irowerem Napisano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2023 (edytowane) Witam czy należy smarować zaciski, głównie chodzi mi o to, czy jeśli jest nowy zacisk z pudełka, to samo dotyczy tylnych w sumie, chciałbym to od razu wiedzieć, chociaż chyba nie ma różnicy? Piasta to Shimano HB-RM35 ale to chyba nie ma znaczenia, ośka taka np. https://allegro.pl/oferta/nowy-oryginalny-zacisk-shimano-deore-przod-alu-11920963006 Czy należy całą tą ośkę przesmarować czy nie trzeba? Ja już włożyłem do piasty bez smaru, wydaje mi się, że nie trzeba smarować, ale pytam dla potwierdzenia, dzięki za odp Edytowane 5 Stycznia 2023 przez irowerem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2023 (edytowane) Nie trzeba. To ma Ci jedynie "zacisnąć" ramę na kole. Nie ma żadnego wpływu na pracę piasty, przechodzi jedynie przez otwór w jej osi, więc smar nie jest tu do niczego potrzebny. No i to nie jest ośka piasty. To jest tylko zamykacz, "szpilka". Edytowane 5 Stycznia 2023 przez TheJW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2023 Nie trzeba ale nie zaszkodzi. Teoretycznie są zabezpieczone przed korozją ale praktycznie mogą pokryć się ładnym żółtym nalotem. Dlatego warto zaaplikować jakiś smar a potem przetrzeć szmatką. Ja będąc ze starej szkoły dodatkowo na gwint daję smar grafitowy nie wiem czy to w czymś pomaga ale tak mnie ojciec uczył 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2023 Jak już kiedyś pisałem - ja tam smaruję wszystkie (prawie) elementy złączne w rowerze. Jak już Ketler napisał - w "środku" piasty lubi zbierać się woda i tworzyć rdzawy nalot - po co to komu, jak można nasmarować pierwszym lepszym smarem? Z samą dźwigienką może być podobny problem - co więcej jeśli ma smarowanie ułatwić działanie całego mechanizmu i zlikwidować otarcia na widełkach to CZEMU NIE posmarować? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irowerem Napisano 5 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2023 (edytowane) Odbiegając nieco od tematu, ale w sumie, można po prostu takim uniwersalnym smarować? https://allegro.pl/oferta/smar-liten-litowy-uniwersalny-orlen-800g-lt-43-10817169248 Taki mam, na starszych sprzętach używałem takiego, myślę, że w nowym tak samo mogę?:) Edytowane 5 Stycznia 2023 przez irowerem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2023 Spokojnie. Jak pisałem wcześniej i jak pisze @iroweremtu chodzi przede wszystkim o zabezpieczenie przeciw korozyjne więc nie ma jakiś wymagania co do smaru. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi