Kamil68 Napisano 4 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2023 Pojawiła mi się rdza na ramię i nie wiem zbytnio czym to usunąć może ktoś doradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 4 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2023 (edytowane) Zależnie od powierzchni i głębokości - drobnym papierem ściernym, szczotką drucianą, pilnikiem, szlifierką. No i należałoby się dobrze zastanowić nad przyczyną jej powstania i sposobem zabezpieczenia ramy na przyszłość oraz oczywiście w miejscach, gdzie rdza została usunięta, bo szybko wróci. Edytowane 4 Stycznia 2023 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 4 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2023 Jak są to jakieś bardzo małe powierzchnie - typu ryski to drobny papier ścierny i zabezpieczyć to jakimś bezbarwnym lakierem (nawet do paznokci!!). Jeśli duże to kuleczkowanie/piaskowanie i lakier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 4 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2023 Żeby coś konkretnego doradzić potrzebne zdjęcie . Albo chociaż szerszy opis miejsca i wielkości . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil68 Napisano 5 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2023 Polecacie jakiś dobry środek do zabezpieczenia takiego miejsca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2023 A wrzucisz to zdjęcie czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil68 Napisano 6 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2023 W dniu 4.01.2023 o 22:21, WaGiant napisał: Żeby coś konkretnego doradzić potrzebne zdjęcie . Albo chociaż szerszy opis miejsca i wielkości . Trochę trudno mi wytłumaczyć gdzie ta rdza się znajduje ale ona jest jakby tam gdzie amortyzator jest 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 6 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2023 No to w końcu rama czy widelec? Wygląda jak rura sterowa od dołu. Tak czy inaczej, włóknina ścierna i zejdzie większość. Tyle że w zasadzie na chwilę, bo rdza pojawi się ponownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil68 Napisano 6 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2023 (edytowane) No w rurze sterowej zabrakło mi tego słowa. Dało by się to jakoś zabezpieczyć po usunięciu tej rdzy żeby się już nie pojawiła? Edytowane 6 Stycznia 2023 przez Kamil68 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 6 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2023 Lakier, ewentualnie możesz kupić wosk do profili zamkniętych. Taki jak się używa w samochodzie. Problem jest taki że cuchnie niesamowicie i nie wiem czy dobrze utrzyma się w takim miejscu. W zasadzie to mógłbyś wyczyścić, a potem pomalować sprayem. Z racji że w 100% nie uda Ci się wyczyścić rdzy włókniną, to warto nałożyć preparat w rodzaju APP Rstop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass Napisano 24 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 Tak jak kolega @ChuChu napisał - preparaty w rodzaju APP Rstop. Z mojego doświadczenia: 1. APP Rstop usuwa wilgoć z ognisk korozji i izoluje je. Nie przetwarza rdzy. Bardzo dobrze przylega do podłoża. Zintegrowany podkład. 2. Brunox Epoxy. Przetwarza rdzę. Izoluje tworząc powłokę epoksydową - zintegrowany podkład.. Zdecydowanie słabiej przylega do podłoża. 3. Cortanin i podobne. Przetwarza rdzę. NIE izoluje - potrzebny lakier zabezpieczający. 4 Inne np. preparaty Bolls - dostaniesz np. w sklepach z zaopatrzeniem dla lakierników - do wyboru, do koloru Uwaga: odlewasz tyle preparatu ile zużyjesz, reszta ma pozostać "czysta". Nie wolno np. posmarować pędzlem zardzewiałej powierzchni i włożyć ten pędzel do pełnej puszki preparatu. APP Rstop jest silnie higroskopijny - odlewasz i resztę NATYCHMIAST zakręcasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi