ByMySide Napisano 28 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2022 Witam chcę zakupić nowy amortyzator 15x110mm ale mam piastę 15x100mm Możecie mi podesłać jakiegoś linka z konusami czy takowych nie ma i muszę po prostu zmienić piastę? Adaptera nie chce kupować bo mam wrażenie że koło nie jest tak sztywne jak być powinno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 28 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2022 Nawet jakbyś sobie endcapami/adapterami - bo tak się to nazywa w piastach z łożyskami poszerzył piastą i tak musisz kupić adapter do tarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ByMySide Napisano 28 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2022 To kupię taki adapter między tarcze a piastę Ale gdzie dostać endcupy? Szukam i nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 28 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2022 https://pl.aliexpress.com/item/1005001302426201.html? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 28 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2022 Na stronie dystrybutora jest coś opisanego jako endcapy 100/110x15 https://velo.pl/czesci/piasty/czesci-zamienne-do-piast/dartmoor/reel-pro-reel-reel-non-disc-100110x15mm-konusy ale musiałbyś podpytać Dartmoora albo może poprzez dystrybutora jak to działa - czy są dwa komplety w zestawie, pewnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek.B Napisano 29 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2022 O ile dobrze pamietam to te konusy sa opisane jako 100/110 dlatego, ze są identyczne dla piast boost i non boost, a to przez to, ze piasta boost ma po prostu szerszy korpus, po to zeby nie trzeba bylo kombinowac z adapterami pod tarczę. Najlepszą opcją jezeli chodzi o sztywność bedzie wymiana piasty. A jak ma być tanio to idź do pierwszego lepszego ślusarza / tokarza, daj mu te konusy na wzór. Jak mu dobrze wytłumaczysz i dasz jeszcze koło do przymiarki to Ci dorobi nawet lepsze od fabrycznych. Lepsze, znaczy o wiekszej srednicy części konusa, która wchodzi do lożyska. Chodzi o to, że te fabryczne miewały ciut za dużą tolerancję. Fajnie, luźno wchodziły do piasty, ale po założeniu koła i nawet przy mocnym dokręceniu ośki - nadal był luz - mowię o nowych rowerach. Trzeba dokładnke to pomierzyć i jeżeli u Ciebie też tak jest, to niech Ci zrobi np. o 0.1mm wiekszą srednicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 29 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2022 Z tymi tokarzami to nie jest takie proste. Kiedyś szukałem, kilku odwiedziłem i nie chcieli się podjąć takich "pierdółek". Chodziło o tuleje do dampera, ale w sumie skala podobna. Zostają spece jak Proshox, ale tam tanio nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek.B Napisano 31 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2022 @MikeSkywalker wiem, ze jest ciezko z taka drobnica i sam juz potracilem kontakty do takich ludzi w mojej okolicy, bo najzwyczajniej w swiecie byli to starsi panowie z tokarka w garazu, ktorzy z racji wieku przestali to robic Bardziej chodzilo mi o to, ze moze jakis znajomy, znajomego @ByMySide zna kogos kto to ogarnie na "lewo" za flaszke Lub znależc jakas firme, ktora zrobi to wedle rysunku, ktory ogarnie dziecko z podstawowki. Nie wiek kto i za ile to moze zrobic, ale pytanie tez co oznacza, ze w proshox tanio nie bedzie. Jak ogarna to do 100zl to jest ok. Jak za wiecej to wiadomo, ze lepiej kupic piaste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 31 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2022 Zestaw tulejek do dampera kosztuje stówkę, więc nie sądzę żeby endcapy, wraz z projektowaniem były tańsze. W okolicach stówki idzie piastę kupić, więc kalkuluje się chyba złożyć nowe koło, albo przepleść to co masz. Jakby wziąć o minimalnie wyższych kołnierzach to i szprychy powinny siąść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek.B Napisano 31 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2022 Jak kupi piaste z stowe, szprychy spasuja i przeplecie sam to brac nowa piaste. Ale piasta 110x15 za 100... szalu z wyborem nie bedzie. Jezeli szprychy nie siądą, to kolejne kilka dyszek. I w koncu, nie znam co prawda zalozyciela tego tematu, ale znam wielu użytkowników tego typu rowerów, którzy nie potrafia zmienic detki w przednim kole, wiec za przeplecenie też moze trzeba bedzie zaplacic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 31 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2022 Przecież dałem wyżej linka do zestawu który z 100x15 robi 110x15. Trzy podkładki za dwadzieścia złotych i po robocie. Sam takiego używam i nie mam zastrzeżeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek.B Napisano 31 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2022 Pytanie ile godzin spedzileś w powietrzu, krecac sie w 3 osiach jednoczesnie? Jasne, ze róznica w sztywnosci bedzie znikoma, ale faktycznie takie podkladki to kolejny element na ktorym sie traci na sztywnosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi