kolo269 Napisano 21 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 Cześć Jesten nowy na forum wiec jako pierwsza aktywnosc mam pytanie do forumowiczów:),zakupiłem ebike mtb ridley elykx A z założonymi szosowymi oponami,kupiłem nowe opony mtb schwalbe 29x2.40 ale obręcz chyba będzie za cienka do tych opon,jej rozmiar to 622x19c,chciałbym zapytać czy jak będę musiał zakupić nowe obręcze to jakie będą najlepsze do tego modelu za w miarę rozsądne pieniadze,dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 22 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 Możesz założyć, od tego się nie umiera. Po prostu kształt opony będzie daleki od optymalnego, bo będzie przypominała "żarówkę". Fabrycznie były tam opony 2.3 z tego co widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolo269 Napisano 22 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 Myślałem o zmianie obreczy na szersze,23-24 mm,jest jakiś standard do rowerow(chodzi mi o mocowanie do roweru) czy muszę na coś zwracać uwagę,nie chce kupić na pałe obreczy tak jak opon 😕 jak można to poprosiłbym o jakieś przykłady obręczy,najlepiej zestawu przod I tył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 22 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 Jeżeli chcesz już kupować i ma to być typowe MTB, to ja bym kupił coś szerszego. Tylko jedno pytanie: po co? Sama wymiana obręczy ma średni sens. Musisz kupić obręcze, do tego duża szansa że szprychy i nyple. Trzeba doliczyć jeszcze robociznę, a nie jest to ani 20 zł, ani 50 zł jeżeli ma być zrobione dobrze. Kup sobie po prostu nowe koła, jeżeli Ci tak bardzo na tym zależy. Aktualnie nie masz raczej jakiś wybitnych piast, wokół których warto budować nowe koło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolo269 Napisano 22 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 Źle sprecyzowałem pytanie,chodziło mi o cale koła:)opony już kupiłem będąc przekonanym że są oryginalne koła a były założone 622x19c(rower kupiłem dwa tygodnie temu i sprzedający twierdził ze zmienił tylko siedzenie więc reszty nie sprawdzałem,mój błąd) I z tego co się doczytałem w internetach to trochę wąska obrecz do opon 29×2.40 więc dlatego szukam odpowiedzi czy mnie faktycznie czeka zmiana kół i jak już to na jakie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 22 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 A skąd masz pewność że nie są oryginalne? Jaki masz budżet na koła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 22 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 3 godziny temu, kolo269 napisał: Myślałem o zmianie obreczy na szersze,23-24 Jak już wymieniać obręcze, to dla opon 2,4" raczej 30mm, żeby było optymalnie. 23-24 mm to obręcze w gravelach mają. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi