microbion Napisano 26 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2022 Cześć wszystkim, chciałbym prosić o pomoc w wyborze roweru do miasta. To będzie mój pierwszy rower od jakichś 20 lat, niewiele się znam w tym temacie. Będę jeździć po ścieżkach rowerowych czasem po parku. Mam 179 cm wzrostu, waga 91 kg, przekrok 86 cm. Chciałbym prostą kierownicę, widelec carbon i korbę conajmniej dwurzędową. Mam parę swoich typów: marin fairfax 3 – podoba mi się najbardziej cube sl road pro giant escape disc 1 merida speeder 200 Dziękuję z góry za wszystkie porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hulk14 Napisano 26 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2022 (edytowane) Z tych 4 najlepiej prezentuje się cube sl road pro, jest najbardziej uniwersalny (można wsadzić szerszą oponę) ale też jest najdroższy. Fairfax ma przerzutki microshifta (producent znacznie mniej popularny niż shimano, ale opinie użytkowników odnośnie adventa są ok) oraz ma qr-ki zamiast sztywnych osi. . Edytowane 26 Grudnia 2022 przez hulk14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 26 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2022 Napędowo zdecydowanie Cube jest najlepszy - 2x10 GRX400 vs. 2x9 Sora w Meridzie, 2x9 MicroShift w Marinie i 2x9 Acera/Alivio w Giancie. Cube ma też już fabrycznie szerokie opony 40c co pozytywnie wpłynie na wygodę. Geometrie podobne, Giant ma chyba trochę niżej kierownicę, czyli trochę bardziej "sportową" sylwetkę, na pozostałych powinno być wygodniej. Też mam Cube, tylko niższy model - SL Road i jest o.k., bardzo fajny w mieście jak i poza. Latem wkładam mu opony szosowe 28c i traktuję jak szosę z prostą kierownicą. Dla wygody na dłuższych trasach wymieniłem gripy na ergonomiczne z krótkimi rogami. Warto się przymierzyć jak jest możliwość, nawet jak nie ma w sklepach w okolicy to poszukać na olx czy allegro i poudawać zainteresowanie i pooglądać, poprzymierzać się i się przejechać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
microbion Napisano 26 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2022 No to chyba jasne. Wybiorę Cube. Dziękuję za odpowiedzi @hulk14 i @Greg1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi