FigoiFago Napisano 12 Stycznia 2023 Napisano 12 Stycznia 2023 W tym roku będę kilka dni w Międzyzdrojach. Zabieram ze sobą rower full XC czyli nie muszę jeździć tylko po asfaltach i szutrach. Co ciekawego można tam zobaczyć? Na 100% pojadę do Świnoujścia, a potem do Niemiec. Znacie jakieś fajne miejsca do zobaczenia lub objechania po polskiej stronie? Cytuj
spidelli Napisano 12 Stycznia 2023 Napisano 12 Stycznia 2023 (edytowane) Stacjonowałem kiedyś w Dziwnówku i na wypożyczonych rowerach wybraliśmy się do Międzyzdrojów. Dopiekły nam samochody, więc trochę przypadkiem zjechaliśmy w głąb Wolina - pamiętam dość malownicze tereny, wioski przy drogach gruntowych, jakieś stacyjki kolejowe z wybrukowanymi dojazdami... Możesz też wybrać się na Uznam. Ja generalnie objechałem w zeszłym roku od Nowego Warpna do Ahlbeck i Świnoujścia i z powrotem (przez Usedom, Ankalm). Możesz pociągnąć objazd z powrotem do Międzyzdrojów przez Trzebież, zamykając pętlę. Trasa na kilka dni, ewentualnie można sporo skrócić korzystając z promów ale to musisz już we własnym zakresie, bo ja nie korzystałem. Polecam za to kamping Okeanos w Nowym Warpnie Po niemieckiej stronie trochę zabytków, bardzo fajny rezerwat ptactwa, ogólnie bardzo przyjemna wycieczka - trochę asfaltu, trochę szutru, trochę leśnych ścieżek. Edytowane 12 Stycznia 2023 przez spidelli 1 Cytuj
Greg1 Napisano 12 Stycznia 2023 Napisano 12 Stycznia 2023 (edytowane) Dookoła Międzyzdrojów jest trochę pofałdowanego terenu w Wolińskim Parku Narodowym. Można na przykład pojechać sobie przez Jezioro Turkusowe, wzgórze Zielonka do Lubina. Można pojechać też w kierunku wschodnim np. do Wisełki przez Kawczą Górę z punktem widokowym, Białą Gorę z byłym PRL-owskim prestiżowym ośrodkiem wczasowym dla dygnitarzy, byłą jednostką wojskową, jakimiś tam bateriami artyleryjskimi i zagrodą żubrów. Można pojechać na zachód w kierunku Świnoujścia, zwiedzić fort Gerharda, latarnię morską, przejechać się wschodnim falochronem. Można też przeprawić się promem do lewobrzeżnej części Świnoujścia, na wyspę Uznam i pojechać wzdłuż promenady do Ahlbeck, Heringsdorf (przepiękne nadmorskie miasteczka, byłe cesarskie uzdrowiska z cudowną architekturą) i można dojechać bardzo fajną nadmorską trasą, częściowo przez lasy i pagórki aż do Peenemünde. Usedom i Anklam też są fajne ale to już trochę daleko. Można za to, będąc w Świnoujściu zrobić pętlę przez Ahlbeck, Heringsdorf, zahaczyć o Ścieżkę w Koronach Drzew w Ahlbeck, pojechać na południe, nad Zalew do Kamminke i wrócić przez Świnoujście do Międzyzdrojów. Popatrz się na Mapy.cz na szlaki albo jakieś Trailfoksy bo tam na południe od Międzyzdrojów jest nawet jakiś singiel Edytowane 12 Stycznia 2023 przez Greg1 2 Cytuj
chudzinki Napisano 13 Stycznia 2023 Napisano 13 Stycznia 2023 Cytat Można pojechać też w kierunku wschodnim np. do Wisełki przez Kawczą Górę z punktem widokowym, Białą Gorę z byłym PRL-owskim prestiżowym ośrodkiem wczasowym dla dygnitarzy, byłą jednostką wojskową, jakimiś tam bateriami artyleryjskimi i zagrodą żubrów. @Greg1, a nie będzie musiał wracać wojewódzką do Międzyzdrojów żeby dostać się do Drogi Żubrowej? Od Wisełki do Międzyzdrojów poza pięknym lasem to szutro-nudy. Jednynie skrót od Zagrody Żubrów do wojewódzkiej jest w miarę fajny, ale "człowieków jak mrówków" 😀 Cytuj
Greg1 Napisano 13 Stycznia 2023 Napisano 13 Stycznia 2023 Cytat a nie będzie musiał wracać wojewódzką do Międzyzdrojów żeby dostać się do Drogi Żubrowej? No chyba chłop nie po to bierze ze sobą fulla xc żeby drogą wojewódzką po asfalcie jeździć 😁 Cytat Od Wisełki do Międzyzdrojów poza pięknym lasem to szutro-nudy Generalnie wakacje w Międzyzdrojach to nudy - bardzo małe miasto, do którego przyjeżdża bardzo dużo ludzi, bardzo wąska plaża, na której trzeba sobie już o świcie miejsce rezerwować poprzez ogrodzenie parawanami. Ja bym chętnie uciekł do lasu na szutro-nudy od tego zgiełku i tandety kiermaszowej. Niestety wszystkie tego typu miejsca są pełne ludzi i generalnie mało atrakcji. Jak sobie jadę na przykład przez Ahlbeck, Heringsdorf w kierunku Koserow i dalej Peenemünde (naprawdę bardzo fajna trasa na brzegiem morza, ze skarpami i ładnymi widokami) to jest tak dużo ludzi na rowerach z wypożyczalni, że aż się nie chce jeździć. Wtedy wybieram trasy od południa, przez Kamminke i dopiero gdzieś w Bansin wjeżdżam nad morze. Nawet teraz jest tam sporo rowerzystów i takie widoki: 1 Cytuj
FigoiFago Napisano 13 Lutego 2023 Autor Napisano 13 Lutego 2023 @Greg1Na szczęście nie jadę w okresie wakacyjnym, a na początku czerwca. Mam nadzieję, że nie będzie dużo ludzi Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi