostalgiczne. Najlepszy film o błotnikach rowerowych w historii kinematografii. Czesi potrafią!!! https://www.topeak.com/global/en/product/405-DEFENDER-XC1 Mud hugger Film szkoła podstawowa 1991 Edytowane 18 Czerwca przez itr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grissley Napisano 18 Czerwca Udostępnij Napisano 18 Czerwca (edytowane) 47 minut temu, Mentos napisał: Akurat w takich rowerach jak powyżej pełne błotniki to kompletny nonsens Ja w drugim rowerze (~~trekking) mam coś takiego jak poniżej. Skuteczność sporo niższa niż pełnych, ale da się wytrzymać - na plecy prawie nie żyga, a rozpylacz z przedniego koła da się znieść (tzn na twarz nie leci, ale już nogi swoje biorą). Jak dla mnie to takie minimum: Na czymś takim krwawą pętlę zrobiłem bez większych problemów. Nie wiem jak jest w ciężkim terenie, ale jakbym nie mógł błotników założyć to zwyczajnie odpuściłbym jazdę gdyby było najmniejsze ryzyko błota/deszczu. Jakoś nie jestem fanem powrotu upierdzielony w błocie od czapki do stóp, chociaż wiem, że są crossowcy którzy to lubią... Edytowane 18 Czerwca przez grissley Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 18 Czerwca Udostępnij Napisano 18 Czerwca Godzinę temu, leon7877 napisał: Inni pisali, że to wszystko nie warte posiadania pełnych błotników. Lepiej niech nawet leje z kół niż montować takie błotniki. To jest zdanie większości, dlatego ciężko w ogóle takie błotniki kupić, nie sprzedawałyby się więc nikt nie produkuje praktycznie. Najlepiej schodzą takie: Poczytaj ten wątek. Ten kto mówi że pełne tylko mają sens - troll. Kto używa pełnych i nie boi sie o tym głośno powiedzieć - troll Kto produkuje posty dla samego produkowania, nie ma za wiele doświadczenia ale udziela się namiętnie - troll. Zakładając że miałbyś doświadczenie jazdy w terenie w głębokim guanie błotnym - być może zrozumiałbyś dlaczego w takich warunkach wiele osób nie wybiera błotników albo idzie na absolutny minimalizm - zupełnie w pewnych sytuacjach uzasadniony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 18 Czerwca Udostępnij Napisano 18 Czerwca Poza tym mam rozbudowane sks z drutami do kalibru 29 cali, ale są dobre na czysty asfalt, najlepiej z szerokimi Marathon 2,15 , normalne opony w terenie nawijają tyle na makaron że nawet rower bez błotników czasem staje. a drugi problem w szalonym MTB czy innych hasaniu po krzakach na przełaju czy krosie: wszelkie druty to ryzyko upadku na twarz po kijku , który zawija błotnik w widelec albo szansa nabicia się na szybko rozpinalny drut w systemach z awaryjnym rozłączeniem ... takie błotniki lepiej jeśli widzą mniejsze błota bez szeleństw, po prostu są na deszcz i kałuże a nie w teren. Dobry błotnik na przednim kole taki sezonowy ratuje twarz , ale też czasem chroni na zjazdach zmieniając trajektorię kamieni wielkości bulki czy pół cegły wystrzeliwanych przednim kołem, rama goleń kolano korba czasem dziękuje za błotnik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon7877 Napisano 18 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca (edytowane) No tak, minimalizm. Brak stopki, brak błotników. Znam to przecież. I pampers w spodniach. Poza tym. Przecież najgorszy obciach to mieć właśnie błotniki na szosie. Pokażcie mi chociaż jednego kolarza, który ma pełne błotniki na szosie. Tam chyba nie nabiera tyle błota żeby zablokować koło Edytowane 18 Czerwca przez leon7877 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi