pawels237 Napisano 15 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2022 Dzień dobry. Zabieram się do wymiany oleju oraz smaru w Alfine 8. Jaki smar kupić? Czy musi być smar do piasty shimano nexus 100 g biały. Czy są jakieś tańsze zamienniki? Oczywiście olej ktoś jakiś poleca inny niż shimano? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 15 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2022 Tu masz jakiś stary wątek o tym, może coś znajdziesz, nie chciało mi się czytać. A tu dotyczący Nexusa: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bob555 Napisano 15 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2022 (edytowane) Co prawda nie mam takiej piasty, ale stosuję gdzie się da smar zielony łt-43 do łożysk i nic się nie dzieje. Oryginalne są 10x droższe... Na chłopski rozum kupiłbym jakiś do skrzyni biegów. Do tych przekładni polecają oleje ATF. Do auta ostatnio 2 litry markowego syntetyka za 80 PLN kupiłem. Zmieniłbyś taki 2 razy częściej niż oryginalny i nic się nie powinno dziać. W skrzyni biegów w aucie olej się zmienia co 60 tysięcy, niektórzy w ogóle nie zmieniają i jeżdżą. Więc w piaście na parę tysięcy też powinien wytrzymać. Edytowane 15 Grudnia 2022 przez bob555 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi