Odbardaw Napisano 15 Grudnia 2022 Napisano 15 Grudnia 2022 Hejka, latem tego roku kupiłem nowy rower, teraz niepotrzebnie odkładałem przeniesienie go do ciepłego miejsca i stał na balkonie przez ten miesiąc/półtora, kiedy nastąpiło ochłodzenie. Myślicie, że coś mogło mu się stać, czy raczej nie powinienem się o nic martwić i tylko go oczyścić przed oddaniem do przechowalni? Chyba jakoś w połowie listopada miało miejsce to zbicie temperatury do zera i minusów nocą. Cytuj
Sansei6 Napisano 15 Grudnia 2022 Napisano 15 Grudnia 2022 eeee a grypy nie złapał? Może się przeziębił? Ludziom rowery nie tylko stoją na balkonie ale i jeżdżą po śniegu 1 Cytuj
Odbardaw Napisano 15 Grudnia 2022 Autor Napisano 15 Grudnia 2022 A bo go tak zostawiłem bez plandeki, bez niczego, trochę się martwiłem, czy rdza od rosy nie zacznie go żreć, albo dętka nie sparcieje, czy opony nie ogłoszą abdykacji i upadłości itd. Cytuj
Sansei6 Napisano 15 Grudnia 2022 Napisano 15 Grudnia 2022 Mój od 12 lat zimą to w ciepłej piwnicy to na mrozie i śniegu, a jeszcze sól sie trafia, trzeba potem oczyścić przesmarować. 1 Cytuj
Brombosz Napisano 15 Grudnia 2022 Napisano 15 Grudnia 2022 Guma może sparcieć i pękać, ale żeby tak było to rower musi postać na mrozie jakąś zimę, dwie lub trzy. Od miesiąca lekkich przymrozków to mu nic nie będzie. No i mowa o ciągłym postoju, a nie sprzęcie regularnie użytkowanym. 1 Cytuj
Michal_288 Napisano 15 Grudnia 2022 Napisano 15 Grudnia 2022 na pewno rdza, może spękane opony od słońca i wypłowiały lakier. więcej rzeczy raczej nie widzę 1 Cytuj
tobo Napisano 16 Grudnia 2022 Napisano 16 Grudnia 2022 9 godzin temu, Odbardaw napisał: A bo go tak zostawiłem bez plandeki, bez niczego, trochę się martwiłem, czy rdza od rosy nie zacznie go żreć, albo dętka nie sparcieje, czy opony nie ogłoszą abdykacji i upadłości itd. To czy mu się coś stało zależy od tego jak był serwisowany. Stery, suport, piasty. 1 Cytuj
TheJW Napisano 16 Grudnia 2022 Napisano 16 Grudnia 2022 Jak był dobrze nasmarowany, naoliwiony, a na balkonie nie padał na niego deszcz, to nic wielkiego mu się nie stało. Zrób wizualną inspekcję napędu, śrub, linek - jak nie widać rudej, to nie ma się czym przejmować. A jak zauważysz gdzieś wykwity rdzy, to warto byłoby jednak zrobić serwis i zabezpieczyć sprzęt na czas przechowywania. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi