Kolmark Napisano 1 Lutego 2023 Napisano 1 Lutego 2023 (edytowane) Mam koła z piastami DT350, też klnę przy wymianie łożysk i kocham koła Shimano XT z roku 2009, bo są na kulkach, które wymagały wymiany w tylnej piaście dopiero po 50 000km. Koła pamiętają jeszcze tyranie na maratonach u GG. Przednia oryginał ma ponad 60 000km i nadal jeździ. Rozmontowanie, wymycie, nasmarowanie, skręcenie zajmuje mi porównywalną ilość czasu czasu, co mocowanie się z łożyskami w DT350. Co prawda czyszczenie i smarowanie bębenka na 72 mikroskopijnych kulkach to szkoła cierpliwości, ale robię to raz w roku i wystarcza. Bębenek w DT350 serwisowałem po każdym bardziej wilgotnym wyścigu, łożyska wytrzymywały jeden-dwa błotne starty i stawały dęba. Oryginalne wytrzymały półtora roku i się poddały, każde następne niestety maks. 50-80km. Do demontażu ratchet-a używam klucza Bitul, jest naprawdę trudno zniszczalny. Jeżeli nie mamy imadła, to dobrze jest zablokować klucz w gnieździe za pomocą śruby i nakrętki na wylot przez piastę, żeby się nie omsknął. Wystarczy zostawić 1-2mm luzu, żeby nakrętka miała gdzie się wykręcić, dalej już pójdzie. Edytowane 1 Lutego 2023 przez Kolmark 1 Cytuj
cervandes Napisano 1 Lutego 2023 Napisano 1 Lutego 2023 7 godzin temu, Eathan napisał: A jakoś mnie tak olśniło. Zamiast toczyć ten adapter do wybicia łożyska z tyłu można przecież wsadzić tam oś i przez nią puknąć? Pasuje idealnie średnicą, wypełnią środek na całej długości i do tego ma łebek. Dla pewności można użyć ośki, która ma zwalony gwint i nie nadaje się do normalnego użycia. @cervandes próbowałeś takiego rozwiąznaia? Przepraszam, ale nie rozumiem. Przecież oś MASZ w piaście i pierwsze łożysko wypukujesz pukając w oś od strony bębenka. Potem, gdy wypadnie oś z łożyskiem, to ją wkładasz od drugiej strony i wybijasz łożysko po stronie bębenka. A jak już ktoś walił tak, że pogiął, to zamiast zmieniać piastę, może kupić samą ośkę. I nie wiem co ja robię nie tak, że mi łożyska nie padają po 50-80km. @Sabarolus - nie, wniosek jest z tego taki, że sporadycznie komuś się udało uszkodzić oś. Ja wcześniej nigdy o takim przypadku nie słyszałem. Cytuj
Eathan Napisano 1 Lutego 2023 Napisano 1 Lutego 2023 @cervandes oś w sensie ta śruba która przechodzi przez ramę, oś w piaście i wkręca się z drugiej strony ramy. Pasuje idealnie, są takie które mają łeb całkiem spory. Zakładam, że to zastąpi ten adapter który pokazałeś. Cytuj
cervandes Napisano 1 Lutego 2023 Napisano 1 Lutego 2023 Ty o sztywnej osi piszesz. Ja jej nie mam, ja mam zacisk z RWSem Thru Bolt 100mm. Mi by szkoda było tej śruby. A adapter do tłuczenia ma u mnie 11,5mm średnicy. Wchodzi w dziurę w osi tak w miarę bez luzu. 1 Cytuj
Eathan Napisano 4 Lutego 2023 Napisano 4 Lutego 2023 Jakoś tak po fotkach @cervandes zapragnąłem przygotować się do zabawy z piastami DT. Wybijak wydawał się fajną opcja i akurat jeden z fajniejszych producentów ciekawych narzędzi wrzucił nowość - wybijak do osi DT Swiss. Wybijak fajny, bo ogarnia ośki 12 i 15 mm. Do tego producent lokalny to się umówiłem i odebrałem. Przy okazji wpadły rączki do krótszej praski. Na stroniehttps://www.goodmoodbike.eu/ jeszcze nie ma, ale na grupach facebookowych już się pojawił. 1 Cytuj
KSikorski Napisano 4 Lutego 2023 Napisano 4 Lutego 2023 Cytat fajniejszych producentów ciekawych narzędzi wrzucił nowość - wybijak do osi DT Swiss. Nawet wiem kto mu to podsunął... 1 Cytuj
chopmaz Napisano 8 Lutego 2023 Napisano 8 Lutego 2023 Jest jakiś sposób żeby umieścić narzędzie poniżej w kluczu udarowym? Czy lepiej kupić od bitula sześciokątne? Cytuj
chopmaz Napisano 11 Lutego 2023 Napisano 11 Lutego 2023 W dniu 4.02.2023 o 10:37, Eathan napisał: Jakoś tak po fotkach @cervandes zapragnąłem przygotować się do zabawy z piastami DT. Wybijak wydawał się fajną opcja i akurat jeden z fajniejszych producentów ciekawych narzędzi wrzucił nowość - wybijak do osi DT Swiss. Wybijak fajny, bo ogarnia ośki 12 i 15 mm. Do tego producent lokalny to się umówiłem i odebrałem. Przy okazji wpadły rączki do krótszej praski. Na stroniehttps://www.goodmoodbike.eu/ jeszcze nie ma, ale na grupach facebookowych już się pojawił. @Eathan Jak oceniasz jakość i pracę na narzędziach od nich? Zastanawiam się nad kupnem. Cytuj
Eathan Napisano 11 Lutego 2023 Napisano 11 Lutego 2023 To co mam jest ok. Robi to co ma robić. 1 Cytuj
piter614 Napisano 11 Lutego 2023 Napisano 11 Lutego 2023 Mam klucz od bitul i daje radę Jednak sama procedura odkręcenia pierścienia jest ciężka , miałem kilka kół i sprawa wygląda tak że jedna poszły kluczem udarowym a drugie nie chciały i trzeba było skorzystać z imadła . Jednak kiedyś i ono się poddało , dlatego zrobiłem klucz z nasadki i blachy 5 mm która leży po całej długości szczęk Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi