Turysta05 Napisano Poniedziałek o 14:08 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 14:08 (edytowane) Łoo panie kochany😲 !!! 1 godzinę temu, TheJW napisał: ....że to było głównie z mojej winy - próbowałem odkręcić zapieczony pedał, nie zauważyłem, że włożyłem klucz zbyt płytko i stanąłem na nim nogą.... ..takie akcje to tylko rurką 💪, ale teraz już wiesz...😂 Nie neguję przydatności kluczy markowych w praktyce rowerzysty, prawda że samochodówka wymagania o poziom wyżej😉, ale żeby aż tak pitolić o imbusach???😲 Dobra stal konstrukcyjna Cr-V (konstrukcyjna, bo narzędziowa to stal która skrawa inną stal) nie jest droga, wręcz tania i każdy szanujący się producent ją stosuje. Jakość narzędzi wynika z dokładności wymiarowej (dla imbusów zawsze łatwa do spełnienia) i przede wszystkim starannej obróbki cieplnej i to jest właśnie problematyczne. Jeśli kupicie "marketowce" 53-56HRC to co więcej potrzeba?🧐 Mi się udało wielokrotnie nabyć narzędzia dobrze zahartowane (np. kombinerki też). Kłopot może być taki, że w komplecie znajdzie się imbusik przehartowany i pęknie, inny miękki☹️, itp. Faktem jest, że na wieszakach marketowych rzeczywiście wisi szmelc za 12,-zł (dawniej za 5,-zl), ale obok są przyzwoite za 30,-zł. 2 godziny temu, michalr75 napisał: ...Zwykłe imbusy jeden sezon wytrzymują, więc te muszą być jakieś magiczne.... To musiał być naprawdę "wyjątkowy"😂😂😂 zakup, że na tych śrubkach rowerowych po roku szmelc, a śrubeczki domyślam się wytrzymały? @michalr75 próbuj dalej, w końcu kupisz te magiczne tak jak ja👍. Edytowane Poniedziałek o 14:14 przez Turysta05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano Poniedziałek o 16:23 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 16:23 (edytowane) Mam zestaw kluczy Neo, niby "markowy", dla profesjonalistów. Połowa bitów już ukręcona albo złamana - i to przy zastosowaniach rowerowych i domowych. W przypadku droższych i bardziej skomplikowanych konstrukcyjnie rowerów obrobienie niektórych śrub może być naprawdę problematyczne i kosztowne, więc myślę, że warto kupić markowy, polecany i przede wszystkim sprawdzony przez innych rowerzystów zestaw kluczy za 100 zł i mieć spokój na lata, niż wziąć w dyskoncie ampule za 35 zł i pluć sobie w brodę, gdy serwis wystawi rachunek za naprawę... Edytowane Poniedziałek o 16:24 przez TheJW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalr75 Napisano Poniedziałek o 17:10 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 17:10 Ja już brzeszczotem dwa razy piłowałem śrubę od zacisku sztycy, bo gówniany imbus rozwalił gównianą śrubę. Może jakby przynajmniej imbus nie był gówniany to bym nie musiał używać brzeszczotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turysta05 Napisano Poniedziałek o 17:46 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 17:46 (edytowane) No cóż😄, gratuluję krzepy💪, jednak ubolewam za brak czucia w palcach☹️😵💫. Czy cokolwiek przestrzegacie momenty dokręcania (..i odkręcania😉)? A.. cha, jeszcze zapytam jakie to śruby wykańczają NEO, bo zacznę na to uważać🤔. Nad takimi zestawami to się dopiero można zacząć zastanawiać, podobny mam do rowerów, niedawno kolejny raz używałem, o dziwo, nie dacie wiary(!), nic nie zepsułem😄 A dokładnie tym grzebię przy samochodach... od kilku lat😂😂 Edytowane Poniedziałek o 17:51 przez Turysta05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano Poniedziałek o 18:23 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 18:23 (edytowane) Mam i ja! Torxy od @CoolBreezeOne dotarły. Fajne maluszki w porównaniu do imbusów. (@michalr75 możesz sobie przy okazji porównać to o czym pisałem - prawie 2-letni zestaw i nowy) Gdy ktoś mnie kiedyś spyta, gdzie je kupiłem, to odpowiem: "A historii tych torxów i tak byś nie zrozumiał..." Edytowane Poniedziałek o 18:46 przez TheJW 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalr75 Napisano Poniedziałek o 18:41 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 18:41 53 minuty temu, Turysta05 napisał: No cóż😄, gratuluję krzepy💪, jednak ubolewam za brak czucia w palcach☹️😵💫. Czy cokolwiek przestrzegacie momenty dokręcania (..i odkręcania😉)? Kluczem dyna kręciłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano Poniedziałek o 19:20 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 19:20 Jak ktoś szuka dobrych kluczy imbusowych i torx za przyzwoite pieniądze to do rowerowych zastosowań polecę bondhus'a. Sporo tańsze od wery a solidne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HSM Napisano Poniedziałek o 21:35 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 21:35 Swego czasu gdzieś mi mignęła plota, że Bondhaus był dostawcą imbusów dla Park Toola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vincek Napisano Poniedziałek o 23:12 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 23:12 3 godziny temu, Rafał87 napisał: Jak ktoś szuka dobrych kluczy imbusowych i torx za przyzwoite pieniądze to do rowerowych zastosowań polecę bondhus'a. Sporo tańsze od wery a solidne. Potwierdzam, mam kilka lat i na serio solidne klucze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano wczoraj o 07:12 Udostępnij Napisano wczoraj o 07:12 11 godzin temu, Rafał87 napisał: Jak ktoś szuka dobrych kluczy imbusowych i torx za przyzwoite pieniądze to do rowerowych zastosowań polecę bondhus'a. Sporo tańsze od wery a solidne. https://allegro.pl/oferta/zestaw-kluczy-bondhus-klucze-imbusowe-bo69699-zestaw-kluczy-imbusowych-15263770850 w cenie Wery... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wr81 Napisano wczoraj o 08:51 Udostępnij Napisano wczoraj o 08:51 Wróciła dostępność 1 szt rozmiar L dyskutowanego karbonowego BMC z tysiąc euro - zapewne nieopłacona przez klienta... https://www.bike24.com/p2575799.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano wczoraj o 09:17 Udostępnij Napisano wczoraj o 09:17 Rama ciut siermiężna jak na dzisiejsze standardy bo znacząco ponad 1kg. Poza tym poza ramą właściwie wisi na tym tylko śmietnik. Koła, amortyzator, napęd itd. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano wczoraj o 09:41 Udostępnij Napisano wczoraj o 09:41 A tak z ciekawości , jaka rama nie jest siermiężna , jeśli chodzi o karbonowe HT , no i kosztuje powiedzmy poniżej 1500 € ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano wczoraj o 09:46 Udostępnij Napisano wczoraj o 09:46 Nie znam się za bardzo, ale obstawiałbym https://www.ibksport.de/scalpel-ht-carbon-4-cannondale-2024-viper-green/p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wr81 Napisano wczoraj o 10:00 Udostępnij Napisano wczoraj o 10:00 (edytowane) 50 minut temu, Dokumosa napisał: Rama ciut siermiężna jak na dzisiejsze standardy bo znacząco ponad 1kg. Poza tym poza ramą właściwie wisi na tym tylko śmietnik. Koła, amortyzator, napęd itd 1037g (dla M) to chyba nie aż tak znacząco... https://www.bikemag.com/gear/bmc-updates-the-twostroke-xc-hardtail Jest też sama rama za 970euro... (rozmiar S) https://www.bike24.com/p2521641.html Co do osprzętu to jaki jest każdy widzi - rower waży 11.46kg.. https://bmc-switzerland.pl/produkt/twostroke-01-four-2021/ - i tak powiem nie tak źle jak na rower z judy silver... Edytowane wczoraj o 10:08 przez wr81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano wczoraj o 10:18 Udostępnij Napisano wczoraj o 10:18 (edytowane) Współczesne ramy węglowe HT jak np. spec epic ważą poniżej 900g. Przy okazji ten spec charakteryzuje się też znacznie większą sztywnością niż praktycznie cała konkurencja. Edytowane wczoraj o 10:41 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalr75 Napisano wczoraj o 10:28 Udostępnij Napisano wczoraj o 10:28 @Dokumosa Ale wiesz że nie każdego stać na sprzęt oparty o taką ramę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wr81 Napisano wczoraj o 10:35 Udostępnij Napisano wczoraj o 10:35 No tak Epic... , spodziewałem się bardziej Trifoxów i innych "sprawdzonych" marek z Ali jeżeli niska masa głównym wyznacznikiem wartości... Przypominam tutaj chodzi o rower za 4.5tyś PLN.. europejskiej uznanej marki z ramą karbonową - przyznaję może niekoniecznie będzie to pierwszy wybór dla zawodnika xc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano wczoraj o 10:37 Udostępnij Napisano wczoraj o 10:37 (edytowane) Wiem. Ale czasem można nabyć taką z demontażu nowego epic'a do 4kPLN. Względnie udane podróbki, z pozytywnymi opiniami już szerokiego grona odbiorców oferuje np. AirWolf (okolice 2kPLN). A co do tego BMC - swego czasu nawet "nasz" Romet oferował taki rower - rama węglowa sprzed kilku generacji obwieszona grupami osprzętu rodem z rowerów marketowych kosztujących 1500zł. Jest jakiś sens? Dla samej ramy żadnego. Dla roweru jako całości też nie bo wszystko na nim niespójne z ramą i jednorazowe. Edytowane wczoraj o 10:39 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalr75 Napisano wczoraj o 10:56 Udostępnij Napisano wczoraj o 10:56 Moim zdaniem takie zabawy mają sens w świecie PRO, dla dobrze wytrenowanego amatora to nie zrobi już takiej różnicy, a dla średnio bądź słabo wytrenowanego - różnica będzie nieodczuwalna. Bo jak mówią, "nie sprzęt a technika zrobią z ciebie zawodnika" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wr81 Napisano wczoraj o 11:07 Udostępnij Napisano wczoraj o 11:07 (edytowane) Rama z demontażu czyli nie jesteśmy pierszym właścielem, czyli bonus speca względem rzeczonego bmc pt. lifetime warranty nie działa... Co do "sprawdzonych podróbek" testowanych przez "zaufanych kolegów" to niestety zdarza się że jakość się zmienia z czasem albo koledzy jednak po zakupie zmieniają zdanie..pytanie do jakiej jazdy i jaka masa ciała ridera... Romet Monsun (walają się jeszcze po Martesach gdzieniegdzie) zestawiony z BMC - naprawdę? Romet to rama bezpośrednio z chińskiego katalogu i faktycznie tutaj nie ma sensu kupowanie go "dla ramy". Co do uwag do rowerów typu dobra rama osprzęt deore + judy, to przyznaję , jako takie, w cenach katalogowych nie mają sensu. Trzeba na nie patrzeć jednak w kontekście ogólnej niechęci producentów do oferowania samych ram, a już zwłaszcza w korzystnych cenach i przecenach. Edytowane wczoraj o 11:08 przez wr81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano wczoraj o 11:08 Udostępnij Napisano wczoraj o 11:08 No ale przepis : fajna rama + jednorazówki jest stosowany przez wszystkich producentów rowerów . W przypadku BMC jest to umilone bardzo rozsądną ceną . Do tego fajna geometria . Ja jestem zdecydowanie na tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano wczoraj o 11:17 Udostępnij Napisano wczoraj o 11:17 Dla przykładu Canyon nie obwiesza ram z serii CFR, a nawet zwykłych CF tanimi gratami. Tani model wychodzi na ramie alu. Podobnie jest z specem (epic => chissel). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano wczoraj o 11:26 Udostępnij Napisano wczoraj o 11:26 (edytowane) No , i potem taki Canyon Exceed 5 za 9 ma Recona i SXa . To nie są tanie graty ? Podobnie Epic Comp , po przecenie na 8 , z Judy i NX . No nie , nie przekonałeś Jak chcesz karbonową ramę i dobry osprzęt , to według mnie albo kupujesz najtańszy rower na fajnej ramie i robisz upgrade , albo wydajesz worek pieniędzy ( a i tak coś będzie do zmiany ) Niestety dostępność samych ram jest bardzo słaba Edytowane wczoraj o 11:28 przez marcin_ostrów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano wczoraj o 12:08 Udostępnij Napisano wczoraj o 12:08 (edytowane) Ale najtańsze rowery nie są na "fajnych" ramach. Właśnie dlatego canyon ma CFR a spec miał s-w. Jak chcesz rower z ramą węglową tylko żeby mieć +10 do lansu na dzielni to owszem można robić jak piszesz. Jeśli to ma iść za jakimiś ambicjami to niestety nie ta półka. Porównywanie napędu m6100 do m4100? Kół dt x1900 do taniego szmelcu, czy hamulców SLX do mt200? Takiemu SLX jest naprawdę dużo bliżej do XT niż do śmietnika jakim jest mt200. Jeśli chodzi o epica to obecnie najtańszy (nie znaczy, że tani) ht comp ma sid'a SL. Generalnie ht odchodzą u nich do lamusa. Godzinę temu, wr81 napisał: Co do "sprawdzonych podróbek" testowanych przez "zaufanych kolegów" to niestety zdarza się że jakość się zmienia z czasem albo koledzy jednak po zakupie zmieniają zdanie..pytanie do jakiej jazdy i jaka masa ciała ridera... Absolutnie nikogo nie staram się do tego przekonywać. Sam mam odrazę do chińskiego węgla (pomimo tego, że posiadam). Nie mniej jest takie coś. Godzinę temu, wr81 napisał: Romet Monsun (walają się jeszcze po Martesach gdzieniegdzie) zestawiony z BMC - naprawdę? Romet to rama bezpośrednio z chińskiego katalogu i faktycznie tutaj nie ma sensu kupowanie go "dla ramy". POLSKA PRODUKCJA RAM DO ROWERÓW ROMET. Zobacz jak powstają rowery. - YouTube Edytowane wczoraj o 12:31 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi