ChuChu Napisano 24 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2022 Hej, Robiąc porządki, znalazłem łańcuch. Okazało się, bo nie miałem tego świadomości, że jest identyczny jak pozostałe dwa które mam do szosy. Problem jest taki, że nie był używany z kasetą którą mam na szosie, tylko w MTB. Przebieg to symboliczne 300 - 400 km, nie więcej na 100%. Sytuacja wygląda tak: - Kaset Ultegra 10s; przebieg +/- 500 - 700 km - Pierwszy łańcuch jeździł z kasetą od początku - Druga łańcuch jest nowy, właśnie go założyłem - Trzeci łańcuch to ten, o którym napisałem powyżej Można zrobić taką kombinację i założyć do używanej kasety, łańcuch używany na innym napędzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 24 Grudnia 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2022 Założyć, testować, jak nic nie będzie przeskakiwać to będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 24 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2022 Nie powinno być żadnego problemu. Wielokrotnie tak robiłem. Zawsze mam na składzie kilka łańcuchów o różnym stopniu zużycia. Jeśli chcę je wpleść w jakiś napęd to po prostu porównuję z łańcuchem tam używanym i wybieram taki o podobnej długości (metoda "na gwoździu"). Zawsze działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 24 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2022 Zapytaj siebie: dlaczego nie miałby działać? Nie ma kompletnie znaczenia w jakim napędzie i do czego byl używany. Jedyne co może być problemem to długość. Jeśli jest za krótki to przedłużasz dowolnym kawałkiem dowolnego łańcucha 10sp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 25 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2022 @tobo prosty tok myślenia, natomiast nie spodziewałem się innych odpowiedzi niż te powyżej. Kaseta zużyta na poziomie X. Łańcuch założony od nowości, także na poziomie X. Wkładam używany łańcuch zużyty na poziomie Y. Jakaś tam drobna różnica w zużyciu wystąpi, ale w zasadzi i tak mniejsza niż przy założeniu nowego łańcucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 25 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2022 Nie ma znaczenia czego użyjesz tak długo jak łańcuch jest kompatybilny z kasetą a kryterium kompatybilności to ilość biegów obu komponentów. Jeśli ten łańcuch to nie jest coś w stylu hg40 8sp czy hg53 9sp (oba są wybitnie kaszaniaste) to 400 km przebiegu jest dla sensownego łańcucha żadnym przebiegiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 25 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2022 KMC X10 EL Gold Ti-N. Także szkoda żeby leżał, zwłaszcza że trzy takie łańcuchy, to aktualnie mała kupka $$$. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi