Skocz do zawartości

[Concorde Colombo] lata '90 - co dalej?

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

no wiec witam wszystkich po krótkiej przerwie (niestety trzeba trochę czekać na towar z allegro...) :) chciałem zaprezentować szybka aktualizacje.
zmiany:
- szeroka kiera (plusy - wygoda, minusy - trochę pracuje cala ta konstrukcja ale z drugiej strony przy tym przekroju rurek to chyba w latach '90 byl standard)
- krótkie klamki na dwa palce (chciałem shimano ale były same długie),
- manetki shimano (wcześniej kupiłem razem z klamkami ale wyglądały jak kupa wiec zmieniłem na osobne), czekam jeszcze na lewa
- przewody "jagwire" zgodnie z zaleceniami ;)
- kola shimano (najtańsze używki jakie znalazłem)
- opony z promki z allegro,
- siodełko (twarde ale ładne :))
- prowadnica linek pod korba (niestety nie miałem jak złapać wiec musiałem zastosować drobne druciarstwo trytytkami ale jest ok)

musze dokupić linki hamulcowe bo zamówiłem do szosy, maja inne "łby" i nie pasują do tych klamek.

no i jeszcze mam do was dwa pytania:

- co myślicie o wywaleniu przedniej przerzutki i zostawieniu jedynie tylu? (lubię jak rower wygląda "lekko" bez zbędnych pierdół :) )

- rozebrałem tylna przerzutkę (tzn. jedynie te małe kolka) żeby wyczyścić i nie wiem czym to nasmarować. czy może być smar do łożysk? 

image.thumb.jpeg.9116762fe1a73c6749264b0f7be63576.jpeg

IMG_1697.thumb.jpg.ac86e873f5a33c3274c1342e08ca506f.jpg

IMG_1698.jpg

IMG_1703.jpg

IMG_1700.jpg

IMG_1701.jpg

• Haha 1

Super !!!

Przednia przerzutka bezwzględnie, bez koszyka spadnie Ci łańcuch, rzadko,  ale w idiotycznym momencie typu środek skrzyżowania na torowisku itp, dopiero z blatem NW  jest bezpieczniej.  

piękny patent z tryrytką medal!!! Fajne te dziury  na trytytki !w sam raz !!!! 

czy te klamki są na ciąg szosowy? Jeśli na mtb to do wymiany. To nie przypadek że większość ma długie ramiona…  dobre klamki to podstawa używania sobie przyjemnie z hamulcami w szosówce, im chłop wiekszy tym  musi być nie gorzej.

kółeczka smarowałem jak popadnie, zobacz co internet zaleca. Sam rozjechane kółka ze staroci-  oliwiłem metalową tuleję, a smarem do łożysk doklejałem  z nadmiarem boczne podkładki żeby smar blokował błoto. Potem i tak wchodzi błotnosmarowa pulpa. ( tzn w tłuku do miasta) Nowe przerzutki nie mają tak naciapane  gęstym smarem oczywiście…

może w dekathlon są zamienne niebieskie kółeczka Tacxx? Dla 7,8,9s powinny być dobre jako zamiennik na maszynówce. Mogą poprawić precyzję indeksu.