Mod Team Odi Napisano 3 Stycznia 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2023 Cześć. Męczę temat kompatybilności przerzutek tylnych Sram. Mam obecnie starą X-9, strzelam że plus minus 2006-2008 rok, ESP, 1:1. Zakup kółek do niej, najlepiej na łożyskach jest niemożliwy, są nieosiągalne, w zestawach które są jeszcze dostępne górne kółko ma inny (mniejszy) rozstaw otworów. Dlatego chciałbym kupić nową przerzutkę X-9 / X-0 z 10-rzędowej grupy. Ta jednak ma system exact actuation, a nie esp jak 9-rzędowa. Dotarłem do końca internetu (chyba ) i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na pytanie czy 10-rzędowy Sram będzie poprawnie współpracował z kasetą i manetką 9-rz. Może ktoś z Was przerabiał temat i podzieli się wiedzą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wildix Napisano 4 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2023 Była taka tabelka na http://blog.artscyclery.com/science-behind-the-magic/science-behind-the-magic-drivetrain-compatibility/ ale stronka już umarła :/ Tak czy inaczej, z ESP najbardziej kompatybilne miało być Shimano 11spd dla mtb. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 4 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2023 (edytowane) W Internecie nic nie ginie: https://web.archive.org/web/20150321051231/http://blog.artscyclery.com/science-behind-the-magic/science-behind-the-magic-drivetrain-compatibility/ (może się dość długo ładować, więc nie rezygnujcie, jak nie wczyta się w 0.9273 s ) Edytowane 4 Stycznia 2023 przez TheJW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 4 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2023 13 godzin temu, Odi napisał: Cześć. Męczę temat kompatybilności przerzutek tylnych Sram. Mam obecnie starą X-9, strzelam że plus minus 2006-2008 rok, ESP, 1:1. Zakup kółek do niej, najlepiej na łożyskach jest niemożliwy, są nieosiągalne, w zestawach które są jeszcze dostępne górne kółko ma inny (mniejszy) rozstaw otworów. Dlatego chciałbym kupić nową przerzutkę X-9 / X-0 z 10-rzędowej grupy. Ta jednak ma system exact actuation, a nie esp jak 9-rzędowa. Dotarłem do końca internetu (chyba ) i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na pytanie czy 10-rzędowy Sram będzie poprawnie współpracował z kasetą i manetką 9-rz. Może ktoś z Was przerabiał temat i podzieli się wiedzą? Nie będzie. 10 rzędowy SRAM mtb to swój własny ekosystem, który w sumie został przez srama osierocony. Do ESP będą w miarę pasować 10/11/12 rzędowe przerzutki shimano. Do Twojego roweru to pewno będzie Deore RD-M6000-sgs. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 4 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2023 (edytowane) Ostatnio męczyłem ten temat i skończyłem na zakupie przerzutki X4, która kosztuje około 70-80zł. Czy widzę różnice w przerzucaniu w porównaniu ze starą X9 - nie. Kółka zdają się być solidne, ale nie chce mi się sprawdzać czy mają łożyska. Generalnie to się elegancko kręcą. Edytowane 4 Stycznia 2023 przez Chleje24na7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 4 Stycznia 2023 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2023 10 godzin temu, TheJW napisał: W Internecie nic nie ginie: https://web.archive.org/web/20150321051231/http://blog.artscyclery.com/science-behind-the-magic/science-behind-the-magic-drivetrain-compatibility/ (może się dość długo ładować, więc nie rezygnujcie, jak nie wczyta się w 0.9273 s ) To wiele wyjaśnia, dzięki! 8 godzin temu, uzurpator napisał: Nie będzie. 10 rzędowy SRAM mtb to swój własny ekosystem, który w sumie został przez srama osierocony. Do ESP będą w miarę pasować 10/11/12 rzędowe przerzutki shimano. Do Twojego roweru to pewno będzie Deore RD-M6000-sgs. Religia nie pozwala mi kupić przerzutki Shimano Więc albo znajdę używanego 9-rzędowego Srama, albo jak kolega wyżej kupię X4. Tylko nie daje mi spokoju dlaczego 10-rzędowa przerzutka nie będzie działać skoro to manetka ciągnie linkę odpowiadając za odpowiedni ruch przerzutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 4 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2023 @Odi Zrobisz jak zechcesz, mnie jedno. Dla mnie posiadanie sprzęgła jest dostateczną zachętą. Możesz też pogrzebać za jakimś chińczykiem ( LTwoo, S-Ride, coś pewno podejdzie ) Co do pytania. Ideologicznie: Masz wajchę X oraz wajchę Y. Połączone przekładnią na pasek klinowy. Jeżeli chcesz aby wajcha Y obróciła się o 10 stopni kiedy wajcha X obraca się o 5 stopni. Stosujesz zatem przekładnię 2:1. Zmienisz rozmiary kół przekładni poza 2:1, przestaniesz dostawać swoje 10 stopni za 5 stopni. Tak samo działa to w manetkach/przerzutkach. W manetce jest kółko które nawija linkę, w przerzutce dźwignia którą linka ciągnie i przesuwa wózek. Aby wózek przesunął się o te 4.5mm, manetka musi nawinąć te X linki co jeden klik. Jeżeli manetka nawinie 0.75*X linki, to przerzutka przesunie się o 0.75*4.5mm - czyli jakieś 3.375mm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi