Kingins Napisano 20 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2022 Witam skończyła mi się zębatka w korbie , zębów brak. 😂 Szukałem w internecie ale pod 96BCD są tylko aluminiowe, które bardzo szybko się konczą. Produkuje ktoś zębatki stalowe pod 96BCD czy wycinać laserem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 20 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2022 Deore M6000 pod BCD96 jest stalowa. Do jakiej korby będziesz montował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bob555 Napisano 20 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2022 (edytowane) Tarcza mechanizmu Shimano FC-M3000 40T - Y1RT98010 - 12782949576 - Allegro.pl Zębatka SHIMANO 40T-AX FC-M3000 FCM3000 M3000 - Y1RT98010 - 12888067346 - Allegro.pl Tak na marginesie to chore te ceny mają. Cała korba z 3 blatami pod kwadrat potrafi kosztować mniej niż jeden odkręcany blat. Gdzie tu sens a gdzie logika... Edytowane 20 Grudnia 2022 przez bob555 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 20 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2022 96bcd jest symetryczne i asymetryczne. Warto sprawdzić przed zakupem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 20 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2022 1 godzinę temu, bob555 napisał: Tarcza mechanizmu Shimano FC-M3000 40T - Y1RT98010 - 12782949576 - Allegro.pl Zębatka SHIMANO 40T-AX FC-M3000 FCM3000 M3000 - Y1RT98010 - 12888067346 - Allegro.pl Tak na marginesie to chore te ceny mają. Cała korba z 3 blatami pod kwadrat potrafi kosztować mniej niż jeden odkręcany blat. Gdzie tu sens a gdzie logika... Nie wiem, może waga, jakość wykonania, sztywność? Wydaje mi się także, że autor szuka zębatki 1x. Cytat 96bcd jest symetryczne i asymetryczne. Warto sprawdzić przed zakupem Dlatego zapytałem o model korby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingins Napisano 20 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2022 4 godziny temu, bob555 napisał: Tarcza mechanizmu Shimano FC-M3000 40T - Y1RT98010 - 12782949576 - Allegro.pl Zębatka SHIMANO 40T-AX FC-M3000 FCM3000 M3000 - Y1RT98010 - 12888067346 - Allegro.pl Tak na marginesie to chore te ceny mają. Cała korba z 3 blatami pod kwadrat potrafi kosztować mniej niż jeden odkręcany blat. Gdzie tu sens a gdzie logika... Ileeee ??? Ta zębatka za duża, potrzebuję środkowej a nie największej. Model korby nie znany. Wytnę laserem będzie mocniejsza i tańsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 20 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2022 Laserem też wyprofilujesz sobie zęby? 40 zł lub 62 zł to jest dużo? Ludzie... Inna sprawa, że co to za głupoty, że te zębatki są aluminiowe... Aluminiowe to są Narrow Wide, a nie z przeciętnej korby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingins Napisano 20 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2022 Spokojnie wytnie. Z mocnej blachy a nie jakiegoś szajsu co zęby wyłamało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 20 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2022 Jak to jest, że jesteś jedynym człowiekiem na świecie który ma takie problemy? Ja piszę o kształcie zębów. Przypatrz się jak wygląda nowa zębatka. To nie jest proste cięcie z profilu. No i sama zębatka nie jest płaska. Nie ma to jak komplikować sobie życie za 40 zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bob555 Napisano 21 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 16 godzin temu, ChuChu napisał: Nie wiem, może waga, jakość wykonania, sztywność? Podejrzewam, że tarczę w 3 cyklach na prasie hydraulicznej da się zrobić: pierwszy wstępne wycięcie kształtu, drugi wstępne formowanie kształtu a trzeci finalne formowanie. No i w 3 sekundy mamy tarczę. Cała korba, to po pierwsze 2-3 blaty, nitowanie lub zgrzewanie wszystkiego i dodatkowo jeszcze ramiona korb. Jakoś nie podejrzewam, że taki proces produkcji będzie tańszy szybszy niż produkcja jednego blatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 21 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 (edytowane) Super, tylko piszesz o jakiejś absolutnie najtańszej, tandetnej korbie. Korby z odkręcanymi blatami są droższe i są to wyższe modele. Wyobraź sobie, że ludzie kupują naprawdę drogie korby, a potem wymieniają same blaty. Możesz jeździć na czym Ci się podoba, ale pisanie że zębatka kosztująca 40/60 zł jest droga, kiedy wymienia się ją raz na dobre kilka lat, to jakieś nieporozumienie. Edytowane 21 Grudnia 2022 przez ChuChu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 21 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 19 godzin temu, Kingins napisał: Spokojnie wytnie. Z mocnej blachy a nie jakiegoś szajsu co zęby wyłamało. Jak masz tandetną korbę to blaty są z szajsu zrobione i zęby odpadają. Wyciąć wytniesz ale to nie będzie działać także życzę miłej zabawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingins Napisano 26 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2022 W dniu 20.12.2022 o 21:39, ChuChu napisał: Ja piszę o kształcie zębów. Przypatrz się jak wygląda nowa zębatka. To nie jest proste cięcie z profilu. No i sama zębatka nie jest płaska. A co to za róźnica. Dobiera się podziałkę zębów do łańcucha i jazda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 26 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2022 (edytowane) No to wszyscy już czekamy na zdjęcia tego cudu techniki oraz wrażenia z jazdy i jedwabistej zmiany biegów na korbie... Bo na razie śmierdzi trollem na kilometr. Edytowane 26 Grudnia 2022 przez Alsew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingins Napisano 26 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2022 Czekamy na dostawę Hardoxu do firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 27 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2022 10 godzin temu, Kingins napisał: A co to za róźnica. Dobiera się podziałkę zębów do łańcucha i jazda. To pokazuje, jak bardzo nie masz pojęcia o czym piszesz. No ale rób i montuj. Może w końcu zrobisz coś, co zawstydzi te wszystkie koncerny, które nie spełniają Twoich wymagań. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 27 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2022 Czy ja dobrze czytam że ktoś chce zębatkę sobie wycinać bo nowa w sklepie to koszt 40 zł i ktoś chce jeszcze w ten sposób ciąć taniej koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 27 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2022 Tak, a o co chodzi? Mam podejrzenia kim jest ten użytkownik. Jeżeli to prawda, to absolutnie mnie to nie dziwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 27 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2022 (edytowane) 4 godziny temu, ChuChu napisał: No ale rób i montuj. Może w końcu zrobisz coś, co zawstydzi te wszystkie koncerny, które nie spełniają Twoich wymagań. Obstawiam, że korba która ma być biorcą tej cudownej druciarskiej zębatki to zwykły badziew no name. Tak ogólnie, to kibicuje koledze w twórczej pracy i gdyby to była zębatka do napędu 1x , to jeszcze byłaby jakaś szansa na powodzenie takiej operacji. Przy napędzie 3x na to że wszystko będzie działać jak należy szans nie ma ale jak widać kolega musi się przekonać osobiście, bo jest znawcą tematu. A w temacie oszczędności, to koszty tej akcji poniesie pracodawca naszego inżyniera, który zapłaci mu także za czas na tym stracony 🤣 Edytowane 27 Grudnia 2022 przez Alsew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 27 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2022 (edytowane) Ja tam przerabiałem starszego typu korbę w systemie ht2 z 3 blatów na korbę na 2 blaty z przodu ale nie przyszło mi do głowy żeby sobie dorabiać samemu zębatki. Bo uważam że to moja się z totalnym sensem jak zestaw 2-ch zębatek to koszt ok. 80 zł. Dla mnie to wygląda na próbę tarcia szkłem 4 literami że jeszcze te 2-5 zł będzie taniej jak w sklepie a efekt ten sam. To szczerze niech sobie lepiej ten pomysł wybije z głowy bo zębatka każda ma dodatkowo takie wypustki na bokach porobione dla lepszego wrzucania łańcucha. Tego sobie raczej nie dorobi. A gdzie wycięcia na zębach danego blatu i odpowiedni profil. Poza tym czy te blaty tak bardzo się aluminiowe niszczą? Moim zdaniem NIE ale to trzeba dbać i czyścić a nie tylko jeździć do zajechania. Edytowane 27 Grudnia 2022 przez Thomass13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 27 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2022 @Thomass13 aluminiowe? Aluminiowe to one są w głowie autora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 27 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2022 (edytowane) Dla ścisłości. Środkowy blat który ma być dorobiony musi mieć wycięcia które pozwolą zrzucić łańcuch na najmniejsza zębatkę, jęk i rampy które podnoszą łańcuch przy wrzucaniu na patelnię. Edytowane 27 Grudnia 2022 przez Alsew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 27 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2022 Dokładnie tak. Pisałem o tym w kontekście profilu zębów. Dodatkowo, nie jestem pewny czy te zębatki nie mają małego offsetu. No ale co mam napisać. Niech autor zawstydzi Japończyków i wyprodukuje lepszą zębatkę, niższym kosztem i z lepszą kulturą pracy. Czekam niecierpliwie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingins Napisano 6 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2023 Zębatka rowerowa ma podziałkę 7.8mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 7 Marca 2023 Udostępnij Napisano 7 Marca 2023 Jak ktoś umie wyciąć, to będzie też umiał zmierzyć, ale łańcuchy są w systemie imperialnym, nie metrycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi