Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, serwisowalem ostatnio swojego ncx-a air i przy okazji trafiłem w internecie na rozbieżne opinie. Moje pytanie, w goleniach dolnych jest miejsce na dołożenie gąbek olejowych , dołożyć czy nie ? Są tez osoby które zalewają ten amortyzator na siłę olejem i podobno nic się nie dzieje z blokada, ja użyłem smaru , a może zalać tylko jedna goleń ? Sprawa trzecia czy na goleniach powinien być minimalny luz czy powinny stać dęba , podczas ruszania na hamulcu .

Napisano

Jak jest miejsce, to możesz dołożyć.

Oleju nie lej, bo może ( chociaż nie musi) przeciekać dołem.

Luzu nie powinno być, a już na pewno nie taki, że jest wyczuwalny.

Napisano

Możesz włożyć.

Tylko nie wiem czy wiesz, ale ta wymiana ślizgów właściwie nic nie zmieni. Luz może na początku będzie mniejszy, ale potem wszystko wróci do normy. Przecież to jest plastikowa tulejka, wkładana palcami w golenie.

Napisano

@Adrian187 Tylko czym osadzisz te tuleje. Pamętaj że dolne muszą być osadzone na odpowiedniej głębokości. jesli za mało wbijesz to z czasem ci wyjda a jeśli za mocno to sie tak ścisną że górnych lag nie włozysz

• +1 pomógł 1
  • 2 miesiące temu...
Napisano

witam

Może ktoś wie jak się dobrać do sprężyny negatywnej w ncx ? Po rozebraniu myślałem ,że będzie widoczna nakrętka , ale się pomyliłem .  

amor.jpg

Napisano

Ty masz stalowe rury goleniowe przez co masz dodatkowo wkład aluminiowy. Musisz odkręcić korek przy koronie po spuszczeniu powietrza i wyciągnąć cały ten wkład

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Dzięki za info , czyli niestety jest to wersja ncx-d . W tej wersji komora powietrzna też jest uszczelniona olejem?

Edytowane przez samuel87
  • 2 miesiące temu...
Napisano

Klucz nasadowy , nasadka założona odwrotnie na klucz tak , że część wchodzi w tuleje , młotek plastikowy . Elegancko weszły ,górna na ogranicznik , a dolna wbijalem na czują, później zmierzyłem jak głęboko wbiłem dolna i analogicznie na ta są głębokość wbiłem druga dolna tuleje. Należy też lagi nasmarować przed operacją.