ipielgrzym Napisano 15 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2023 Hej, Nosze się z zamiarem kupna roweru stacjonarnego celem zrzucenia zbędnego obciążenia;) Planuje wydać około 1k, ale jestem skłonny zwiększyć budżet jeśli tak poradzicie. Jeśli to ma znaczenie to mam 176cm i 95kg… Myślałem o rowerze magnetycznym, ale nie mam pojęcia jakiej marki 😕 i tu prosił bym o pomoc. Nie jestem znawca dziedziny i udawać nie będę. Czytając recenzje różowych rowerów zazwyczaj są pozytywne komentarze wiec tym ciężej coś wybrać… z góry dziękuje za pomoc i propozycje. Pozdrawiam, Filip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RowerowyMaciej Napisano 15 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2023 (edytowane) Hej, nadrzędną rolę ma ujemny bilans kaloryczny: https://www.damianparol.com/czemu-tyje-na-ujemnym-bilansie-kalorycznym/ Mam ten spinningowy i szczerze polecam: https://www.decathlon.pl/p/rower-indoor-cycling-domyos-500/_/R-p-171891?mc=8491912 Jest też wersja na łańcuchu tańsza: https://www.decathlon.pl/p/rower-indoor-cycling-domyos-essential-100/_/R-p-171890?mc=8491911 pozdrower Edytowane 15 Stycznia 2023 przez RowerowyMaciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 (edytowane) Edytowane 16 Stycznia 2023 przez Kettler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ipielgrzym Napisano 16 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 Hej dzięki za odpowiedzi, poczytam zatem trochę jeszcze. Temat jest dla mnie nieco świeży i trochę chodzę (albo jeżdżę ) jak we mgle. z bilansem to mam świadomość i już nad tym pracuje pozdrawiam, Filip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 (edytowane) Myślę, że podstawowy problem to kwota pieniędzy którą chcesz wydać. Moim zdaniem w dzisiejszych warunkach 1,5 tyś zł to absolutne minimum. Nie chodzi tu o jakieś bajery ale o podstawie kwestie, stabilności, trwałości, ergonomii pozycji itd. Długo używałem u siebie rowery Kettler i jestem bardzo zadowolony z tej marki. Niestety zaliczyła upadłość przez problemy z sukcesją właścicielską. Na rynku wtórnym jest sporo ich rowerów( polecam te najprostsze z hamulcem magnetycznym sterownym ręcznie) Ponieważ szukałem roweru interaktywnego a Kettler padł wybrałem markę Finnlo. Niestety ceny u nich zaczynają się od 3 tyś zł. Mają oni jednak dystrybucje rowerów Hammer. Co ważne gwarancja zapewnia serwis w domu jest to istotne bo rower waży 24 kg i jak go raz złożysz i wywalisz karton …. https://finnlo.com.pl/rowery-c-2_19.html Edytowane 16 Stycznia 2023 przez Kettler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ipielgrzym Napisano 16 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 Nie no spoko jasne rozumiem, dlatego tez się Was pytam o porady A słuchajcie, kiedyś dawno temu miałem stacjonarny rower mechaniczny i niestety z czasem stracił obciążenie nic nie dawało skręcanie…podobno w magnetycznych rowerach ten problem już nie występuje albo jest mniejszy. Czy to prawda? Magnetyczny rower „starczy na dłużej”? pozdrawiam, Filip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 (edytowane) W mechanicznym sterowaniu obciążenia stosowany był element cierny, którym regulowało się obciążenie poprzez dociskanie do koła zamachowego. Element cierny ulegał z czasem zużyciu i wymagał wymiany. Do dzisiaj jest jednak z powodzeniem stosowany w rowerach spinningowych. W magnetycznym sterownym ręcznie jest to stały magnes, który poprzez ręczne przybliżanie i oddalanie zmienia indukowane pole magnetyczne w kole zamachowym i tym samym obciążenie. W rowerach sterowanych elektronicznie za natężenie pola odpowiada elektromagnes zasilany z zewnątrz lub z dynama w rowerze. Rowery magnetyczne ze sterowaniem ręcznym są faktycznie bardzo trwałe, jak coś się psuje to raczej łożyska lub pasek klinowy (do wymiany za kilkadziesiąt złoty) Edytowane 16 Stycznia 2023 przez Kettler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi