Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Oczywiście, że golenie 35mm bo to jedyna opcja w przypadku 120mm SIDa. Jeśli ktoś zainteresowany powinien mieć na uwadze dwie związane ze sobą "wady" tego widelca:

1. To OEM - bez gwarancji producenta

2. Wersja select - więc kiedy padnie tłumik to ~220EUR wymiana na RD2

Napisano
5 minut temu, Dokumosa napisał:

2. Wersja select - więc kiedy padnie tłumik to ~220EUR wymiana na RD2

Po jakim czasie padają te tłumiki? Bo jak chwilę po zakupie to bez sensu to w ogóle kupować ;) 220EUR to prawie drugie tyle co ta oferta z CR.

Napisano (edytowane)

@TheJW to spróbuj oddać do autoryzowanego serwisu a zobaczysz rachunek ;) 

Jedynie można złożyć reklamację u sprzedawcy i liczyć że w jakimś rozsądnym terminie wywiąże się z naprawy/wymiany. Klient jest dobry kiedy kupuje a potem można olać :(. Tutaj mogą się zasłaniać oczekiwaniem na (nieistniejące) części zamienne. W przypadku gwarancji (nie rękojmi) wymieniają tłumik na RD2.

@michalr75 nie znasz dnia ani godziny - zbyt wiele zmiennych.

Edytowane przez Dokumosa
Napisano (edytowane)

A po co mam się zgłaszać do autoryzowanego serwisu? Kupuję w CR, reklamację składam w CR, oni mają ponieść wszystkie koszty (wysyłka, naprawa itd.) związane z doprowadzeniem produktu do sprawności i zgodności ze specyfikacją lub zwrócić się do podmiotu, kto je poniesie. A gdzie czy i gdzie oni to dalej wyślą - czy to mój problem?

Kiedyś kupiłem u nich aluminiową szosę, w której w okresie gwarancji pękła rama. Robili różne fikołki, odsyłali do dystrybutora itd., ale finalnie i tak musieli mi zwrócić pieniądze za rower i odebrać ten z pękniętą ramą na swój koszt, bo nie byli w stanie dostarczyć ramy o odpowiednich parametrach.

Podobną sytuację miałem z rowerem Speca kupionym stacjonarnie i kilkoma innymi produktami, niekoniecznie rowerowymi, z różnych źródeł.

Edytowane przez TheJW
  • +1 pomógł 2
Napisano (edytowane)

Widać ja mam mniej szczęścia (chociaż niekoniecznie z CR). Co reklamowałem przez sklep to sprawa się ślimaczyła. Zawsze jakiś jałowy ping-pong korespondencyjny. Raz nawet skorzystałem z pomocy rzecznika praw konsumenta.

Natomiast co reklamacji u dystrybutora/gwaranta - praktycznie od ręki i zgodnie z moimi oczekiwaniami.

Edytowane przez Dokumosa
Napisano

Ja mogę też z doświadczenia dodać, że nie każdy producent/dystrybutor przyjmuje zlecenia naprawy bezpośrednio. Niektórzy odsyłają do miejsca zakupu w celu złożenia reklamacji, a potem przedsiębiorcy załatwiają temat między sobą.

Napisano

W zeszłym roku kupowałem Reverba C1 i Deluxe Ultimate. Wybrałem opcję najłatwiejszą - kupiłem w lokalnym serwisie, który zaopatruje się bezpośrednio w Aspire. Tym samym mam sprzedawcę, serwisanta i gwaranta w jednym podmiocie.

Napisano (edytowane)

polecam korzystać z rękojmi, a nie reklamacji i właśnie najlepiej u producenta jak się da, warto doszkolić się czym różni się reklamacja od rękojmi :) i jak je zgłaszać i jakie są terminy.

Edytowane przez Michal2008
Napisano
23 minuty temu, Michal2008 napisał:

dlatego napisałem żeby się doszkolić, rękojmia jest u sprzedawcy, ale na tym forum już od jakiegoś czasu merytoryki nie ma tylko przepychanki i doczepianie się, mądrzenie itd. :) 

Tak to napisałeś że można mieć wrażenie że rękojmia jest u producenta właśnie.

• +1 pomógł 1
Napisano

:) pisząc warto się doszkolić to jest zarzucanie komuś, że czegoś nie wie, czy jest nie wyedukowany - nie stawiam znaku zapytanie bo nie oczekuje odpowiedzi :)  typowe bicie piany jak na to forum przystało. Z tego wynika, że nie można niczego zasugerować mając dobre zamiary, bo wszyscy edukację już skończyli.

Napisano (edytowane)
4 godziny temu, michalr75 napisał:

W tej cenie tylko wersja 120mm, 100mm 3,5k ;) Co do wagi to moja Reba waży mniej, kupiłem za tysiaka nową po demontażu nowego roweru ;)

Reba rzadko się trafia w przecenach, tutaj cena ok:  https://www.bike-discount.de/en/rockshox-reba-rl-29-solo-air-100-tapered-boost-remote-3

image.thumb.png.b640c8d0a913fb1aa3cb6e4888218009.png

tutaj inna alternatywa z {prestiżowym" logo) https://www.bike-discount.de/en/fox-racing-shox-34-a-float-stepcast-29-performance-100-2posgrip-remote-tapered-boost

image.thumb.png.bb01ef11bd4f3e99876d0ce5592fef1b.png

Edytowane przez wr81
  • +1 pomógł 1
Napisano
10 minut temu, Michal2008 napisał:

:) pisząc warto się doszkolić to jest zarzucanie komuś, że czegoś nie wie, czy jest nie wyedukowany - nie stawiam znaku zapytanie bo nie oczekuje odpowiedzi :)  typowe bicie piany jak na to forum przystało. Z tego wynika, że nie można niczego zasugerować mając dobre zamiary, bo wszyscy edukację już skończyli.

Niestety dalej nie rozumiesz w czym rzecz, a jesteś ponoć wyedukowany ;)