bodylee Napisano 31 Grudnia 2022 Napisano 31 Grudnia 2022 Witam, Poszukuję dla siebie roweru MTB hardtrail w cenie coś koło 5 tys max 6.5 tys zł. Mam 2 metry wzrostu i ważę 120 KG. Do tej pory jeździłem na Cube Analog 2015 r 23' rama. Wydaje mi się, że rama jest troszkę za krótka jak dla mnie. No i tam siedziałem trochę jak na trekkingu. Teraz chciałbym coś troszkę z dłuższą ramą i pozycją bardziej "sportową" czyli troszkę pochyloną. Możecie mi coś doradzić ? Pozdrawiam Serdecznie Cytuj
bodylee Napisano 31 Grudnia 2022 Autor Napisano 31 Grudnia 2022 Myślałem nad Meridą big nine 500 lite Cytuj
revolta Napisano 31 Grudnia 2022 Napisano 31 Grudnia 2022 6 godzin temu, bodylee napisał: Witam, Poszukuję dla siebie roweru MTB hardtrail w cenie coś koło 5 tys max 6.5 tys zł. Mam 2 metry wzrostu i ważę 120 KG. Do tej pory jeździłem na Cube Analog 2015 r 23' rama. Wydaje mi się, że rama jest troszkę za krótka jak dla mnie. No i tam siedziałem trochę jak na trekkingu. Teraz chciałbym coś troszkę z dłuższą ramą i pozycją bardziej "sportową" czyli troszkę pochyloną. Możecie mi coś doradzić ? Pozdrawiam Serdecznie Cube są takie kwadratowe . Ja jeżdżę na treku x caliber 9 on jest bardziej prostokątny patrząc ma ramę mam 188cm i ramę 21.5 jest minimalnie za duża skorygowałem to mostkiem .może rama 23 od treka ci podpasuje 1 Cytuj
Maciek.B Napisano 1 Stycznia 2023 Napisano 1 Stycznia 2023 Scott Scale XXL wychodzi naprawdę spory. Moze Ci spasowac. 1 Cytuj
Alsew Napisano 1 Stycznia 2023 Napisano 1 Stycznia 2023 (edytowane) Ten Trek X caliber to dobry trop. Rama 23cale będzie idealna i jest to konkretny kawał żelastwa więc powinna wytrzymać spokojnie twoje gramy. 😉 Ciekawe czy uda Ci się ją gdzieś znaleźć do przymiarki. Edytowane 1 Stycznia 2023 przez Alsew 1 Cytuj
bodylee Napisano 1 Stycznia 2023 Autor Napisano 1 Stycznia 2023 A ten trek x caliber 2022 ma gdzieś rozpiskę geometrii ramy ? Nigdzie nie mogę znaleźć Cytuj
Alsew Napisano 1 Stycznia 2023 Napisano 1 Stycznia 2023 Na stronie Treka znajdziesz wszystkie szczegółowe info na temat geo i wyposażenia. Cytuj
XC100S Napisano 2 Stycznia 2023 Napisano 2 Stycznia 2023 https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-all-mountain-rockrder-am-100-hardtail/_/R-p-331946 Cytuj
Alsew Napisano 2 Stycznia 2023 Napisano 2 Stycznia 2023 Ooo jak ja dawno nie widziałem tej pokraki🤔 Kolega z DECA ostatnio twierdził że ten rower w XL jest dobry dla osoby o wzroście 183cm a teraz go poleca na 200cm. Wyjątkowo elastyczna ta rozmiarówka 🤣 3 Cytuj
Rafu Napisano 2 Stycznia 2023 Napisano 2 Stycznia 2023 Z mojej perspektywy (196cm) nie spojrzałbym na tego Rockridera, bo nie ma szans, żeby przypasował. Miałem Treka Superfly 23", który ma bardzo podobną geometrię do tego X-Calibera. Całkiem wygodny rower, z tym, że długo walczyłem ze skrzypiącą sztycą, a w końcu podsiodłówka zaczęła pękać przy spawie poniżej zacisku sztycy. Ramę Trek wymienił mi na gwarancji bez żadnych problemów. Mój rower miał sztycę o średnicy 27.2, a X-Caliber ma już na szczęście 31.6 mm, co uważam za duży plus. Nowy Scott Scale w XXL jest jeszcze dłuższy i dodatkowo ma nowocześniejsze geo. Merida Big Nine 500 Lite też jest fajna. Jak jesteś w stanie znaleźć ją gdzieś w rozmiarze XXL, to cenowo wyjdzie korzystniej niż Trek i Scott. Miałem okazję taką pomacać i wykonanie ramy jest naprawdę na wysokim poziomie (profile rur, spawy, itp). Cytuj
bodylee Napisano 2 Stycznia 2023 Autor Napisano 2 Stycznia 2023 Dobra to załóżmy - biorę pod uwagę Meride Big Nine 500 Lite, trek x caliber 9 i Trek Scale XXL np. 970 2022 ( do którego nie mogę znaleźć geometrii moze ktoś dać linka?) wielki ---->większy ---->największy Cytuj
Rafu Napisano 2 Stycznia 2023 Napisano 2 Stycznia 2023 Na stronie polskiego dystrybutora nie ma tabelek z geometrią, a na oficjalnej stronie Scotta nie ma cen. Przecież to logiczne 😆 Tu jest geo: https://www.scott-sports.com/pl/pl/product/scott-scale-965-green-bike?article=290185006 1 Cytuj
Maciek.B Napisano 2 Stycznia 2023 Napisano 2 Stycznia 2023 Niestety ze Scott'em jest tak jak pisze @Rafu, trzeba sie troszke naskakac pomiedzy stronami producenta i polskiego dystrybutora. Tak czy inaczej scale '22 jest o 1 cm krotszy od treka, a scale '23 zas o 1cm dluższy, wiec jak @bodylee zmierzysz sie do jednego z nich to juz bedziesz mial jakies rozeznanie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi