Creed Napisano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2023 Witam, Nie chcąc wydawać pieniędzy na mowy rower pomyślałem, że kupię części i dodam je do swojej starej ramy . Kaseta SHIMANO Deore CS-M4100 - 10 rzędowa (11-42) SHIMANO Deore FC-M4100 - Korba 36/26 SHIMANO Deore RD-M5120 - 10 rzędowa No i teraz chcę pozostać na hamulcach V-brake, czy jeżeli i tak muszę zmienić koła to montować już hamulce mechaniczne ? Nie wiem czy koła zmieniać muszę, no ale mam w tej chwili kasetę 7 rzędową więc pewnie tak. Tak czy siak czy sprawdzi się taki zestaw : Hamulec V-brake SHIMANO Alivio BR-T4000 Do tego klamki hamulcowe : SHIMANO BL-T610 - mają montowanie I-spec, ale nie wiem jakie manetki mogę do nich dobrać, bo np. manetki Deore SL-M6000 mają mocowanie I spec II i nie wiem czy będą do siebie pasowały. Czy I spec I, a I spec II się od siebie różni ? I czy np manetki Shimano SL-M610-I - bo one pasują do klamek, ale już chyba nie koniecznie do przerzutki podanej wyżej ? Ktoś, coś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 14 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2023 Nie obraź się ale zastanów się czy jest sens pakowania nowych części do starej ramy, której wartość może wynosić 100 zł. Odnośnie hamulców tarczowych musisz mieć możliwość ich montażu do ramy i widelca. Każda manetka Shimano o określonym zakresie będzie działać z przerzutką o tym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 14 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2023 17 godzin temu, Creed napisał: Ktoś, coś ? A jaki jest cel tej zmiany? Czy aktualny napęd jest już zużyty? Jakie masz obecnie komponenty i zakres przełożeń? Można dokonać wymiany na nowe elementy i nawet lepszej klasy, wciąż pozostając na 7 biegach z tyłu, co znacznie ograniczy koszty. A rowerem z takim napędem wciąż da się sprawnie jeździć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi