irowerem Napisano 7 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2023 (edytowane) Cześć, jest o tym sporo tematów, jednak nie znalazłem odpowiedzi jak do tej pory, rower romet orkan 9M hamulce Shimano BL-MT501 hydrauliczny Robiłem sposobem z hamowaniem i dokręcaniem śrubek na przemian, próbowałem dokręcać na tle białej kartki tak, żeby była szczelina po obu stronach jednak - ocieranie nadal jest i to takie nie akceptowalne czyli hamuje koło (koło zatrzymuje po kilku obrotach gdy nim przekręcę ręką). Co zauważyłem - jak poluzuje zaciski tak, że jest większa szpara to tarcza chodzi od lewej do prawej okładziny, tak samo dzieje się, jak dokręce śrubki - czyli jedyny moment gdy tarcza nie obciera to wtedy gdy znajduje się w położeniu między okładzinami hamulca. Rower i tarcza jest nowy. Czy da się to jakoś wyregulować? Myślałem czy by nie powiększyć tej szczeliny ale czy to dobry pomysł i czy w ogóle się da? Skoro to jest nowe to raczej nie powinno się tego robić? Druga sprawa to koło, które jest tam w przodzie sam montowałem na zacisk qr, siedzi mocno(próbowałem słabiej zapinać ale efekt ten sam), nie bije na boki, nie ma luzów, pytanie czy to normalne, że ta tarcza tak chodzi? Jechać normalnie się da i słychać to podczas jazdy szczególnie jak nie pedałuję, pytanie co mogę zrobić, żeby ocieranie było minimalne (to nowy hamulec więc pewnie się dotrze) Jeszcze takie pytanie częściowo związane z tematem - klamki hamulców można pocisnąc palcem w przód czy to tak powinno być? Mam też shimano bl 401 i tam nie da się tak zrobić Edytowane 7 Stycznia 2023 przez irowerem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 7 Stycznia 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2023 Krzywa tarcza. Można próbować prostować, albo wymienić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przecietny Napisano 7 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2023 Cześć Zbadaj w którym miejscu tarcza się skrzywiła i ją lekko dognij, jeśli to lekkie przekrzywienie oczywiście. W wielu rowerach to działało. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irowerem Napisano 7 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2023 Dzięki trochę rękami podoginałem i jest lepiej, dalej ociera ale teraz zdecydowanie mniej. Jeszcze będę musiał nad tym posiedzieć. A co z tymi klamkami od hamulców, czy tam trzeba coś dokręcić czy to normalne, że można je przesunąć palcem wprzód ok 1cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 7 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2023 W 500tkach dźwignia jest skonstruowana inaczej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 7 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2023 1. Rękami nie bo zatłuścisz tarcze, na YT są takie filmiki jak zrobić przyrząd do prostowania (rurka i piłka do metalu) 2. Luz do przodu to normalne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 7 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2023 Dlaczego ma zatłuścić tarcze dotykając ich palcami? Zamontowałem tysiące tarcz, rękami, nigdy nie powstał przez to jakikolwiek problem. Wystarczy przed montażem nie jeść frytek palcami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 8 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2023 Dlatego nie oddaje rowerów do żadnych serwisów… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 8 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2023 Możesz rozumieć jak chcesz a rozumieć należy to tak: montaż czy cokolwiek przy hamulcach robi się czystymi rękami. Zakładając że ten kto to robi sam również jeździ i wie czym grozi jedzenie wieśmaca w trakcie roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi