Skocz do zawartości

[okazje i promocje] w sklepach internetowych

TheJW

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, Dokumosa napisał:

Ale najtańsze rowery nie są na "fajnych" ramach. Właśnie dlatego canyon ma CFR a spec miał s-w.

Jak chcesz rower z ramą węglową tylko żeby mieć +10 do lansu na dzielni to owszem można robić jak piszesz.

Jeśli to ma iść za jakimiś ambicjami to niestety nie ta półka.

Porównywanie napędu m6100 do m4100? Kół dt x1900 do taniego szmelcu, czy hamulców SLX do mt200? Takiemu SLX jest naprawdę dużo bliżej do XT niż do śmietnika jakim jest mt200. Jeśli chodzi o epica to obecnie najtańszy (nie znaczy, że tani) ht comp ma sid'a SL. Generalnie ht odchodzą u nich do lamusa.

BMC jest najwyrazniej mniejszą firmą z mniejszym portfolio, tak że ta sama rama sprzedawana jest z judy i z sidem. Nie wiem co rozumiesz jako ambicje.. chodzi o uczstnictwo w zawodach xc? Nie wiem o co chodzi z m4100 ale bmc ma napęd 12 biegowy m6100 właśnie..

Najbardziej absurdalny jest właśnie przywoływany przez Ciebie Romet - faktycznie w tym przypadku rama karbonowa, sprężynowy Suntour XCT i napęd 1x10 z kasetą 11-34!! to jakaś aberacja... https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-romet-monsun-ltd-carbon-pd31414/

Co do produkcji ram karbonowych przez Rometa nie znajduję nigdzie takich infomacji, w linkowanym filmie pokazują wyłącznie ramy metalowe, w jednym momencie pada stwierdzenie o produkcji "ram aluminiowych i komponentów kompozytowych". Czyli nie ram a i słowo kompozyt jest dość pojemne..

P.S. w międzyczasie ktoś wykupił tego ostatniego BMC....

To na pewno. Każdy rower kupiony w całości będzie średnio 30% tańszy niż lepienie we własnym zakresie. Jednak w takich przypadkach jak wspomniany ta rama będzie powodowała salwy śmiechu i spojrzenia z politowaniem na takiego śmiałka, który by tam powsadzał jakieś droższe szpeje. Byle jaka rama węglowa nie wnosi żadnej wartości jak legendarne ;O tłumienie drgań, niska masa, trwałość, wytrzymałość itd. Technologicznie to często ramy sprzed 15 i więcej lat.

Recenzja roweru na tej ramie jest sprzed 6 lat a nie 15-stu, bądźmy precyzyjni, dodatkowo jest ona pozytywna a nie negatywna (może sponsorowana). Co do tych salw śmiechu to bym nie przesadzał, ludzie kierujący się zdrowym rozsądkiem a nie moda czy tzw. hajpem spokojnie by byli zadowoleni z takiego roweru. Tak się utarło obecnie że jak rower kosztuje poniżej 5-6 tysięcy to nadaje się na śmietnik - dla mnie to jest wierutna bzdura. Żeby fajnie jeździć nie trzeba mieć sprzętu za miliony monet, umówmy się. Tylko my jako naród jeszcze mamy kompleksy post-PRLowskie i wciąż zachłystujemy się tym co drogie, wypasione, top topów.

Technologicznie (i projektowo) rama jest sprzed lat 15. To mniej więcej ten poziom jaki oferowały blisko 20 lat temu marki tzw. rozpoznawalne.

Nie uważam, że zakup tego typu ramy (nawet z całym rowerem) za 2k to przejaw zdrowego rozsądku tylko raczej nieprzemyślana decyzja pod wpływem wabika jakim jest węgiel. 

Rowery nominalnie kosztujące 5-6 tysięcy "światowych" marek odzwierciedlają poziom markeciaków za 1,5-2k. Po co przepłacać?

I co z tego że jest? Nie da się na tym jeździć czy jak? To jest właśnie ten kit wciskany ludziom przez firmy rowerowe i sklepy rowerami handlujące, że niby nowszy sprzęt jest magicznie lepszy, geometrie super hiper i na niczym innym nie da się jeździć niż na współcześnie zaprojektowanym rowerze. Może to jest dobra retoryka i argumentacja dla pro-rajderów którzy potrzebują wyników i super sprzętu, gdzie samo posiadanie to już jest szacun na dzielni, ale dla zwykłego człowieka który chce mieć przyzwoity rower do jeżdżenia nie-wyczynowego to nie ma żadnego znaczenia.

Cytat

I co z tego że jest? Nie da się na tym jeździć czy jak?

W przypadku telewizora w domu jest mi zupełnie obojętne jaki on jest, byleby pokazywał obraz i dźwięk. Używam go może z 5 razy w roku, ale wiem że są ludzie którzy interesują się rodzajem matrycy, zagadnieniami dźwięku przestrzennego etc. Prawdopodobnie z punktu widzenia fana multimediów mój telewizor jest przestarzałym śmietnikiem.

Z rowerami jest podobnie. Jest masa ludzi, którzy używają roweru jako narzędzia i dla takich osób 3x9 alvio jest w zupełności wystarczającą opcją. Na rowerze z hamulcami szczękowymi z roku 2000 też da się jeździć i w niczym to nie przeszkadza w podstawowym użytku. Wszystko co powyżej przysłowiowego "alivio" to zagadnienie dla hobbystów i amatorów tego sportu. Nie ma znaczenia czy się jest hobbystą niedzielnym czy zaawansowanym amatorem (o zawodowcach nie wspominam, bo w Polsce to nie wiem czy jest w sumie 100 osób zawodowo jeżdżących na rowerze). Kupuje się "bo chcę i mogę" i nie jest niczym złym kupować sobie sprzętu na wyrost.

Nowinki technologiczne w rowerach traktowane w sposób wyizolowany niewiele wnoszą, ale traktowane systemowo są istotne. Porównanie roweru MTB z 2000 roku i roweru trailowego z 2024 to jest ogromna przepaść, doświadczyłem tego osobiście. Po prostu można z przyjemnością pokonywać trasy, które na rowerze sprzed 24 lat byłyby nie do przejścia. 

• +1 pomógł 1

Nie w tym rzecz, że się nie da jeździć tylko po co się pchać w węgiel tylko dlatego, że jest węglem i była "wyprzedaż". Mózg płata często figle i w buduje uzasadnienie takiej transakcji na bazie mitów typu: "węgiel to na pewno coś lepszego niż alu", "to świetna okazja bo rowery węglowe kosztują często po 15k i więcej" itp. W rzeczywistości taki rower/rama ma niewiele wspólnego z tym do czego nasze mózg to porównuje.

Edytowane przez Dokumosa

4 godziny temu, KSikorski napisał:

Nie ma znaczenia czy się jest hobbystą niedzielnym czy zaawansowanym amatorem (o zawodowcach nie wspominam, bo w Polsce to nie wiem czy jest w sumie 100 osób zawodowo jeżdżących na rowerze

Google mówi o 55 Polakach zarejestrowanych w uci, stan na początek 2024. 

• +1 pomógł 1

6 godzin temu, Dokumosa napisał:

Nie w tym rzecz, że się nie da jeździć tylko po co się pchać w węgiel tylko dlatego, że jest węglem i była "wyprzedaż". Mózg płata często figle i w buduje uzasadnienie takiej transakcji na bazie mitów typu: "węgiel to na pewno coś lepszego niż alu", "to świetna okazja bo rowery węglowe kosztują często po 15k i więcej" itp. W rzeczywistości taki rower/rama ma niewiele wspólnego z tym do czego nasze mózg to porównuje.

Taka "wyprzedaż"  często jest trigerem do spróbowania czegoś innego, nowego - czy  to będzie full, gravel, szosa, rama karbonowa czy też np. stalowa (ach te mityczne właściwości stali...).  Do przekonania się samemu czy te artykuły czy materiały jutuberów mają coś wspólnego z rzeczywistością czy to zwykłe olo. Zycie płynie czas ucieka - ja ostatnio kupionego (pierwszego w życiu) fulla kupiłem po konstatacji że jak teraz nie kupię to za kilka lat kupię elektryka..... Temat kompletacji rowerów średniej klasy (mt200 itp) niestety wynika z kalkulacji przemysłu, tworzenia struktury produktów itp.

W dalszym ciągu moim zdaniem BMC był ciekawym wyborem dla świadomego nabywcy. Romet - nie bardzo.