Pawelekgit Napisano 11 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2023 Witam. Stoję przed wyborem nowych hamulców do mojego hardtaila i z racji na różnego rodzaju promocje w różnych sklepach zastanawiam się nad dwoma kompletami wymienionymi w tytule. Moja waga 120+rower 12-14+ przyczepka z dzieckiem około 30 co łącznie daje wagę jakieś 160 kg lekką ręką. Moje pytanie brzmi czy czterotłoczkowy komplet hamulców przód/tył półkę niżej tj. deore będzie wydajniejszy niż stopień wyżej SLX dwutłoczkowy? Oprócz modulacji na korzyść SLX warto rozważyć ich zakup względem tych deorek? Różnica w cenie w jakiej mogę kupić obydwa zestawy to 40zł na korzyść SLX. Nadmieniam że kupiłem już tarcze SLX czyli RT70. Proszę o jakieś porady, nakreślenie różnic w hamulcach. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 11 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2023 M6120 działa 1:1 jak m7120 i m8120. Praktycznie to są te same hamuce. Różnica polega na regulacji odległości klamki imbusem zamiast pokrętłem oraz zaciski są podłączane przewodem zakończonym na prosto a nie banjo. Tym samym analogicznie jak m7120 i m8120 będą naście % mocniejsze względem m7100 oraz będą miały lepszą modulację. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawelekgit Napisano 11 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2023 Dziękuję za odpowiedź. Czyli nie ma co się zastanawiać i za takie same pieniądze brać cztery tłoki? A czy miałeś Kolego do czynienia bezpośrednio z mt6120? Czy są to wystarczająco solidne hamulce chodzi mi tu i ich jakość i trwałość wykonania. I czy z tarczami rt70 powinny robić robotę pod moimi ciężarami? Dwa lata ujeżdżałem mt200 na tarczach rt10, więc pewnie różnica będzie kolosalna dla mnie. Wszystkiego dobrego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 12 Stycznia 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 Znajomy z wagą 100+ zmienił w swoim elektryku XTki 2tłokowe na te Deorki i bardzo chwali. Co do tarcz, nie pisałeś jakiej wielkości kupiłeś. Ja bym zalecał 2x203, a może nawet 230 na przód. I klocki metal, bo żywiczne są słabe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawelekgit Napisano 12 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 No fakt. Przód 180mm tył 160mm czyli jak tak oryginalnie. Zastanawiałem się nad zmianą przód na 203 a tył na 180 ale mam amortyzator dosyć podstawowy tj. Manitou Markhor i nie wiem czy z tą wagą by wytrzymał to wszystko. Nie mogę znaleźć informacji jaką tarczę dopuszcza producent. Nie wiem czy pod moją wagą sam przeskok w sile hamowania nie będzie przeciążać w jakiś sposób tego amora. Z racji tego, że tył hamuje w dużo mniejszym stopniu też ostatecznie zostałem przy standardowym rozmiarze. Ogólnie jeżdżąc na tamtych spowalniaczach mt200 jakoś krzywda nigdy mi się nie stała, ale brakowało tego, żeby w niektórych momentach rzeczywiście stawać przysłowiowego dęba. Tarcza względem rt10 to przeskok o kilka dobrych klas do góry to samo hamulce. Mam nadzieję, że będę zadowolony. Jeszcze takie pytanie. Czy rzeczywiście nowe tarcze nawet jak długi czas poleżą gdzieś na półce nie wymagają sprawdzenia względem odpowietrzenia? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 (edytowane) Tarcze rt7x od kiedy są Mede In China to niestety żaden już przeskok względem rt10. Różnią się tylko szerokością, kształtem wycinanki i masą. M6120 sprzedawane są chyba tylko z metalicznymi okładzinami. Edytowane 12 Stycznia 2023 przez Dokumosa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawelekgit Napisano 12 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 Aż tak źle jest z ich jakością? A od dawna produkcja jest przeniesiona do chin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 (edytowane) Od 2 lat około. Jest odczuwalnie gorzej niż było kiedy prod. była japońska. W chińczyku jedna strona tarczy hamuje na pół gwizdka. U mnie chińskie rt6x-7x nie wnoszą żadnej zmiany względem rt56 zrobionych w ten sam sposób co rt10 i rt20. Po podmianie kół na takie gdzie mam jeszcze stare, japońskie rt64 to zupełnie inne hamulce się robią. Edytowane 12 Stycznia 2023 przez Dokumosa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2023 Kupno 4 tłoków zamiast 2 ma choćby ten plus że zacisk jest większy i lepiej radzi sobie z ciepłem. Pytasz o jakość? Wg mnie heble shimano nie = się jakość. Po raz kolejny napiszę: zaciski i przewody magura mt5, dźwignie deore. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2023 W dniu 12.01.2023 o 08:02, Dokumosa napisał: Tarcze rt7x od kiedy są Mede In China to niestety żaden już przeskok względem rt10. Różnią się tylko szerokością, kształtem wycinanki i masą. M6120 sprzedawane są chyba tylko z metalicznymi okładzinami. W zestawie fabrycznym są kloce żywiczne bez radiatorów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2023 Gdzie nie spojrzeć mają metaliczne (bez radiatorów). Nawet sam zacisk 6120 sprzedawany jest z metalicznymi... https://biostern.abstore.pl/hamulce-tarcze-adaptery-hamulec-deore-br-m6120-przedni-okl-met-,c65,p6060,pl.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siaja Napisano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2023 Jako alternatywę polecam magure mt5/mt7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawelekgit Napisano 13 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2023 (edytowane) Czyli jak zawsze ile ludzi tyle opinii. O Magurach też czytałem że plastykowe wykończenie, serwis trudny bla bla bla. Kupiłem mt6120 ze względu na dobrą cenę. Będę jeździł, kiedyś się zepsują to wymienię. Każdy chwali coś innego o co oczywiście nie można mieć pretensji, ale cieszę się, że udało się rozwiązać kwestię pomiędzy dwoma a czteroma tłoczkami. Dziękuję Panowie za wypowiedzi i porady. Pozdrawiam serdecznie. Ps. Rzeczywiście w komplecie otrzymałem klocki żywiczne. Edytowane 13 Stycznia 2023 przez Pawelekgit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2023 Ja kupowałem w buostern w różnych okresach 2 komplety i zawsze byly metaliczne w komplecie. Obecnie nawet nie oferują innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawelekgit Napisano 13 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2023 https://www.sbike.pl/hamulce-tarczowe-shimano-deore-br-m6120-komplet-o_14363.html https://www.rowertour.com/p/205826/shimano-br-m6120-deore-hamulce-tarczowe-pm-okl.-zywiczne Dwie strony gdzie są żywiczne w komplecie. Pewnie jest więcej, ale po co szukać. Mówię jakie mi przyszły, nie mam w interesie kłamać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2023 52 minuty temu, Pawelekgit napisał: Czyli jak zawsze ile ludzi tyle opinii. O Magurach też czytałem że plastykowe wykończenie, serwis trudny bla bla bla. Kupiłem mt6120 ze względu na dobrą cenę. Będę jeździł, kiedyś się zepsują to wymienię. Każdy chwali coś innego o co oczywiście nie można mieć pretensji, ale cieszę się, że udało się rozwiązać kwestię pomiędzy dwoma a czteroma tłoczkami. Dziękuję Panowie za wypowiedzi i porady. Pozdrawiam serdecznie. Ps. Rzeczywiście w komplecie otrzymałem klocki żywiczne. Moja opina bazuje na ilości zdechłych zacisków shimano. Doświadczenia osobiste i z pracy. Nie polecam nikomu jakiegokolwiek shimano. Nie kupiłbym shimano w żaden sposób poza nowymi z dowodem zakupu. Nie polecam magur w całości, jedynie zaciski z przewodami. Dźwignia to korpus z kompozytu, tandetne badziewie. Jeśli chcesz zminimalizować lub wyeliminować problem (potencjalnych) wycieków wypatrosz zaciski i złóż na silikonowy smar do zacisków. Prowadzę serwis, od kiedy tak przygotowuję nowe hamulce shimano nie miałem żadnego hebla z wyciekiem. Godzinę temu, Dokumosa napisał: Gdzie nie spojrzeć mają metaliczne (bez radiatorów). Nawet sam zacisk 6120 sprzedawany jest z metalicznymi... https://biostern.abstore.pl/hamulce-tarcze-adaptery-hamulec-deore-br-m6120-przedni-okl-met-,c65,p6060,pl.html Gdzie nie patrzę to żywice https://www.chainreactioncycles.com/shimano-deore-m6120-oe-disc-brake-m6100-lever-/rp-prod212501 https://www.biketart.com/products/shimano-deore-br-m6120-4-pot-mtb-disc-brake# https://www.bike-discount.de/en/shimano-deore-br-m6120-disc-brake-1000mm-front https://r2-bike.com/SHIMANO-Deore-Disc-Brake-4-Pistons-BL-M6100-BR-M6120-Front-Wheel Robię od 4 lat zakupy w kilkudziesięciu sklepach (4 pierwsze które sprawdziłem) , oferowane tylko z klocami podstawowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2023 (edytowane) a w PL na metalikach dają Wyszukaj produkty br-m6120 (bikestacja.pl) Zacisk hamulca tarczowego SHIMANO Deore BR-M6120 - CentrumRowerowe.pl Shimano zestaw Deore BL-M6100/BR-M6120 D02S tył 1700mm - Cyklomania na 10 min. szukania tylko w sbike mieli na żywicznych w cenie jak inni na metalicznych. Edytowane 13 Stycznia 2023 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawelekgit Napisano 13 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2023 Panowie tak z ciekawości sprawdziłem tarcze i to co jest popisane na tarczy oraz na opakowaniu to wychodzi na to, że mam japońskie wersje. Nie wiem czy są gdzieś dostępne czy nie, natomiast np. na tarczach rt10 mam napis made in china tutaj na tych slx są japan, dodatkowo jest opakowanie szare nie jak teraz te niebieskie i jest napisane made in japan oraz pod spodem fabrique in japan. Czy to oznacza, że mam stare japońskie tarcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2023 Obecnie opakowania są szare. Były niebieskie. Jeśli kupiłeś tarcze z normalnego sklepu i jest podana Japonia jako miejsce produkcji to raczej trudno oczekiwać jakiegoś oszustwa 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawelekgit Napisano 13 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2023 Tak się zastanawiam, bo tutaj koledzy straszą niską jakością chińskiej produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2023 Jeśli kupiłeś w normalnym sklepie a nie od Wojtka z allegro to na 99.99% kupiłeś oryginalny produkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2023 (edytowane) Oryginalne tarcze rt 6x i 7x są też powszechnie dostępne od kilku lat wyprodukowane w chinach. Różnią się m.in. tym, że jedna powierzchnia nie jest szlifowana po tłoczeniu. @Pawelekgit podrzuć foto jednej i drugiej strony zrobione pod kątem, będzie widać czy to stara dobra japońska produkcja czy jakiś farbowany lis. Przy okazji gdzie kupileś? Edytowane 13 Stycznia 2023 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawelekgit Napisano 13 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2023 Tarcze kupiłem w sklepie sprint-rowery od Kamila i Niekamila jeśli śledzicie ich kanał na YT. Raczej sklep, który nie pozwoliłby sobie na niepewnego pochodzenia towar. Jak nie zapomnę, zrobię na dniach bo jeszcze ich nie założyłem a teraz nie mam ich przy sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2023 To jak kupiłeś od nich to kupiłeś legalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareckiabc Napisano 8 Września 2023 Udostępnij Napisano 8 Września 2023 Sam mam podobny dylemat odnośnie hamulców. Slx m7100 czy deore m6120. Napiszesz spostrzeżenia z użytkowania swoich m6120? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi